Стіл на Святвечір подорожчав на третину за рік: як змінилися ціни на продукти
Журналісти «20 хвилин» порівняли, як змінилися ціни на продукти. Що подорожчало найбільше? На скільки зросла вартість пісних страв до столу на Святвечір за рік?
За традицією, на Святвечір готують 12 пісних страв, які символізують 12 Апостолів. Головна страва – різдвяна кутя. Журналісти «20 хвилин» порахували, скільки коштуватиме приготування страв та на скільки зросли ціни.
Що обрали в меню
У кожної робити є власні традиції та звичаї, що готувати до столу на святвечір. Журналісти «20 хвилин» склали список з 12 страв. Крім куті ми порахували вартість – вареників з картоплею, картоплею та грибами, вишнею. Також додали витрати на пісний борщ, вінегрет, запечений короп, горохову кашу, тушковану капусту, пампушки, калач з маком та узвар.
Ми обирали середню ціну на найдешевші товари у супермаркетах «Сільпо», «АТБ», «Рукавичка» та NOVUS.
Скільки коштує кутя
Кутя – це головна страва, яку готують на святвечір. Для класичного рецепту потрібно шість інгредієнтів – пшениця (400 г), мак (100 г), волоські горіхи (150 г), родзинки (200 г), мед (100 г) та цукор (50 г).
Упаковка пшениці (400 г) коштує 30 грн. Минулого року така ж була по 24 гривні. Мак – приблизно 50 гривень за упаковку (125 г). Горіхи коштують в середньому 46 грн за 100 грамів. Найдешевші родзинки коштують 23 грн за 100 грамів. Мед – 36 грн (170 г), цукор – 32 грн/кг.
Так кутя обійдеться приблизно в 220 грн. Минулого року – 194 грн.
Яка вартість страв
Живий короп у супермаркеті коштує приблизно 16,9 грн за 100 грамів. Вартість зросла на 2 грн у порівнянні з минулим роком. Риба, вагою 1,5 кг, обійдеться у 253 грн. Для приготування потрібні і деякі інші інгредієнти – спеції для риби коштують 18 грн за упаковку, лимон – 13 грн/шт. Ця страва обійдеться щонайменше у 283 грн. Минулого року – 235 грн.
Вареники дешевше зробити самому, ніж купувати готові напівфабрикати. Кілограм найдешевшого борошна від власної торгової марки в одному з супермаркетів коштує 16,8 грн. Минулого року ціна була 15 грн. Найдешевша біла картопля – 25 грн за кілограм. Минулого року вона коштувала 14 грн за кілограм.
Капуста білокачанна коштує цього року в середньому 36 грн/кг. Минулого року в цей період вона була по 10 гривень. Для тушкованої капусти також потрібна цибуля – 15 грн/кг та томатна паста – 15 грн за 70 грамів.
Гриби печериці коштують 130 грн за кг. Минулого року – 115 гривень за кілограм.
Для вареників з вишнею тісто зазвичай готують на кефірі. Упаковка 400 г коштує в середньому 20 грн. Заморожена вишня без кісточки – 109 грн (400 г). Торік така ж упаковка коштувала 66 грн.
Для вінегрету потрібна морква – 26 грн/кг (рік тому – 9,9 грн/кг), буряк – 19 грн/кг ( рік тому – 11 грн/кг), банка горошку – 45 грн (400 г) (минулого року – 35 грн), цибуля, олія.
Горохова крупа коштує в середньому 30 грн за кілограм. Це вдвічі дорожче ніж напередодні Різдва минулого року. Для смаку у кашу можна додати піджарку з цибулі та моркви.
Набір сухофруктів для узвару коштує 99 грн (250 г). Минулого року такий самий коштував 80 гривень.
Пампушки та калач можна купити вже готові.
Приблизну вартість страв на Святвечір дивіться на графіці. Ціни вказано за кілограм страви, також за вартість коропа (1,5 кг). Ціна калача вказана за 500 грамів. Пампушки – 6 шт (240г).
Загалом, стіл на Святвечір, за нашими підрахунками, обійдеться у 1210 грн, якщо обирати найдешевші продукти. Минулого року вартість такого ж столу була 905 гривень. Таким чином за рік стіл на Святвечір подорожчав на 33%.
Для порівняння, у 2022 році такий самий набір страв обходився 859 гривень. У 2021 році – 702 гривні.