Пампухи: найкращі 5 рецептів до різдвяного столу
Традиційно на Різдво печуть пампухи із солодкими начинками. У народі кажуть, що кращими вони вдадуться — тим щасливішими у новому році будуть господарі і вся їх родина. Тож, щоб рік пройшов добре, Lviv.Media підготувало 5 рецептів ідеальних пампухів.
Пампушки традиційні
Інгредієнти: 500 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 50 г масла, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г цукру, дрібка солі, варення з пелюсток троянд або інше густе варення, цукрова пудра.
Дріжджі розведіть в теплому молоці з 2 столовими ложками борошна й 1 столовою ложкою цукру. Поставте їх в тепле місце, щоб почали бродити. Тоді розчин влийте в посуд з борошном, додайте жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посоліть і вимішуйте до появи пухирців. Поставте тісто в тепле місце. Коли підійде, розкачайте його. На пласт розкоченого тіста на відстані 7-10 сантиметрів покладіть варення, зверху покладіть ще один пласт розкоченого тіста і склянкою вирізайте пампушки.
Пампухи можна робити й іншим способом: відірвіть від тіста однакові порції, приблизно такі, щоб поміщалися в столову ложку. Скочуйте з них кульки, а потім розплющуйте їх на долоні. Всередину покладіть начинку і зліпіть пампух. Готові пампухи у такому випадку викладіть на дошку, посипану борошном, швом донизу, щоб підросли.
Смажити пампухи потрібно в киплячій олії. Для смаження візьміть глибоку посудину.
Ще гарячими пампухи посипте цукровою пудрою.
Пампушки з сирного тіста від галицької майстрині Дарії Цвєк
Інгредієнти: 250 г борошна, 20 г дріжджів, 50 г вершкового масла, 50 г цукру, 1 яйце, 1 жовток, 150 г м'якого сиру, пів склянки молока.
Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте в тепле місце, щоб почали бродити.
Масло, цукор, жовток і яйце розітріть, додаючи ложкою перетертий крізь сито сир. Вимішайте цю масу з розведеними дріжджами і борошном, замісіть некруте тісто, розкачайте його і вирізайте пампушки. Поставте на годину, щоб підійшли, і тоді можете смажити.
Пампушки з вишнями
Інгредієнти: 750 мл молока, склянка цукру, 2 яйця, 3 столові ложки олії, 100 г дріжджів, 1,2 кг борошна, консервовані вишні, цукрова пудра, дрібка солі та куркуми.
Молоко підігрійте і додайте до нього цукор та сіль. Розчиніть дріжджі у молоці. Додати 3 склянки борошна та перемішайте до однорідності. Залиште у теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали бродити. Потім додайте яйця, олію, ванільний цукор, ще 3 склянки муки, трохи куркуми для апетитного кольору та замісити тісто. Довго місити не треба, тільки до однорідності. Залиште тісто ще на 1 годину в теплі, щоб піднялось.
Розкачайте тісто товщиною приблизно 1 сантиметр. Викладіть начинку, прикрийте другим шаром тіста та вирізайте склянкою пампушки. Дайте їм “підрости” ще 15-30 хвилин.
Смажте пампухи в розігрітій олії на помірному вогні з обох сторін до золотистого кольору. Викладіть їх на серветку, щоб стік зайвий жир.
За бажанням пампушки посипте цукровою пудрою.
Пампушки з ромовою глазур'ю від Євгена Клопотенка
Інгредієнти: 400-450 г пшеничного борошна, 250 мл молока, 100 г вершкового масла або соняшникової олії, 10 г сухих дріжджів, 1 столова ложка цукру, дрібка солі, 150 г цукру, 40 мл води, 40 мл коньяку, рому чи віскі.
У 450 г борошна додайте 10 г сухих дріжджів, пів чайної ложки солі і 1 столову ложку цукру по різних кутах миски, щоб не було прямого контакту. Ретельно перемішайте сухі інгредієнти. Додайте 250 г теплого молока і 100 г м'якого вершкового масла (або рослинної олії, якщо хочете отримати пісні пампушки).
Замісіть дуже еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Якщо є необхідність — злегка присипте стіл борошном. Але не забивайте тісто, щоб воно не було тугим. Залиште тісто в теплому місці під чистим рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для підйому. За цей час тісто має збільшитися в об'ємі у 2-3 рази.
Обімніть тісто і сформуйте 12 пампушок. Акуратно розкладіть їх у формі для запікання, попередньо змащеній рослинною олією або вершковим маслом відповідно.
Залиште для вистоювання на 30 хвилин. Потім випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 25-30 хвилин.
Тим часом приготуйте ромову глазур. Зваріть сироп з 40 мл води й 150 г цукру. Потім перелийте сироп в глибоку тарілку.
Додайте 40 мл міцного алкоголю за своїм вибором — коньяк, ром або віскі.
Ретельно перемішайте суміш до однорідності. Глазур повинна вийти в'язкою і густою.
Просочіть сиропом пампушки і можна куштувати.
Пампушки з апельсиновою цедрою від галицької майстрині Дарії Цвєк
Інгредієнти: 1 кг борошна, 10 жовтків, 200 г цукру, 200 г вершкового масла або маргарину, 120 г дріжджів, пів склянки молока, дрібка ложки солі, цедра з 1 апельсина.
Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте в тепле місце. Коли почнуть бродити, влийте їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додайте сіль, апельсинову цедру, всипте борошно і замісіть.
Тісто накрийте і поставте в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвічі, перемісіть. Дайте тісту ще раз підійти, а тоді ліпіть пампушки й смажте.
Пампушки з лимонною цедрою та маком
Інгредієнти:
600 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 100 г масла, 3 жовтки, 1 яйце, 100 г цукру, дрібка солі, цедра одного лимона, 2 столові ложки маку, густий лимонний крем або варення, цукрова пудра.
Приготування:
Дріжджі розведіть у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру та 2 ложками борошна. Дайте їм побродити. Жовтки, яйце та цукор розітріть до однорідності, додайте масло, цедру лимона та мак. Змішайте із дріжджами і борошном, додайте сіль та замісіть тісто.
Дайте тісту підійти в теплому місці, накривши рушником, приблизно на 1 годину. Розкачайте його до товщини 1 см, на одну частину викладіть ложкою начинку, накрийте другою частиною тіста, виріжте пампушки склянкою. Дайте їм підійти ще 20 хвилин.
Смажте у великій кількості олії до золотистої скоринки. Викладайте на паперовий рушник, щоб увібрався зайвий жир. Посипте цукровою пудрою.
Смачного Різдва!