«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Пляцок «Небесні ласощі»

Інгредієнти для тіста:
  • пшеничне борошно в/г - 300 г
  • маргарин вершковий - 200 г
  • яєчні жовтки - 2 шт.
  • цукор або цукрова пудра - 80 г
  • сметана - 40 г (2 ст. л.)
  • розпушувач тіста - 10 г (2 ч. л. з гіркою)

Інгредієнти для яблучної маси:

  • яблука - 1 кг чистої ваги
  • цукор - 100 г
  • лимонне желе - 180 г (2 п. по 90 г)

Інгредієнти для горіхової маси:

  • горіх волоський (ядра) - 200 г
  • вершки (в мене 15 %) - 150 мл
  • вершкове масло - 250 г
  • яйця курячі - 2 шт.
  • цукор - 150 г
  • коньяк - 1 ст. л. або за смаком

Інгредієнти для шоколадної глазурі:

  • чорний шоколад - 200 г
  • соняшникова рафінована олія - 50 г (5 ст. л.)

Приготування пляцка «Небесні ласощі».

Хочу познайомити вас із чудовим, справді вартісним рецептом польського пляцка «Небесні ласощі», що гармонійно поєднює в собі пісочні коржі, соковиту яблучну галяретку, насичений горіховий крем і шоколадну поливку. Одним словом, – рекомендую, бо це справжні ласощі … небесні :)
Пляцок я випікала у формі розміром 22х29 см.

Маргарин, борошно, цукор.

Готуємо тісто. У велику миску просіяти борошно з розпушувачем, додати порізаний маргарин і цукор. Все перетерти рукою до утворення крихти.

Додаємо сметану та жовтки.

Потім додати жовтки, сметану…

Тісто.

… і замісити ніжне та м’яке тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на 20 - 30 хв.

 

Розкачане тісто на деко.

Тісто розділити на 2 рівні частини. Одну частину тіста рівномірно викласти на застелене папером для випічки деко і помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку на 20 хв.

Натерті яблука та цукор в каструлі.

Поки печеться перший корж, готуємо яблучну масу, яку ще гарячою потрібно буде викласти на щойно спечений корж. Яблука очистити від шкірки і натерти на терці з великими отворами (це краще зробити заздалегідь). Натерті яблука викласти в каструлю, додати цукор і на середньому вогні, помішуючи варити їх приблизно 20 хв., щоб випарувався сік.

Додаємо желатин до яблук.

До варених яблук додати лимонне желе, перемішати і, як тільки желе розчиниться, відставити з вогню.

Викладаємо яблучний шар на корж.

Гарячу яблучну масу товстим шаром викласти на щойно спечений корж і залишити при кімнатній температурі охолоджуватись. Потім корж з яблуками помістити в холодильник на 1 год., щоб яблучна маса добре схопилась. Тим часом спекти ще один корж.

Мелені горіхи.

Тепер готуємо горіховий крем. Горіхи пропустити через м’ясорубку.

Збиваємо яйця з цукром.

Яйця збити з цукром до однорідного стану.

Додаємо вершки до горіхів.

В каструлю помістити горіхи і збиті з цукром яйця, додати вершки. Все перемішати, довести до кипіння…

Горіхи в каструлі.

…і на малому вогні, помішуючи, варити приблизно 5 хв. до загустіння маси. Після цього горіхову масу повністю вистудити.

Збиваємо масло.

Розм’якле масло збити міксером, щоб воно стало трохи пухкішим.

Вводимо горіхи в збите масло.

По 1 ст. л. до масла додати всю горіхову масу, щоразу ретельно збиваючи міксером.

Додаємо коньяк до горіхової маси.

В кінці додати конь’як, перемішати.

На яблучний шар викладаємо шар горіхового крему.

Горіховий крем викласти товстим шаром на застиглу яблучну масу.

Змащуємо пляцок шоколадом.

Накрити другим спеченим коржем і злегка його притиснути. Чорний шоколад помістити в невелику каструльку, додати олію, поставити на маленький вогонь і, помішуючи, повністю його розтопити. Пляцок покрити гарячою шоколадною глазуррю і через 1-2 год. покласти на ніч в холодильник.

Пляцок «Небесні ласощі» готовий.

Пляцок «Небесні ласощі» готовий.

Джерело

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі