Рейд шкільними їдальнями: чим годують тернопільських школярів. Фото
У Тернопільській Українській гімназії ім. І.Франка меню на два тижні затверджене санстанцією. Школярам щодня пропонують різні страви. Сніданки тут 15 грн, обіди - 18 грн,пише 20 хвилин
- Але якщо хтось захоче дві котлети чи дві порції рису, це не проблема, - каже приватний підприємець Олександра Фука. - Можна поїсти і на 30 гривень, і на 50. У меню школи великий асортимент страв.
З першого тут готують борщ (5 грн), суп картопляний з горохом (3,50 грн), суп гречаний (3 грн), бульйон з макаронами (10 грн), розсольник (5 грн), суп овочевий (4,50 грн). З другого частують варениками з картоплею (9 грн), картопляним пюре з маслом (3, 50 грн), макаронами з маслом (3 грн) або з голландським сиром (12 грн), пшеничною (3 грн), ячмінною (3 грн) чи гречаною кашою (2,50 грн), рисом з овочами (5 грн) або відварним (4 грн). З додатків можна обрати овочевий салат (1-2 грн), соління (2 грн), оладі з печінки (6 грн), котлету смажену (6,50), тефтелі в соусі (6,80 грн), курячу відбивну (7,50 грн), рибну котлету (7 грн) або смажену рибу ( 7 грн). У визначені дні дають також солодкі оладі (9 грн) або молочну кашу з рисом (9 грн).
З напоїв можна брати чай з лимоном ( 3 грн), сік (6 грн), компот (2,50 грн) або кисіль (3 грн). Для школярів пільгових категорій сніданки та обіди безкоштовні.
Також за рахунок підприємця харчуються діти-переселенці і діти з цукровим діабетом. Також у їдальні Української гімназії можуть харчуватися тернополяни, проте лише під час уроку.
- На перервах їдять діти, - зазначає пані Олександра. - Об 11.10 в нас перша перерва, 12.10 друга, і обід о 12.30. А коли учні на уроках, приходять вчителі, у яких "вікно" та люди "з вулиці". У нас їдять і студенти, і працівники сусідніх фірм. Директор наголосив на тому, що охочі поїсти можуть це робити лише тоді, коли діти на заняттях. Це хороше правило, завдяки якому у нас немає черг.
Працівники їдальні накривають столи за 5 хвилин до початку перерви, щоб страви були теплі. Школярі їжею у школі задоволені. - Нам дуже смачно, - в один голос відповідають першокласники.
- Найбільше ми любимо пюре з відбивною.
Дівчата з 2-го класу розповіли, що найбільше їм смакує печена картопля. Саме за нею найчастіше питають учні у чергах.
Годують і школярів, і дорослих
Їдальню у школі №5 відвідують не лише школярі, а й тернополяни, які працюють поблизу.
- До нас приходять багато людей, які працюють в Центрі, - розповідає приватний підприємець пані Марія (прізвище відоме - прим. ред) - але для них визначений час - з 13.00 до 14.00. Спочатку ми годуємо дітей.
З першого тут готують суп по-домашньому з фрикадельками (8 грн), борщ (6 грн), суп овочевий (6 грн), суп гороховий (4 грн). На друге: картопляне пюре (4 грн), макарони з сиром (4 грн), гречана (4, 50 грн) або пшенична каша (3 грн). Салати з капусти або бурячка - по 3,50 грн.
Учні 5-А класу розповіли, що завжди приходять у шкільну їдальню. Найбільше їм подобається відбивна.
- А ще тут все смачне і тепле, - відгукуються діти.
Улюблена куряча відбивна коштує 12 грн. - Часто діти беруть її з картопляним пюре або просто з хлібом, - каже підприємець пані Марія. - Також з м’ясного у нас є ковбаса, свинний гуляш та котлети. Учні самостійно можуть вибирати, що їм до смаку. Часто хвалять макарони з сиром.
Люблять пюре та відбивні
У 6-й школі щодня різне меню, обід для дітей в середньому обходиться у 15 гривень. Також у шкільній їдальні в школі №6 крім учнів школи обідають чимало тернополян. Для дорослого повноцінний обід коштує приблизно 30 гривень.
Щодня тут готують дві перші страви: червоний борщ - 4 грн і гороховий суп- 3, 50. Гарнірів асортимент більший: картопляне пюре - 4 грн, макарони - 3 грн, каша пшенична -3 грн та каша гречана -5 грн, плов з курячим філе - 10 гривень, салати: капуста свіжа -3 грн, буряк -3 грн, напої: чай з цукром 2 гривні, чай з лимоном -3 гривні та сік - 5 гривень.
- Я люблю їсти у шкільній їдальні, - каже учениця 2-Б класу Оленка. - Найбільше мені тут подобається відбивна і картопляне пюре.
Школярі можуть брати більші чи менші порції, відповідно буде різна ціна. Наприклад, старшокласники часто беруть подвійний гарнір, а молодші беруть менші порції.
Смакує картопля та борщ
У школі № 16 стандартні сніданки коштують 16 гривень, а обіди - 19 гривень. Хліб вартує - 50 копійок. В 16-й школі теж щодня різне меню.
