У м'ясі, яке постачають військовим, знайшли голки: у ДОТ обіцяють провести розслідування
Про це повідомили член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Геннадій Кривошея та ДОТ.
В агенції пояснюють, що це сталося через те, що наразі в описах до товарів, за якими ДОТ здійснює закупівлю, відсутня норма допустимого рівня води у м’ясі. Крім того, там запевняють, що раніше вже ініціювали ці зміни та надіслали напрацювання до Головного управління розвитку й супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України.
У ДОТ заявляють, що проведуть розслідування щодо вказаного випадку, а всю партію цього м'яса вже повернули.
Також там додали, що контрактом передбачений штраф для постачальника розміром 20% на всю партію м'яса, яку повернули.
Як стверджує журналістка і членкиня Громадської антикорупційної ради (ГАР) при Міноборони Тетяна Ніколаєнко, постачальником м’яса, у якому знайшли голки, є підприємство «Міт Пром».
За даними YouControl, львівське ТОВ «Міт Пром» займається неспеціалізованою гуртовою торгівлею та виробництвом м’яса. Власниця фірми — Ольга Михайлова. Правонаступником підприємства є «Укр Агро Міт» у Рава-Руській, яким володіє Ігор Кремінець.
Скандал з консервами для ЗСУ
Видання NGL.media повідомило, що знайшло підтвердження чуткам про «жахливу» якість продуктів у бойових частинах ЗСУ, проаналізувавши консерви, на які скаржилися військові.
Найбільше нарікань — на м’ясні та рибні консерви, які є основою харчування військових під час виконання бойових завдань: «Замість м’яса — шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті — взагалі отрута».
Один із видів консервів — тушковану свинину від ТОВ «Ментеріка» — відправили на аналіз до київського Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Там дійшли висновку, що надані зразки не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Це означає, що такі консерви не можна продавати чи споживати.
Очільник Державного оператора тилу (ДОТ) Арсен Жумаділов пояснив, що в Міноборони є структурний підрозділ — ЦУКІЯ, — який перевіряє продукцію перед тим, як вона потрапить у військо. М’ясну, м’ясо-рослинну та рибну консервацію перевіряють лабораторно. Після скандалу в ДОТ розбиралися, у який спосіб тушкованка, що потрапила в поле уваги журналістів, виявилася неякісною. У разі порушень з боку постачальника Жумаділов обіцяв притягнути його до відповідальності.
Згодом Державний оператор тилу заявив, що припиняє роботуз постачальником консервів для військових на Донецькому напрямку після скандалу з «неїстівними» продуктами.