У дитсадку в Микулинцях отруїлися 12 дітей
Про це повідомила прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільскій області.
"10.05.2018 р. о 17:07 від ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" надійшло інформаційне повідомлення про виникнення спалаху кишкової інфекції (ентеровірусна інфекція?), можливо, пов’язаної з Микулинецьким дитячим ясла-садком "Веселка", – зазначили в Держпродспоживслужбі.
Перше захворювання було 9 травня. Тоді захворіли перші четверо дітей.
"Кількість захворілих осіб станом на 12:00 11.05.2018 року – 12 дітей-вихованців старшої групи №1 згаданого садка, всі діти знаходяться на амбулаторному лікуванні з попереднім діагнозом ентеровірусна інфекція", – уточнили у відомстві.
У зв'язку з цим представники ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Теребовлянського районного управління 11 травня здійснили виїзд у вогнище та розпочали проведення обстеження дошкільного навчального закладу.
"В ході якого виявлено ряд порушень, які могли спричинити виникнення спалаху та свідчать про недостатній контроль з боку керівництва закладу за організацією харчування дітей, зокрема:
- відсутні супровідні документи, що засвідчують якість та походження риби мороженої путасу;
- на момент обстеження відсутні дезинфікуючі засоби, не ведеться журнал обліку, використання та запасу деззасобів;
- недостатньо розроблювальних столів, розроблювального та прибирального інвентаря на харчоблоці, недостатньо ванн для миття кухонного посуду, бракеражний журнал швидкопсувної продукції ведеться з порушенням (не своєчасно заповнюються всі графи, не вказується номер супровідного документа при поступленні швидкопсувної продукції), книга складського обліку поступлення продукції ведеться не по формі;
- відсутні товаро-транспортні накладні;
- технологічні картки з посиланням на державний рецептурник страв розроблені не на всі страви, в технологічних картках на котлети, битки, шніцеля не вказується про їх подвійну термічну обробку;
- не дотримуються погодженого перспективного меню;
- масло солодковершкове денного використання зберігається з порушенням температурного режиму;
- для харчування дітей використовують сардельки "Свинячі" першого гатунку", – йдеться в повідомленні.
Крім того, під час розслідування працівники Тернопільської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали питну воду для дослідження за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 30 змивів з об’єктів навколишнього середовища, а також 4 продукти на бак. дослідження (рибу путасу морожену, сметану молоко, масло солодковершкове), овочі на вміст нітратів (картоплю, буряк, цибулю моркву, капусту).
Наразі триває проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів та лабораторних досліджень спрямованих на встановлення джерела інфекції. На сьогодні роботу ясла-садка "Веселка" призупинено. Кількість хворих не збільшилася.