Сьогодні розпочався Великий піст
Як правильно дотримуватися Великого посту читайте у матеріалі, який підготував сайт «Главком».
Вважається, що Великий піст найважливіший і найтриваліший з усіх православних постів. Щороку цей період триває 48 днів і закінчується напередодні Великодня, 4 травня. Тож уже 5 травня віряни зможуть повернутися до звичного способу життя.
Весь піст ділиться на:
- святу Чотиридесятницю (це 5 седмиць (тижнів) + 5 днів);
- Лазареву суботу;
- Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя);
- Страсну седмицю (тиждень) перед Великоднем (6 днів).
Кожен із семи тижнів наповнений особливим духовним змістом.
Протягом Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не тільки духовно, а й фізично. Вони виділяють більше часу на молитву та духовне читання, а також відмовляються від вживання важкої їжі. На столі повинні бути лише пісні страви. У Великий піст важливо причаститися і сповідатися хоча б раз.
Як розповідає церква, піст пом’якшує душу для покаяння. Коли ви відмовляєте своїм пристрастям – прояснюється духовний розум. Людина починає краще бачити свої недоліки, у неї з’являється бажання очистити свою совість і покаятися перед Богом.
Крім того, правила посту в католиків і православних мають деякі відмінності. Східна церква офіційно досі зберігає монастирський устав з досить суворими обмеженнями, яких на практиці мало хто дотримується. Західна церква значно послабила вимоги щодо їжі, зробивши їх більше символічним. Водночас усе більш популярними стають поради дотримуватись Великого посту згідно з власними обставинами та порадами священників.
Правила Великого посту
Під час посту перед Великоднем важливо дотримуватися низки правил. Вони допомагають очиститися не тільки фізично, а й духовно:
- більше молитися, читати Святе Письмо;
- частіше відвідувати храм;
- каятися;
- стежити за своїми думками та вчинками – не хвалитися, не заздрити, не засуджувати.
Також важливо під час Великого посту робити якомога більше благих справ – допомагати тим, хто потребує допомоги, приділяти час близьким людям. Важливо стежити за своїми думками, мовою, діями. Крім того, це гарний час, щоб відмовитися від шкідливих звичок.
Що не можна їсти під час Великого посту?
Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м’ясні продукти, рибу, яйця, молоко чи споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої та палити.
Що можна їсти під час Великого посту?
Дозволяється лише рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі.
На вихідні, а також у дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.
Існує і певний графік харчування, якого варто дотримуватися в інші дні посту:
- понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (компоти, вода, овочі та фрукти);
- вівторок і четвер – гаряча їжа без олії;
- субота і неділя – гаряча їжа з олією.
Тривалі періоди посту
Протягом першого тижня та Страсного тижня важливо утриматися від мʼясних продуктів та страв, приготованих з них.
Пост у понеділок, середу та пʼятницю
Щотижня в ці дні слід утриматися від споживання мʼясних продуктів та страв. У перший день посту (понеділок, 18 березня) – повне утримання від їжі.
Кожен сам обирає, чи дотримуватися суворого посту, чи виключити тільки м’ясо та рибу.
Кому можна утриматися від посту
Варто пам’ятати, що постувати можуть лише повністю здорові особи, щоб не нашкодити собі. Також можуть утриматися від посту діти, вагітні та жінки, що годують груддю, пенсіонери, військовослужбовці, люди з хронічними хворобами, а також ті, хто зараз перебуває у важких життєвих ситуаціях та не має змоги постувати.
Як вийти з Великого посту
Після закінчення посту, попри велику кількість смачної їжі за великоднім столом, не варто налягати на яйця, м’ясо та іншу важку їжу – організму знадобиться час, щоб адаптуватися до повсякденної дієти, переїдання на Великдень стане для нього великим навантаженням.
Надмірне споживання жирної та солодкої їжі після посту може призвести до загострення хронічних захворювань і порушень роботи шлунково-кишкового тракту.