РЕЦЕПТ: Бісквіт «Велетень»: без соди та розпушувача – до самого даху
Навіть з ідеальними пропорціями бісквіт може перетворитись на вулкан — тріснути, роздутися і піднятися нерівномірно.
На смак кривина не вплине, але подальше спорудження торта з такого коржа стає проблематичним. Ми в Тутка знаємо кілька лайфхаків, за допомогою яких випічка вийде високою і рівною, як на картинці.
Цікаве
Секрети бісквіта
Ми розповімо, як приготувати бісквіт, від початку до кінця. І перше, що для цього необхідно, — універсальний рецепт тіста. Особливість в тому, що воно повинно бути максимально насичене киснем.
Інгредієнти:
- 210 г цукру
- 130 г пшеничного борошна
- 6 яєць
- 2 г ваніліну
Приготування
1. Відокремте жовтки від білків і розітріть жовтки з 100 г цукру і ваніліном, потім ретельно збийте масу вінчиком — вона повинна збільшитися в об’ємі та побіліти.
2. Білки збийте в сухому, чистому посуді, поступово збільшуючи швидкість. Коли білки почнуть загусати, додайте цукор, що залишився і продовжуйте збивати, поки піна не стане міцною.
3. Третину білка додайте до жовтків і перемішайте лопаткою. Потім ретельно просійте борошно (краще 2-3 рази) і додайте до жовтка з білком. Акуратно замісіть тісто, додайте білки, що залишилися, і знову все перемішайте. Тісто готове!
Секрет №1: температура для випікання бісквіта
Все одно, яку форму ви використовуєте — хитрість не в цьому. І вже точно не в тому, щоб ставити бісквіт в розігріту духовку. Цю помилку дуже легко допустити, і саме через нерівномірне нагрівання бісквіт потім виходить з горбами. Існує міф, що за 10 хвилин, за які тісто буде нагріватися в духовці, з нього вийде повітря.Добре, що це всього лише міф.
Оптимальна температура випікання — 170-180 градусів близько 40-60 хвилин, в залежності від духовки. Якщо ви використовуйте нашу другу пораду, час приготування збільшиться на 5-10 хвилин, але це невелика ціна за ідеальний бісквіт.
Секрет №2: фольга
Найкращий бісквіт вийде тоді, коли все тісто буде пропікається рівномірно. І досягти цього можна лише поставивши бісквіт в холодну духовку і накривши його перфорованою фольгою. Якщо у вас звичайна фольга, а не з дірочками, не страшно. За допомогою голки ви легко перетворите її у перфоровану.
Отже, залийте тісто в форму і накрийте зверху фольгою, зробіть дірочки при необхідності та поставте випікатися.
Секрет №3: терпіння
Для багатьох ніякий це не секрет, але уточнити все-таки варто: ні в якому разі не відкривайте духовку при випіканні, а також не діставайте бісквіт відразу! Це зіпсує будь-який корж, який би геній його не готував — він впаде, стане щільним. Як тільки бісквіт буде готовий, привідкрийте духовку і залиште так на 10 хвилин.Потім дістаньте з духовки, почекайте ще 10 хвилин і тільки потім витягайте з форми.
Хтось радить обгортати форму мокрим рушником і фольгою — це не допомагає. Хтось грішить на соду і розпушувач, адже вони абсолютно не потрібні для гарного бісквіта. Якщо ви невпевнені у своїх силах, краще додати розпушувач — він не настільки помітний.
Бажаєте шоколадний бісквіт? Додайте 2-3 столові ложки какао до нашого рецепту. Як бачите, справа не у везінні й навіть не в духовці. Спробуйте приготувати пишну випічку за нашим рецептом і поділіться враженнями!