В понеділок дітям дають гречаний суп, картопляне пюре з биточками та фруктовий напій. У вівторок можна пообідати салатом, борщем, шніцелем чи макаронами. У середу в асортименті гороховий і вареники. В четвер меню складається з овочевого супу, печінкових биточків та картопляного пюре.
А в п’ятницю дітей годують тефтелями з рисом та підливою, супом з макаронами та компотом з свіжих фруктів.
- Я кожен день ходжу їсти в їдальню, - каже Марійка з 1-А класу. - Готують тут смачно і щодня різними стравами. А найбільше люблю картоплю і борщик.
Їжа, як вдома
У 29-й школі сніданок для учнів обходиться у 18 грн. Як каже приватний підприємець Марія Дмитрів з 40-річним досвідом у сфері громадського харчування, дешевше не буде, бо продукти недешеві.
- А ще ми платимо за комунальні послуги, за землю, на якій стоїть школа, - каже жінка. - А в нас ще промислове обладнання, а електроенергія дорога. Ще зарплату дати людям і заплатити податки, бо всі люди офіційно працевлаштовані.
Щотижня у їдальні нове меню. Але у понеділок діти завжди їдять макарони з сиром.
Пані Марія каже, що сир купують дорогий - голандський по 127 грн за кілограм.
- Сирного продукту не беремо, бо це їдять діти. І моя дитина їсть в цій їдальні, я такого не роблю, - продовжує підприємець. - Макарони змащуємо маслом. а не спредом. Ми купуємо лише масло.
В перший тиждень навчання меню було таким: в понеділок - макарони з сиром, чай з печивом.
У вівторок - свіжий огірок, відбивна куряча 40 г, картопляне пюре та чай.
У середу - гречана каша з маслом, м’ясний биточок, компот з фруктів. У четвер - макарони, сосиска дитяча, чай.
Як каже пані Марія, у школах не рекомендують давати сосиски, але вони беруть дорогий продукт. Закупівельна ціна - 87 грн від виробника. У п’ятницю в меню на сніданок - дріжджові сирники з фруктовою підливою та компот з фруктів.
З 10 до 14 вересня у меню були макарони з сиром, гуляш з курячого філе, картопляне пюре, томат, сосиски, гречана каша, салат з буряка, вітамінний салат, котлети. Є в меню і перші страви: борщ, гороховий суп, гречаний, овочевий. Щодня є дві перших страви.
Вартість - 4 грн. Котлети, биточки, товченики, відбивні, гуляш - . Гарніри по 6 грн. Салати - 7 грн. Чай - 3 грн.
Щодня на сніданоку 29-й школі приходить 250 учнів 1-4 класів. У школі більше 40 дітей пільгових категорій.
У їдальні роблять ремонт
У 21-й школі, яку об'єднали зі школою мистецтв, сніданки по15 грн, а обіди - 18 грн.
Щодня на сніданки приходить 200 учнів. Завідуюча їдальнею, яка у цій школі працює уже 8 років Марія Данилюк каже, що після того, як школи об’єднали, їм потрібно готувати більше їжі.
Незабаром в їдальні встановлять нові меблі та зроблять ремонт.
На сніданок в понеділок діти отримують макарони з сиром, печиво. У вівторок - котлету, картопляне пюре, овочевий салат. В середу - вареники з картоплею. У четвер - куряче тушене філе, гречана каша та салат. В п’ятницю - оладки з печінки з макаронами, салат овочевий. З напоїв - чай, кава з молоком.
У п'ятницю, 14 вересня, якраз розписували меню на наступний тиждень.
- Зараз я отримала товар, бухгалтер зробила калькуляцію: салат з капусти 3 гривні, з бурячка 3,50, з помідорів та огірків - 4,50, - каже пані Марія. - То якраз формуватиму меню на сніданки та обіди.
Будуть перші страви, гарніри, м'ясні.
Ціни визначають в школах
Останнім рішенням виконавчого комітету від 24 січня 2018-ого року №31 "Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти та професійно-технічної освіти м. Тернополя" визначена вартість обіду у шкільних їдальнях для пільгових категорій - 15 грн.
Як пояснює заступник начальника управління освіти та науки ТМР – начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум, розрахунок робить відділ бухгалтерського обліку управлінння.
- Є відповідні постанови, на які спеціалісти посилаються щодо вартості харчування, прораховують вартість продуктів та визначену вартість обіду для дітей пільгових категорій, - каже пані Сум. - Рішення про вартість сніданків, обідів для учнів в школах мають приймати колегіально на раді закладу.
Оскільки у тернопільських школах харчуванням займаються підприємці, то вони подають калькуляцію та показують батькам вартість того самого сніданку, обіду, полуденку. Є різний вихід страви - котлета може бути 30-грамова, 40-грамов, тому і варість різна. І це узгоджують з батьками.
Також обговорюють організацію сніданків для всіх дітей чи для певної пільгової категорії, коли вчитель організовано веде дітей у шкільну їдальню. Чи кожен учень йде індивідуально до їдальні і купує ті страви, які йому до смаку.