Швейцарка створила на Тернопільщині ферму прянощів
— Започаткувати ферму придумав місцевий житель Іван Бойко. Він мріяв очолити колгосп, але став викладачем у Бережанському агротехнічному коледжі. Якось приїхав до нас у відрядження і заговорили про еко-рослини. З того все почалося. Не вагалася ні хвилини, — продовжує.
Отримали сертифікат на продукцію без проблем. Лише складно одержати дозвіл на працю. Хотіла перевезти свою машину сюди. Але розмитнити її на кордоні коштує вдвічі більше за вартість авто. Тому на місці купила старий “Опель”, пише Газета По-Українськи.
Усе починалося з кількох грядок на подвір’ї. Зараз маємо невеликий цех і п’ятеро помічниць. Вирощуємо м’яту, любисток, базилік, шафран. Усього майже 40 видів прянощів. Не використовуємо жодних хімікатів.
В Україні дуже родюча земля. Кидаємо насіння і воно гарно росте. Єдиний недолік — бур’яни. Але це ознака, що земля хороша. Натомість у Швейцарії ґрунт глинистий і кам’янистий. Ще й слимаки з’їдають городину.
Спеції продаємо не лише в Україні, а й за кордоном. Ці трави додають у страви і напої.
Запровадила ще один проект. На фермі приймаю учнів і вчу працювати на землі. Перших дітей привезла зі Швейцарії. Зараз приїжджають із різних куточків України. Вони пораються на фермі, прибирають у корівнику та збирають трави.
У Швейцарію Крістіна Лібергер їздить щороку. Свій будинок там здає в оренду. З двома синами спілкується інтернетом.