Рецепт паски: три незвичайних ідеї
Кожна господиня рано чи пізно має спробувати рецепт смачної паски і приготувати її для своєї сім’ї. Чому б не зробити це цьогоріч? В одному місці її називають паскою, в іншому – паскою. Але суть від цього не змінюється, адже паска – це культовий хліб, який готується до свята Воскресіння Христового.
Однак, це не означає, що з рецептом паски не можна експериментувати. Ми пропонує тобі на вибір відразу три рецепти паски в духовці. Покроковий рецепт кожної з них допоможе тобі зробити все правильно і смачно.
Рецепт паски з цукатами
Інгредієнти:
борошно – 5,5 склянки,
дріжджі – 50 г,
молоко – 1,5 склянки,
жовтки – 10 шт.,
білки – 3 шт.,
цукор – 1 склянка,
масло – 250 г,
родзинки – півсклянки,
коньяк – 2 столові ложки,
цукати – 2 столові ложки,
цедра лимона – 3 чайні ложки,
мускатний горіх – 1 чайна ложка,
ванільний цукор – 3-4 чайні ложки,
сіль – за смаком.
Як приготувати паску – рецепт покроково:
- Для приготування паски заварюємо півсклянки борошна в такій же кількості киплячого молока й розмішуємо до утворення еластичної маси.
- Дріжджі розводимо в половині склянки теплого молока, змішуємо з половиною склянки борошна і ставимо в тепле місце на 10 хвилин.
- Змішуємо заварене борошно з дріжджами. Накриваємо тісто для паски рушником, ставимо в тепле місце й чекаємо, поки воно підійде.
- Жовтки, цукор і сіль перетираємо в однорідну масу добіла. Половину цієї маси вливаємо у дріжджову суміш, додаємо чверть склянки борошна, вимішуємо й даємо підійти протягом години.
- Додаємо другу порцію жовтків із цукром і решту борошна. Місимо тісто для паски, поки воно не відставатиме від рук.
- У готове тісто для паски вливаємо розтоплене й охолоджене масло, вимішуємо, додаємо прянощі й коньяк. Знову даємо тісту підійти.
- Тісто для паски перемішуємо й додаємо в нього родзинки й цукати, обвалявши їх у борошні.
- Викладаємо тісто для паски у форми. Посипаємо зверху родзинками й цукатами. Даємо тісту для паски ще раз підійти у формочках.
- Змащуємо паски зверху яєчним жовтком і ставимо в духовку на 45 хвилин. Перевіряємо готовність паски дерев’яною паличкою.
- Робимо глазур для пасхи: перетираємо білки з цукром. Змазуємо глазур’ю готові паски.
Рецепт мигдальної пасхи
Інгредієнти:
борошно – 1 кг,
молоко – 2 склянки,
дріжджі – 50-70 г,
яйця – 5 шт.,
цукор – 1 склянка,
вершкове масло – 300 г,
мигдаль – 200 г,
лимон – 1 шт.,
родзинки без кісточки – 1 склянка, с
сіль – за смаком.
Рецепт мигдальної паски в духовці:
- Цей рецепт паски доволі простий. Молоко кип’ятимо та охолоджуємо до температури парного молока.
- У невеликій частині молока розводимо дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру. Даємо дріжджам піднятися.
- Готуємо тісто для паски. Для цього в молоко додаємо борошно, дріжджі та ретельно перемішуємо.
- Накриваємо тісто для паски рушником і ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло.
- Збиваємо з цукром 5 жовтків, розтоплюємо вершкове масло та охолоджуємо.
- Додаємо в тісто для паски жовтки й вершкове масло. Натираємо цедру одного лимона й додаємо в тісто.
- Ядра мигдалю подрібнюємо, додаємо в тісто для паски разом з родзинками та сіллю. Збиваємо на стійку піну 5 білків і ретельно вимішуємо тісто.
- Розкладаємо тісто для паски у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Даємо паскам підійти, змазуємо їх поверхню жовтком і посипаємо ядрами мигдалю.
- Випікаємо наші паски в духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.
Рецепт шоколадної паски
Інгредієнти:
борошно – 1,5 кг,
дріжджі – 50 г,
яйце – 8 шт.,
цукор – 2 склянки,
тертий мигдаль – 2,5 склянки,
шоколад – 100 г,
ром – 30 мл,
червоне вино – півсклянки,
панірувальні сухарі – півсклянки,
апельсинові цукати – півсклянки,
сік 1 лимона, кориця – 1 чайна ложка,
розтерта гвоздика – 1 чайна ложка.
для шоколадної глазурі:
какао – 2 столові ложки,
яйця – 3 шт.,
цукор – півсклянки.
Рецепт паски – покроковий рецепт:
- Дріжджі розводимо в теплій воді та додаємо борошно. Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце, щоб вона піднялася.
- Опару для паски ретельно вимішуємо, в отриману масу додаємо жовтки, розтерті з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром, апельсинові цукати, корицю та гвоздику.
- Білки ретельно збиваємо на стійку піну. Додаємо їх у тісто для паски.
- Форму для паски встеляємо промасленим папером.
- Викладаємо туди тісто та ставимо паску в нагріту духовку. Випікаємо при температурі 150 градусів протягом 60-90 хвилин.
- Готову паску охолоджуємо й акуратно виймаємо з форми.
- Готуємо глазур для паски. Розігріваємо на невеликому вогні цукор, акуратно додаємо туди яйця та какао.
- Ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси.
- Глазур охолоджуємо й поливаємо нею готові паски.
- Смачного!