Низький гемоглобін: Чому виникає і як лікувати?
Ніяких сил немає!
Основні ознаки залізодефіцитної анемії - це млявість, сонливість, швидка стомлюваність. Нерідко у страждаючих цим захворюванням людей починає випадати і ламатися волосся, стає сухою шкіра, з'являються тріщини в куточках рота.
Ще одна характерна ознака - блідість слизових оболонок, особливо добре це видно на яснах. У важких випадках може спостерігатися прискорене серцебиття, виникають проблеми з травленням, тягне їсти крейду, а то і землю. На цьому етапі зазвичай спостерігається різке зниження імунного захисту, людина починає без кінця хворіти. Втім, до таких яскравих проявів справа найчастіше не доходить, і анемія виявляється тільки при аналізі крові, проводити який можуть зовсім з інших причин.
Основний показник хвороби - зниження рівня гемоглобіну. У нормі у чоловіків в літрі крові його міститься 130-160 г, у жінок - 120-150 г. Під час вагітності гемоглобін може впасти до 110 г на літр, це не патологія. Якщо ж показники нижче цієї цифри, потрібно вживати заходів.
Шукаємо причину
Для утворення гемоглобіну потрібно залізо. Його нестача призводить до анемії. Дефіцит заліза може бути обумовлений хронічними крововтратами, годуванням грудьми, порушенням всмоктування заліза в кишечнику. Виявити основну причину і по можливості усунути її - це головне завдання.
Обережно, анемія! Чим небезпечне «виснаження крові»?
Паралельно з цим лікар може призначити препарати заліза. Обов'язково дотримуйтесь рекомендацій дозування і частоти прийому! Самостійно скасовувати прийом препарату не можна, як, втім, і призначати. Також не варто намагатися замінити ліки біодобавками з залізом. Вони діють набагато слабше і можуть використовуватися для профілактики, але не для лікування.
Дієта для крові Ще одна часта причина анемії - брак заліза в раціоні. Тому в легких випадках лікування починають з корекції дієти. Якщо рівень гемоглобіну в крові нижче 110 г на літр, тільки зміною харчування зазвичай обійтися не можна. Але і в цьому випадку потрібно їсти більше багатих залізом продуктів. На додаток до цього потрібно збільшити споживання вітаміну С - він покращує засвоєння заліза. Щодня їжте нежирну яловичину, або телятину, або яловичу печінку. З'їдайте кілька зелених яблук, бажано кислуватих, пийте по склянці яблучного або яблучно-морквяного соку, додайте буряк в супи, салати, гарніри.
Не менш трьох разів на тиждень готуйте гречану кашу або суп з гречаною крупою. Включіть в меню кукурудзу, чорну смородину, листовий салат, шпинат, петрушку, цвітну капусту, червоні помідори, цитрусові, ківі, журавлину.
Джерело: doba.te.ua