Справжній, дуже смачний суп «Харчо»: покроковий процес приготування
Суп «Харчо» — це справжній шедевр грузинської кухні: ароматний і шалено смачний.
Він дуже пряний, гострий, з великою кількістю часнику і зелені, пише сайт Пошепки
Такий суп дуже люблять в моїй родині: так і будь-кого він не залишить байдужим. Ароматний, густий, наваристий і дуже смачний суп обов’язково повинен бути на обід на кожному столі. Завдяки спеціям, травам і овочам бульйон виходить дуже красивим. А запах в будинку такий, що просто не передати словами. Тільки не плутайте суп з другою стравою з однойменною назвою.
Склад продуктів
- один кілограм м’яса з кісточкою (яловичини або баранини);
- три великі головки ріпчастої цибулі;
- 110 грам рису;
- одна велика морква;
- по одному корінцю петрушки і кінзи;
- один корінь селери (або стебло);
- 400 грам томатів у власному соку;
- п’ять зубчиків часнику;
- дві столові ложки соусу ткемалі;
- зелень кінзи і петрушки — за смаком;
- два лаврових листки;
- одна паличка кориці;
- 4 бутона гвоздики;
- 7 горошин чорного або запашного перцю;
- три сушених перчика чилі;
- одна чайна ложка насіння коріандру;
- чверть чайної ложки насіння кропу;
- по половині чайної ложки сушеної петрушки, базиліка, майорану і меленого коріандру;
- сіль і чорний мелений перець — за смаком.
Справжній суп «Харчо»: покроковий процес приготування
- М’ясо промиваємо, розбираємо і викладаємо в каструлю. Заливаємо м’ясо холодною водою, ставимо на плиту і після закипання ретельно знімаємо пінку. Дуже зручно це робити звичайним ситечком маленького розміру.
- Одну велику моркву очищаємо, промиваємо і розрізаємо на 4 частини вздовж.
- Як тільки зняли пінку, відразу кладемо моркву в каструлю з м’ясом.
- Одну головку ріпчастої цибулі очищаємо, робимо надріз хрест-навхрест, вставляємо в кожну четвертинку по одному бутону сушеної гвоздики. Додаємо в каструлю з м’ясом.
- Додаємо туди ж лавровий лист, паличку кориці, корінці петрушки і кінзи (пов’язані ниткою).
- Ще в бульйон необхідно покласти стебло селери. Потім каструлю накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімального і тушкуємо м’ясо приблизно одну годину.
- Через годину з каструлі дістаємо всі овочі, спеції і трави: їх можна викинути.
- Потім дістаємо на окрему тарілку м’ясо і даємо йому трохи охолонути.
- Рис (краще використовувати круглий) ретельно промиваємо в декількох водах, а потім викладаємо в бульйон і варимо на маленькому вогні до готовності.
- У пательню в цей час наливаємо невелику кількість рослинної олії, розігріваємо її.
- Дві головки ріпчастої цибулі, що залишилися, очищаємо, нарізаємо дуже дрібно і ставимо на пательню. Обсмажуємо її до золотистого кольору.
- З кісточок знімаємо м’ясо і нарізаємо шматочками середнього розміру. Ставимо їх в пательню з цибулею і трохи обсмажуємо: близько п’яти хвилин. Кілька кісточок залиште: вони красиво виглядають в тарілці.
- Після цього викладаємо в пательню томати, мариновані у власному соці, і перемішуємо.
- Зменшуємо вогонь, вливаємо в пательню трохи бульйону з каструлі.
- Відразу в пательню викладаємо залишки спецій: сушений перець кладемо цілий.
- Солимо і перчимо до смаку, кладемо соус «Ткемалі», перемішуємо.
- Тушкуємо м’ясо зі спеціями ще п’ять хвилин, кладемо різаний часник, перемішуємо і відразу вимикаємо вогонь.
- У каструлю з рисом викладаємо весь вміст пательні. Суп перемішуємо, ще раз пробуємо на сіль — і при необхідності додаємо її.
- Накриваємо каструлю кришкою і варимо все разом на маленькому вогні ще 10 хвилин.
- Готовий суп розливаємо по тарілках, посипаємо зеленню і подаємо на стіл.
Смачного!