Їсти сирими чи варити: як правильно готувати овочі?
Всі овочі, приготовлені або сирі, – це добре. Ніякої дискримінації. Щедрим рослинним меню ви робите тілу велику послугу.
Але, як водиться, загальна істина передбачає нюанси, які допоможуть визначити особисті пріоритети у відповіді на питання: як же краще їсти овочі – приготованими або сирими?
ФАКТ 1: переварюючи СИРІ ПРОДУКТИ, ТІЛО СПАЛЮЄ БІЛЬШЕ КАЛОРІЙ
Вчені не перший рік переконують публіку, що стандартна система, яка використовується для вимірювання калорій, в корені невірна, оскільки не враховує енергію, що використовується для перетравлення їжі. Як завжди, особливу активність в цьому питанні проявили доктора Гарвардського університету на чолі з професором Рейчел Кармоді. Ось короткий зміст її наукової доповіді: коли ми готуємо їжу, ми допомагаємо тілу в її обробці, виконуючи за нього «прелюдію» травного процесу. Це означає, що нам доводиться витрачати менше енергії, щоб перетравлювати і поглинати поживні речовини. Сирі продукти вимагають від організму роботи з повною віддачею, що, в свою чергу, спалює більше калорій в процесі засвоєння.
Якщо ще простіше, то при однаковому обсязі варені-печені-тушковані овочі калорійніші за сирі. Напевно, це важливий момент для прихильників дієт і, якщо чесно, не дуже значний для інших.
ФАКТ 2: готування пригнічує поживну цінність ОВОЧІВ
Заглиблюючись в тему і спираючись на лабораторні дані, вчені з’ясували, що водорозчинні вітаміни, такі як B і C, руйнуються при приготуванні – частково або повністю. Що цікаво, найбільша їх кількість випаровується при варінні – втрати залежать від подрібненості продукту і часу кип’ятіння. При цьому жиророзчинні вітаміни А, D, E, K, а також PP зберігають свої цілющі здібності незалежно від обробки.
ФАКТ 3: теплова обробка може ПІДВИЩИТИ РІВЕНЬ АНТИОКСИДАНТІВ
Втім, дослідження підтверджують, що теплова обробка згубна не для всіх натуральних властивостей і навіть збільшує рівень деяких антиоксидантів, наприклад, бета-каротину в моркві і лікопіну в томатах (це не відміняє незворотного руйнування вітаміну С). Ось чому ви, можливо, чули, що припущені томати або домашній соус їсти краще, ніж сирі помідори. Що стосується вітаміну В6 (ним багаті капуста, броколі, спаржа, часник), нетривала обробка сприяє звільненню його активних компонентів, ось тільки страву треба їсти свіжоприготованою.
І ВСЕ Ж: ЯК ЇСТИ ОВОЧІ?
Базова відповідь: просто їсти. Це головне. Приготовлені або сирі – це другорядні умови. Ви на вірному шляху, якщо вам подобається хрустіти свіжою селерою, обсмажувати овочеву суміш в вок-сковороді, варити борщ зі свіжої капусти або запікати гарбуз в духовці. І не соромтеся споживати «невраховані» калорії в вареному-печеному-тушкованому вигляді – їх не так вже й багато, щоб побиватися над підрахунками.
І наостанок порада від мудрого маестро Фульвіо Пьеранджеліні, італійського шеф-кухаря зі світовим ім’ям, який отримав дві мішленівські зірки: «Якщо вас всерйоз турбує, що і як ви їсте, налягайте на сирі овочі в першій половині дня, а на вечерю – готуйте. Як відомо, травна активність зменшує темпи ближче до ночі, значить, є сенс подбати про легкозасвоюване меню, що позбавить вас від дискомфорту в животі».