«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Відомий тернопільський ресторатор розповів чи буває хороше дешеве вино?

Україна ніколи не славилася своїми винами, а українці, та й зокрема, тернополяни рідко бувають справжніми поціновувачами вина. Проте, у будь-якому випадку більшість жителів Файного міста переконані, що хороше вино – це завжди дороге вино.

Проте відомий ресторатор та син нардепа від Тернопільщини Петро Заставний цю теорію спростував. Чоловік дав 10 порад, як обрати хороше і не надто дороге вино.

1.Якщо вибираєш дороге вино – тобі в ресторан або спеціалізований магазин. Якщо недороге – в супермаркет (за рахунок своїх об’ємів магазин може дати вигідну ціну, проте, ти обмежений у виборі)

2. Обмежений в бюджеті – вибирай вино Нового Світу, тому орієнтуйся на Аргентину, Чилі, Нову Зеландію, ПАР і США. Причина проста: традиційні Європейські райони виробництва вина (Старий Світ) такі, як Франція і Італія, апріорі, будуть дорожчі, за вина аналогічної якості Нового Світу

3. Нехай тебе не лякає металевий гвинтовий корок (screw cap). Вже давно натуральний пробковий корок не запорука якості вина. Вибираючи недороге молоде вино помітиш, що 80% пляшок закриті гвинтовим корком. Таким способом закорковуються і дорогі вина, тому, потрібно звикати. Причина такого тренду дуже проста – доставка коркового дуба в Чилі чи Австралію дуже дорога (адже його возять в основному з Португалії), а альтернативні методи нічим не гірші за якісними показниками.

4. Не боїмось брати пляшку і читати етикетку. Основне, на що звертаєм увагу, – обов’язково вказаний рік збору урожаю та виробництва, та сорт винограду, з якого виготовлено дане вино. Для нас важливо чи вино купажоване (складається з декількох видів) чи моносортне (з одного сорту). Яке краще? Думки експертів розходяться. Краще вчитись на моносортних позиціях. Таке вино буде більш зрозумілим і швидше навчить розрізняти сорти на смак.

5. Якщо хочеш розвиватись – читай етикетку, запам’ятовуй смаки і запахи. Для таких початківців як я – програма Vivino буде цікавим відкриттям. Фотографуєш вино і вся інформація на телефоні.                                                                                                                                                                                                     6.Охолоджуй всі вина. Червоне до 16 (в холодильник на 15хв), а біле і рожеве 9-12 градусів (45хв в холодильнику). Aле ніколи в морозилку! Це шок для вина.

7. Тут суб‘єктивно, але купуй дорожче 150грн (дешевше лише коли впевнений в виробнику)

8. Ти приходиш додому, наливаєш в величезну чашку, щоб не ходити по 5 раз і не доливати, і потім дивуєшся, чому аромат не той. В світі існує більше 3000 видів бокалів. Купи бокал для червоного (Бордо) великий, 600мл (це ще й дуже гарно) і більш витянутий для білого десь ~350мл. Для чого? Від бокалу залежить, на які рецептори попадає вино коли ти п‘єш і як передається аромат. Червоного можеш наливати і пів бокала, а от білого лише 1/3 (тут також все логічно, воно ж нагрівається швидко в бокалі).

9. Ніколи не кажи в слух «порошкове вино». Це якась радянська мулька, яка передається від покоління до покоління і всі знають, що воно погане. А порошкового вина просто не існує.

10. Останнє на логіку: італійці п’ють вина сухі або напівсухі. Напівсолодкі – зазвичай в рази дорожчі, пише Терен.

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі