Що обов'язково має бути на столі на Святвечір: 12 пісних страв
Як традиції на Святвечір, 24 грудня, – читайте в матеріалі ТСН.ua.
За звичаєм, до свят господині ретельно прибирали в хатах, застеляли нові або чисто випрані скатертини й рушники, готували святковий одяг. А ще від самого ранку 24 грудня розпочиналися приготування до вечері. Спочатку готували кутю та узвар, які вважалися Божою їжею. Вже потім – інші страви. Вони мають бути пісними, бо до 25 грудня триває суворий Різдвяний піст.
На Святвечір, перед вечерею, господар вносить до хати дідуха і ставить його під образами. Цей символізує добробут, гарний врожай і достаток.
На стіл заведено викладати солому або сіно, а зверху стелити скатертину. В кутах столу розкладають зубки часнику – це має вберегти дім від злих сил і хвороб. Також на стіл ставлять свічку, яка символізує Божественне світло.
Господині готують на Святий вечір 12 пісних страв. Зараз вони можуть бути різними, але головне – пісними. Традиційно ж на Святвечір готували кутю, борщ із вушками, грибову юшку, вареники, голубці, оселедця, гриби, тушковану капусту, рибу, квасолю, пампухи й узвар.
За стіл у Святий вечір уся родина сідала лише з появою першої зірки на небі. Перед початком трапези треба помолитися і прочитати "Отче наш". Поки вечеря не підійде до кінця, заборонено виходити з-за столу, і особливо з дому, щоб не впустити до оселі нечисту силу. За повір'ям, на Святвечір душі померлих приходять навідати родичів, а тому недоїдені страви залишали на столі на ніч, щоб пригостити померлих.
Цього дня суворо заборонено лаятися, лихословити, говорити погано про інших. Святвечір має відбуватися у дружній атмосфері. Крім того, гучні веселощі варто відкласти. Натомість уже після трапези можна починати колядувати, щоб прославляти народження Христа.