Топ-9 кращих святкових закусок
СКЛАДОВІ:
Лаваш – 1 Штука (лист)
Крабові палички – 200 Грам
Яйця – 2 Штуки
Зелена цибуля – 2-3 Штук
Майонез – 2 Ст. ложки
Приготування:
Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Яйця відварити круто, охолодити і очистити. Крабові палички натріть на крупній тертці або розділіть тупим боком ножа на волокна. Яйця натріть на дрібній тертці.
На робочій поверхні розкладіть лист лаваша. Покрийте його невеликою кількістю майонезу і викладіть крабові палички рівним шаром. Змастіть майонезом, зверху викладіть подрібнене яйце і дрібно порубану цибулю. Загорніть лаваш разом з начинкою в рулет. Загорніть в харчову плівку і відправте в холодильник на 30 хвилин.
Готовий рулет поріжте, викладіть на блюдо, прикрасьте зеленню. Їжте із задоволенням!
2) часниковий грінки З ЯЙЦЕМ І шпроти
СКЛАДОВІ:
Хліб 4 скибки.
Куряче яйце 2 шт (зварені круто)
Шпроти 1 бан.
Часник 2 зуб.
Сметана 3 ст. л.
Огірок 1 шт
Приготування:
Хліб нарізаємо трикутними скибочками завтовшки не більше 8 мм, обсмажуємо з двох сторін на оливковій олії. Гарячі обсмажені грінки з двох сторін натираємо часником і змащуємо невеликою кількістю сметани. Яйця очищаємо і натираємо на дрібній тертці, окремо жовток і білок. Викладаємо на одну половину хліба жовток, а на іншу – білок. Зверху викладаємо по 1 або 2 шпротини, за бажанням можна викласти нарізаний кільцями огірок і прикрасити зеленню. Ось і все, проста, але соковита і ароматна закуска готова. Подавати можна як в теплому вигляді, так і в охолодженому.
3) ЗАКУСКА з оселедця
СКЛАДОВІ:
1 слабосолоний оселедець
100г вершкового сиру
1 невелика червона цибулина
1 ст.ложка лимонного соку
Чорний мелений перець за смаком
дрібка цукру
2-3 невеликих солоних огірки
кріп
а також для подачі:
скибочки чорного хліба
1 ч.ложка зернової гірчиці
3 ст. ложки оливкової або рослинної олії
Приготування:
Оселедець почистити, випатрати, обробити на філе. Цибулю нарізати півкільцями, замаринувати в лимонному соці. Поперчити і додати цукор. Залишити на 10 хвилин. На кожному філе з боку хребта зробити надрізи, розкриваючи його як книжку.
Потім філе змастити вершковим сиром. З цибулі злити маринад, обсушити і викласти поверх сиру. Огірки нарізати соломкою, викласти на цибулю. Зверху посипати нарізаним кропом. Згорнути оселедець в рулет і прибрати на пару годин в холодильник. Олію змішати з гірчицею. Потім дістати рулет, нарізати і подавати на шматочках чорного хліба, поливши олією.
4) ЗАКУСКА «МУХОМОР»
СКЛАДОВІ:
яйця – 3 шт.
шинка – 120 гр.
сир – 100 гр.
помідори черрі – 15 шт.
огірок – 1-2 шт.
майонез – 1-2 ст. л.
зелень – для прикраси
Приготування:
Варені яйця і сир натерти на дрібній тертці. Шинку нарізаємо дрібними кубиками, розміром приблизно 5 на 5 міліметрів. У глибокій чашці змішуємо яйця, сир, шинку і 2 столових ложки майонезу. Помідори черрі розрізаємо навпіл. Огірок нарізаємо кільцями товщиною по півсантиметра. Всі компоненти закуски готові, залишилося зібрати їх в оригінальну композицію. На плоске блюдо викладаємо посічену зелень, яка буде служити галявиною для Мухоморчика. Зелень підійде абсолютно будь-яка, яка буде у вас під рукою: цибуля, кріп, петрушка і т.п. Поверх зелені викладаємо шматочки огірків, які будуть підставкою для грибочків.
З суміші яєць, сиру та шинки формуємо невеликі кульки. Якщо таку кульку приплюснути зверху і знизу, то вийде бочечка, яка буде служити ніжкою гриба. “Посадіть” отримані ніжки на огірочки. Зверху одягаємо червоні капелюшки з половинок помідорів чері. Щоб надати закусці закінченого вигляду, залишилося лише на червоних капелюшках намалювати білі крапочки з майонезу. Найзручніше це зробити звичайною зубочисткою. Слід лише враховувати, що цю закуску бажано готувати безпосередньо перед приходом гостей (максимум за годину), так як огірки і помідори можуть випустити сік.
5) ВАФЕЛЬНІ ТРУБОЧКИ з начинкою
СКЛАДОВІ:
Вафельні трубочки – 10 штук
Куряче м’ясо або куряча ковбаса – 200 грам
Сир твердий – 150 грам
Майонез -за смаком
Яйце куряче – 3 штуки
Петрушка – 1 пучок
Приготування:
Для приготування начинки відварене куряче м’ясо або курячу домашню ковбасу наріжте кубиками. Я взяла ковбасу. У неї легкий присмак багаття. Відварені курячі яйця очищаємо і нарізаємо кубиками. Бажано всі продукти в начинці нарізати дрібно. Отвори у трубочок мають бути не надто великі. Великі шматочки начинки зруйнують форму трубочки.
Натріть на тертці сир. Я взяла сир типу бринзи або адигейського. Сир, м’ясо і яйця помістіть в салатник. Заправте майонезом. Додайте трохи меленого чорного перцю. Перемішайте. Готові вафельні трубочки наповніть отриманою начинкою.
Ось такі трубочки у нас вийдуть. Подрібніть зелень. У крихту із зелені занурте кінчик трубочки. Подайте трубочки до столу.
6) СВЯТКОВА ЗАКУСКА «Ялинкові іграшки»
СКЛАДОВІ:
300 гр філе курячої грудки
200 гр сиру
зелень
дрібка волоських горіхів
часник (за бажанням)
майонез (або інший соус за бажанням)
оливки
Приготування:
Філе курячої грудки відварюємо в підсоленій воді (15-20 хвилин) і дрібно нарізаємо. Сир тремо на дрібній тертці. Зелень дрібно ріжемо. Волоські горіхи подрібнюємо. Додаємо роздавлений часник. Просто змішуємо всі компоненти і заправляємо майонезом. Формуємо з отриманої маси кульки. Обмакуємо у горіхових крихтах, з половинок оливок робимо «кріплення», із зелені – петельки.
7) ЛІНИВА ШУБА
СКЛАДОВІ:
4 яйця
2 буряки
1 цибуля
1 оселедець
200 гр майонезу
2-3 зубчики часнику
зелень – кріп, петрушка
сіль за смаком
Приготування:
Відварити буряк, яйця, остудити, очистити. Яйця розрізати навпіл, відокремити білки від жовтків. Буряк натерти на крупній тертці. Жовтки розім’яти виделкою, дрібно нарізати цибулю і половину оселедця. Все добре перемішати до отримання однорідної маси, посолити, поперчити.
Потім додати майонез, подрібнений часник і трохи дрібно нарубаної зелені і ще раз перемішати. Нафарширувати отриманою масою кошики з половинок яєчного білка, лінива шуба готова. Зверху покласти шматочки оселедця. Прикрасити зеленню.
8) Рулетики з баклажанів з сиром і часником
СКЛАДОВІ:
Баклажан великий – 2 шт
Вода для вимочування – 2 літри
Сіль – 1 столова ложка
Рослинна олія для смаження – приблизно 100 мл
Сир – 250 г
Часник – 2 – 3 зубчики (або за смаком)
Петрушка – кілька гілочок
Майонез – 4 – 6 столових ложок
Приготування:
Баклажани помити, обсушити, відрізати хвостики, нарізати тонкими скибочками завтовшки з півпальця (легше це зробити добре наточеним ножем). У велику каструлю налити воду, розчинити в ній 1 столову ложку солі і опустити в неї баклажани. На баклажани викласти пласку тарілочку з вантажем. Залишити овочі вимочувати (цей процес обов’язковий, для того щоб вийшла гіркота з баклажанів). Приблизний час вимочування 30 хвилин, можна і більше.
З каструлі з баклажанами злити солону воду. Скибочки баклажанів трохи обсушити, виклавши їх на дошку для обробки . Розжарити на середньому вогні сковіродку з рослинною олією (1 -2 столові ложки, в залежності від розміру сковорідки). Обсмажте на розжареній олії скибочки баклажанів з обох боків до золотистого кольору. У сковорідку додавайте рослинну олію в процесі смаження. Якщо вам здасться смажений баклажан занадто масним, можна висушити його на паперовому рушнику (зайва олія вбереться). Як варіант, можу запропонувати баклажани не смажити на сковорідці, а запекти в духовці при температурі 220 С градусів під фольгою. Час запікання приблизно 20 хвилин з одним перевертанням.
Тепер приготувати начинку.
250 г сиру натерти на дрібній тертці. 2 – 3 зубчики часнику почистити, вичавити через часнокодавку (або натерти на дрібненько тертці). Листя петрушки помити, дрібно нарізати. Все змішати, заправити 4 – 6 ложками майонезу. Гарненько перемешати. На дошку викласти смажену скибочку баклажана. Змастити його по всій поверхні сирною начинкою. Загорнути баклажан рулетом, починаючи з вузького кінця. Рулети з баклажанів викласти на пласку тарілку. Прикрасити зеленню. Баклажанові рулетики з сиром і часником готові! Можна подавати до столу.
9 ) Сирні кульки з крабовими паличками
СКЛАДОВІ:
200 г заморожених крабових паличок (або крабового м’яса);
200 г плавленого сиру (який натирається);
50-100 г слабосоленої сьомги (за бажанням);
1 пучок кропу;
часник – за смаком;
майонез для заправки
Приготування:
Плавлений сир трохи заморозити, щоб легше натерти. Сир натерти на крупній тертці. Крабові палички натерти на крупній тертці. Сьомгу дрібно нарізати. В миску скласти крабові палички, сир, сьомгу, пропущений через прес часник, перемішати з майонезом. Додати трохи посіченого кропу. Перемішати. Вологими руками сформувати невеликі кульки. Викласти красиво наші сирні кульки з крабовими паличками на блюдо і можна відразу подавати на стіл.
Джерело: wworld.com.ua