«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Пампухи: найкращі 5 рецептів до різдвяного столу

Готуємо пампухи з вишнями, сиром та ромом.

Традиційно на Різдво печуть пампухи із солодкими начинками. У народі кажуть, що кращими вони вдадуться — тим щасливішими у новому році будуть господарі і вся їх родина. Тож, щоб рік пройшов добре, Lviv.Media підготувало 5 рецептів ідеальних пампухів.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Пампушки традиційні

Інгредієнти: 500 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 50 г масла, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г цукру, дрібка солі, варення з пелюсток троянд або інше густе варення, цукрова пудра.

Дріжджі розведіть в теплому молоці з 2 столовими ложками борошна й 1 столовою ложкою цукру. Поставте їх в тепле місце, щоб почали бродити. Тоді розчин влийте в посуд з борошном, додайте жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посоліть і вимішуйте до появи пухирців. Поставте тісто в тепле місце. Коли підійде, розкачайте його. На пласт розкоченого тіста на відстані 7-10 сантиметрів покладіть варення, зверху покладіть ще один пласт розкоченого тіста і склянкою вирізайте пампушки.

Пампухи можна робити й іншим способом: відірвіть від тіста однакові порції, приблизно такі, щоб поміщалися в столову ложку. Скочуйте з них кульки, а потім розплющуйте їх на долоні. Всередину покладіть начинку і зліпіть пампух. Готові пампухи у такому випадку викладіть на дошку, посипану борошном, швом донизу, щоб підросли.

Смажити пампухи потрібно в киплячій олії. Для смаження візьміть глибоку посудину.

Ще гарячими пампухи посипте цукровою пудрою.

Пампушки з сирного тіста від галицької майстрині Дарії Цвєк

Інгредієнти: 250 г борошна, 20 г дріжджів, 50 г вершкового масла, 50 г цукру, 1 яйце, 1 жовток, 150 г м'якого сиру, пів склянки молока.

Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте в тепле місце, щоб почали бродити.

Масло, цукор, жовток і яйце розітріть, додаючи ложкою перетертий крізь сито сир. Вимішайте цю масу з розведеними дріжджами і борошном, замісіть некруте тісто, розкачайте його і вирізайте пампушки. Поставте на годину, щоб підійшли, і тоді можете смажити.

Пампушки з вишнями

Інгредієнти: 750 мл молока, склянка цукру, 2 яйця, 3 столові ложки олії, 100 г дріжджів, 1,2 кг борошна, консервовані вишні, цукрова пудра, дрібка солі та куркуми.

Молоко підігрійте і додайте до нього цукор та сіль. Розчиніть дріжджі у молоці. Додати 3 склянки борошна та перемішайте до однорідності. Залиште у теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали бродити. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, ще 3 склянки муки, трохи куркуми для апетитного кольору та замісити тісто. Довго місити не треба, тільки до однорідності. Залиште тісто ще на 1 годину в теплі, щоб піднялось.

Розкачайте тісто товщиною приблизно 1 сантиметр. Викладіть начинку, прикрийте другим шаром тіста та вирізайте склянкою пампушки. Дайте їм “підрости” ще 15-30 хвилин.

Смажте пампухи в розігрітій олії на помірному вогні з обох сторін до золотистого кольору. Викладіть їх на серветку, щоб стік зайвий жир.

За бажанням пампушки посипте цукровою пудрою.

Пампушки з ромовою глазур'ю від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 400-450 г пшеничного борошна, 250 мл молока, 100 г вершкового масла або соняшникової олії, 10 г сухих дріжджів, 1 столова ложка цукру, дрібка солі, 150 г цукру, 40 мл води, 40 мл коньяку, рому чи віскі.

У 450 г борошна додайте 10 г сухих дріжджів, пів чайної ложки солі і 1 столову ложку цукру по різних кутах миски, щоб не було прямого контакту. Ретельно перемішайте сухі інгредієнти. Додайте 250 г теплого молока і 100 г м'якого вершкового масла (або рослинної олії, якщо хочете отримати пісні пампушки).

Замісіть дуже еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Якщо є необхідність — злегка присипте стіл борошном. Але не забивайте тісто, щоб воно не було тугим. Залиште тісто в теплому місці під чистим рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для підйому. За цей час тісто має збільшитися в об'ємі у 2-3 рази.

Обімніть тісто і сформуйте 12 пампушок. Акуратно розкладіть їх у формі для запікання, попередньо змащеній рослинною олією або вершковим маслом відповідно.

Залиште для вистоювання на 30 хвилин. Потім випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 25-30 хвилин.

Тим часом приготуйте ромову глазур. Зваріть сироп з 40 мл води й 150 г цукру. Потім перелийте сироп в глибоку тарілку.

Додайте 40 мл міцного алкоголю за своїм вибором — коньяк, ром або віскі.

Ретельно перемішайте суміш до однорідності. Глазур повинна вийти в'язкою і густою.

Просочіть сиропом пампушки і можна куштувати.

Пампушки з апельсиновою цедрою від галицької майстрині Дарії Цвєк

Інгредієнти: 1 кг борошна, 10 жовтків, 200 г цукру, 200 г вершкового масла або маргарину, 120 г дріжджів, пів склянки молока, дрібка ложки солі, цедра з 1 апельсина.

Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте в тепле місце. Коли почнуть бродити, влийте їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додайте сіль, апельсинову цедру, всипте борошно і замісіть.

Тісто накрийте і поставте в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвічі, перемісіть. Дайте тісту ще раз підійти, а тоді ліпіть пампушки й смажте.

Пампушки з лимонною цедрою та маком

Інгредієнти:

600 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 100 г масла, 3 жовтки, 1 яйце, 100 г цукру, дрібка солі, цедра одного лимона, 2 столові ложки маку, густий лимонний крем або варення, цукрова пудра.

Приготування:

Дріжджі розведіть у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру та 2 ложками борошна. Дайте їм побродити. Жовтки, яйце та цукор розітріть до однорідності, додайте масло, цедру лимона та мак. Змішайте із дріжджами і борошном, додайте сіль та замісіть тісто.

Дайте тісту підійти в теплому місці, накривши рушником, приблизно на 1 годину. Розкачайте його до товщини 1 см, на одну частину викладіть ложкою начинку, накрийте другою частиною тіста, виріжте пампушки склянкою. Дайте їм підійти ще 20 хвилин.

Смажте у великій кількості олії до золотистої скоринки. Викладайте на паперовий рушник, щоб увібрався зайвий жир. Посипте цукровою пудрою.

Смачного Різдва!
 

джерело 

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі