Тернопільщина займає 3 місце в Україні за урожайністю
Про це під час брифінгу розповів директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів.
Сільськогосподарськими культурами в області засіяно 854,3 тис. га, з них 612,8 тис. га — у сільгосппідприємствах. Основу структури посівів становлять зернові та зернобобові — 439,7 тис. га (51,5%), що на 13,3 тис. га більше, ніж у 2024 році.
Пшениці посіяно 194,2 тис. га (+3,8 тис. га), ячменю — 75,3 тис. га (−3,9 тис. га). Технічні культури охоплюють 307,1 тис. га (36% у структурі), що на 8,7 тис. га менше, ніж торік.
Найпомітніші зміни:
• соняшник — збільшення на 5,5 тис. га (77,7 тис. га загалом);
• соя — зменшення на 5,0 тис. га (133,7 тис. га);
• ріпак — 76,5 тис. га (−1,4 тис. га);
• цукрові буряки — лише 18,3 тис. га (−8,4 тис. га).
Станом на 31 липня ранні зернові та зернобобові зібрано на 41,8 тис. га (15% до площі посіву). Це на 155 тис. га менше, ніж у відповідний період 2024 року. Намолочено 249 тис. тонн зерна, середня урожайність — 59,6 ц/га (+3,7 ц/га).
Найвища врожайність:
• озима пшениця — 63,3 ц/га (+6,5 ц/га)
• ячмінь — 61,3 ц/га
• горох — 26,7 ц/га
• ріпак — 37,4 ц/га
У сільгосппідприємствах області працює 1216 зернозбиральних комбайнів, з них 872 — високопродуктивні імпортні. Додатково планується залучити ще близько 130 одиниць техніки, що дозволить зібрати урожай за 20–22 погожих дні.
У 2025 році аграрії області очікують:
• понад 3 млн тонн зерна
• понад 900 тис. тонн насіння олійних
Загальний обсяг урожаю — понад 3,9 млн тонн.
Для зберігання врожаю в області функціонує понад 540 зерноскладів, токів і елеваторів, загальною місткістю до 2,8 млн тонн. Це дозволяє не лише якісно зберігати вирощене, а й оперативно відвантажувати зерно за межі регіону.