«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Зелений чай активізує роботу мозку

У студентів зараз гаряча пора - заліки, іспити... Та й школярі переживають період контрольних, самостійних, тестів. Що там казати: для багатьох дорослих кінець року є досить важким періодом.

Між тим, вчені з університету Буффало (США) кажуть, що найкращим напоєм для мозку є зелений чай - він допомагає думати. Вони провели експеримент - добровольців розділили на дві групи,  одній з яких давали екстрект зеленого чаю та пропонували виконати тестові завдання. Під час цього проводилося МРТ-сканування мозку. І з'ясувалося, що у тих, хто пив зелений чай, була підвищена активність у префронтальній корі, яка відповідає за пам'ять, увагу та пошуки вирішення завдань, пише "Добрий лікар".

- Секрет зеленого чаю - у наявності поліфенолів, які сприятливо діють на певні зони мозку, - пояснює Петро Цай, керівник Центру схiдної медицини. - Ці речовини сприяють підвищенню активності тих ділянок, які відповідають за робочу пам'ять, фокусування уваги та працездатність. Тому, якщо ви втомилися і не можете чогось вивчити чи вирішити задачу, доцільно трохи відпочити та випити горнятко чаю.

Крім того, у зеленому чаї міститься багато антиоксидантів, які сповiльнюють процеси старiння в органiзмi та зменшують ризик розвитку онкологічних процесів. За вмістом антиоксидантів і визначається корисність чаю -- перше місце посідає  саме зелений чай, потiм йде бiлий, жовтий та червоний чаї, а цей список завершує чорний чай.

- Зелений чай - це якийсь окремий сорт чайного листя?

- Ні. Зелений чай виробляють з того ж листя, що й чорний, проте є певнi рiзниця у технологiї - для отримання зеленого чаю листя термiчно обробляють, пiд час чого знищують певнi ферменти, що надають листю забарвлення, - додає Борис Скачко, лікар-натуропат. - Якiсний зелений чай повинен мати нiжно-салатовий колiр листя, а не тьмяно-зелений чи коричневий, а на дотик має бути трохи масянистим, адже мiстить багато ефiрних олiй.

Заварювати чай треба гарячою водою 90-100 градусiв та настоювати не менше семи хвилин. П'ють його відразу, адже вже за годину-дві відбуваються оксилювальні процеси, коли утворюються речовини, шкідливі для організму. А за шість годин заварка перетворюєсься на отруту. До речі, ви самі можете побачити, як за певний час на стінках заварника утворюється плівка - такий чай пити не можна! Адже така сама плівка покриває клітини печінки.

Крім того, чай треба обов'язково вживати підсолодженим (у зеленому чаї є багато кофеїну, який тонізує судини та стимулює мозкову діяльність, а глюкоза є джерелом енергії для мозку). Причому цукор треба додавати у момент заварювання.

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі