«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Найсмачніша кутя на Різдво: кращого рецепту ви не знайдете

Публікуємо найсмачніші рецепти куті - як традиційні, так і сучасніші.

Різдво - радісне та світле свято, на яке в українців прийнято готувати обрядову кутю. Ця страва символізує єдність із землею та родючість чорнозему, тому її найчастіше готують із типових для українських полів зерен. Втім, останніми роками з'явилися рецепти куті з круп іноземного походження. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами, а заливають узваром.

Різдвяна кутя

  • Пшениця - 1 ст.
  • Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи)  - 150 г
  • Родзинки - 100 г
  • Мак - 100 г
  • Горіхи волоські - 100 г
  • Мед - 3 ст. л.
  • Цукор - 2 ст. л.

.

Рецепти смачної куті на Різдво / фото УНІАН

Рецепти смачної куті на Різдво / фото УНІАН

Пшеницю переберіть і промийте, а також замочіть на кілька годин, якщо вона нешліфована. Відварити на повільному вогні до готовності (1,5-2 години). Шліфована пшениця вариться 20-30 хвилин і не потребує замочування.

Сухофрукти промийте та викладіть у каструлю з 2 літрами води. Поставте на вогонь та варіть узвар 10-15 хвилин після закивання.

Мак промийте, залийте окропом і залиште на 30 хвилин під кришкою. З розпареного маку злийте воду і перетріть зерна у ступці. Родзинки залийте окропом на 15 хвилин, а горіхи подрібніть.

У велику миску викладіть варену пшеницю і заправте медом, родзинками, горіхами та сухофруктами із узвару. Залийте самим узваром та подавайте до столу.

Кутя з рису з мигдалем

  • Рис - 0,5 ст.
  • Мигдаль - 0,5 ст.
  • Волоські горіхи - 0,5 ст.
  • Мак - 0,5 ст.
  • Родзинки - 0,5 ст.
  • Курага - 0,5 ст.
  • Мед - 2 ст. л.

Закип'ятіть приблизно 1 л води. Залийте окропом мак і родзинки із курагою, залиште набухати на 1-2 години. Потім злийте воду. Мак подрібніть у ступці, а курагу наріжте так, щоб вона була одного розміру із родзинками. Рис промийте та варіть на слабкому вогні до готовності. Дрібно наріжте горіхи і мигдаль. До готового рису додати мед і розмішайте. Додайте курагу, родзинки, горіхи та пертертий мак.

Кутя з рису з апельсиновим соком

  • Рис - 1 ст.
  • Сік апельсиновий - 2,5 ст.
  • Родзинки - 100 г
  • Курага - 100 г
  • Фундук - 100 г
  • Мигдаль - 100 г
  • Чорнослив - 3 шт.
  • Мед - 1,5 ст. л.

Рис добре промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перемішати, покласти на вогонь і варити до готовності.

Як приготувати смачну кутю на Різдво / фото ua.depositphotos.com

Як приготувати смачну кутю на Різдво / фото ua.depositphotos.com

Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім нарізати їх невеликими шматочками. Пересипати все у тарілку.

Курагу нарізати невеликими шматочками. Подрібнити чорнослив.

У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.

Різдвяна кутя з булгура

  • Булгур - 0,5 ст.
  • Вода - 1,5 ст.
  • Мед - 2 ст. л. (або за смаком)
  • Волоські горіхи - 50 г
  • Мак - 30 г
  • Родзинки - 50 г

Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити булгур до готовності на повільному вогні, близько 15 хвилин.

По закінченню часу рідина повинна повністю випаруватися, а зерна – розбухнути і стати м'якими. Зняти сотейник з вогню і дати трохи охолонути.

Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб він добре просох.

Мак також залити окропом і залишити вже на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.

Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, а потім дрібно нарубати.

У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою. Різдвяна кутя з булгура готова.

Джерело 

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі