Вартість борщу для тернополян перетнула відмітку в 100грн за каструлю (ІНФОГРАФІКА)
Про це пише Alexey Doroshenko.
"Традиційний український борщ повинен бути густим. Кажуть, що в доброму борщі ложка повинна стояти. Фестивалі борщу проходять по всій Україні, від Слав’янська до Києва та далі на Захід. Але наймасштабніший мабуть відбувається в Борщеві на Тернопільщині, де можна посмакувати 50 видами з 70 відомих.
Повернемось до кухні. Беремо найпростіший рецепт борщу: свинина – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250гр.
«Готуємо»... За середньостатистичними цінами державного моніторингу на травень 2018 року, свинина коштує 70грн за 600гр, буряк – 6,4грн за 500гр, картопля – 3,7грн за 500гр, капуста – 3,7грн за 300гр, морква – 2,7грн за 200гр, цибуля – 1,3грн за 200гр, сметана – 13,2грн за 250гр. Ця смачна страва нам обійшлась на кінець травня поточного року в 101грн. За даними Держстату, у травні минулого року свинина коштувала 52грн за 600гр, буряк – 3,2грн за 500гр, картопля – 4,4грн за 500гр, капуста – 2,8грн за 300гр, морква – 2,4грн за 200гр, цибуля – 1,8грн за 200гр, сметана – 11грн за 250гр. Ця смачна страва нам обходилась роком раніше в 77,6грн. Так, зокрема, за рік свинина додала 18грн, або 35%, буряк – 3,2грн, або 100%, сметана – 2,2грн, або 20%, капуста – 90коп, або 32%, морква – 30коп, або 12%.
За рік подешевшали картопля на 70коп, або 16% та цибуля на 50коп, або 28%. Нагадаємо, що український борщ, приготовлений у листопаді 2017 року, коштував 81грн. Тобто за півроку він став дорожчим майже на 20грн, або 25%. З травня 2017 року середня зарплата зросла на 24%. А мінімальна заробітна плата додала за рік 16%. Чи стало в нашій каструлі борщу більше? Відповідь очевидна…", - пише Дорошенко.