Меню на Великдень 2025: найкращі страви до святкового столу
Паска — це найважливіша святкова випічка. Щоб вона була смачною, потрібно ретельно дотримуватися рецепту її приготування.
Меню на Великдень. Рецепт класичної паски
Інгредієнти для приготування класичної паски.
Для опари:
-
0,5 л молока, бажано 3.2%;
-
50 г «живих» дріжджів пресованого типу;
-
1 ст. л. цукру-піску;
-
100 г пшеничного борошна.
Для тіста:
-
4 яйця;
-
2 яєчних жовтки;
-
1 кг пшеничного борошна;
-
дві дрібки солі;
-
200 г вершкового масла, бажано 82% жирності;
-
300 г цукру-піску;
-
2 пакетики ванільного цукру;
-
50 г сушених родзинок;
-
50 г різноколірних цукатів;
-
натерта цедра з одного цитрусового.
Як приготувати класичну паску в духовці
-
Приготувати опару. Для цього молоко прогріти до 35° C. Розкришені, можна руками, дріжджі додати в молоко, мішати їх до повного розчинення в молоці. Засипати в молоко 1 ст. л. цукру та 100 г просіяного борошна. Добре перемішати опару та залишити її на пів години в теплі.
-
Коли опара збільшиться у 2-3 рази, додати решту борошна. Окремо змішати яйця, жовтки, цукор і сіль та акуратно ввести суміш яєць в підготовлену опару. Готове тісто повинно відстоятися мінімум 1 годину.
-
Добре розм’якшити масло, можна підтопити його на водяній бані. Влити розтоплене масло в тісто.
-
Додати в тісто заздалегідь намочені та набряклі родзинки, ванільний пісок, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.
-
Мішати тісто руками до тих пір, поки воно не стане м’яким, в’язким, але не липким.
-
Приготуйте заздалегідь місткість для тіста, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Покладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Воно повинно стояти в теплі, за годину маса вирости удвічі.
-
Коли тісто підніметься, знову треба його пом’яти. Змоченими олією долонями відокремте від маси кулю, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте тісто ще на 40 хвилин в тепло.
-
В попередню розігріту до 170 градусів духовку поставити тісто випікатися протягом 30-50 хвилин. Час залежить від діаметру форми, в якій випікається паска. ЇЇ готовність перевіряється дерев’яною шпажкою.
-
Після охолодження прикрасити верхівку паски глазур’ю та кондитерською посипкою.
Меню на Великдень. Рецепт м’яса, запеченого в духовці
Меню на Великдень 2025
Інгредієнти для приготування запеченого м’яса:
-
2 кг свиної вирізки;
-
1 столова ложка солі;
-
головка часнику середнього розміру;
-
три лаврових листочки;
-
найкраще, якщо є спеціальний набір спецій «Для м’яса».
Приготування запеченого м’яса в духовці
-
Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.
-
Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м’яса зверху.
-
Добре солимо м’ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.
-
М’ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м’ясо мало вигляд, як в паніруванні.
-
Перекладаємо м’ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.
-
Запікаємо м’ясо на нижніму рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.
-
Протикаємо м’ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина — воно готове, якщо м’ясо кровить — необхідно запікати далі.
Меню на Великдень. Рецепт кручеників із чорносливом
Інгредієнти для приготування кручеників із чорносливом
-
500 г свинини;
-
200 г чорносливу;
-
200 г твердого сиру;
-
м’ясний бульйон;
-
сіль, перець на свій смак
Приготування кручеників із чорносливом
-
Як звичайно готуємо свинячі битки.
-
Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками.
-
Натираємо сир на терці.
-
На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир.
-
Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками.
-
Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном.
-
Ставимо місткість із кручениками в духовку на 30-35 хвилин
Меню на Великдень. Лаваш із червоною рибою
Інгредієнти для приготування лаваша із червоною рибою
-
один лаваш;
-
180-200 г правленого вершкового сирку, можна замінити іншим;
-
200 г малосольного філе лосося або сьомги;
-
зелень — петрушка, кінза, кріп;
-
1 лимон.
Приготування рулету з лавашем та червоною рибою
-
Рибу порізати на шматочки.
-
Додати до неї різану зелень та сир, добре перемішати. Полити видавленим лимонним соком.
-
Розкласти рівномірно рибу з сиром та зеленню по всьому лавашу.
-
Завернути лаваш з рибою в рулет і загорнути в плівку. Поставити рулет в холодильник на 20 хвилин.
-
Порізати рулет на частини.
Меню на Великдень. Салат із пекінки та курки
Салат з пекінки та курки
Інгредієнти для приготування салату з пекінки та курки
-
350-400 г курячої грудки;
-
300 г шампіньйонів;
-
300 г пекінської капусти;
-
одна головка ріпчастої цибулі;
-
1 помідор середнього розміру;
-
150 г твердого сиру;
-
майонез на смак;
-
сіль дрібка.
Приготування салату з пекінки та курки
-
Пекінську капусту пошинкувати.
-
Сир натираємо на тертці.
-
Порізати шампіньйони на шматочки середнього розміру;
-
Цибулю нарізаємо скибочками;
-
Помідори нарізаємо на шматочки середнього розміру;
-
З’єднуємо капусту з сиром, шампіньйонами, цибулею, помідорами, солимо та заправляємо майонезом.
Меню на Великдень. Салат із курячою печінкою та грибами
салат з курячою печінкою та грибами
Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою та грибами
-
300 курячої печінки;
-
300 г грибів;
-
3 картоплини;
-
3 яйця;
-
150 г твердого сиру;
-
1 цибулина;
-
1 морквина;
-
сіль, перець до смаку
-
олія.
Приготування салату з курячою печінкою та грибами
-
Помиту картоплю та моркву відварити до готовності.
-
Відварити яйця.
-
Цибулю порізати кільцями.
-
Шампіньйони порізати на шматочки.
-
Обсмажити на олії шампіньйони з грибами;
-
Обсмажити на олії курячу печінку.
Викласти інгредієнти салату такий шарами:
Перший шар — натерта на терці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;
Другий шар — натерта на терці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;
Третій шар — натертий сир із майонезом;
Зверху посипати натертими на терці яйцями.