«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Як спекти великодню випічку за всіма правилами — секрети і рецепт

Паска — це надзвичайно смачний і, в той же час, особливий вид випічки. Для того щоб приготувати смачну, пишну і ароматну паску для великоднього столу, потрібно знати секрети і рецепт приготування. Про них ми й розповімо в цій статті.

Перш за все, варто пам'ятати, що паска — це не просто солодка випічка, а обрядовий хліб, який готують раз на рік — на Великдень, і який несуть святити до церкви. Крім того, сам процес випікання паски — це таїнство, яке вимагає дотримання деяких правил.

Великодні секрети — готуємо паску за всіма правилами
Отже, перед тим, як розповідати рецепт приготування паски, розповімо про деякі секрети та загальні правила її приготування:

Випікати паску слід в гарному настрої. Взагалі, будь-яку випічку краще готувати в хорошому настрої (адже приготування їжі — це свого роду мистецтво), але паску особливо.
Часу паска займає багато і, якщо ви готуєте її самостійно вперше, то краще виділіть на це весь день (щоб не прогадати). У поспіху готувати паску не рекомендується.
Готувати паску потрібно в тиші та спокої (навіть дверима не гримати). Крім того, в кімнаті, в якій готується паска, не повинно бути протягів.
Сухофрукти і горіхи підготуйте заздалегідь.
Для тіста візміть найкраще борошно, обов'язково просіяне, та живі дріжджі (або сухі дріжджі з позначкою «активні»).
Вершкове масло для тіста повинно бути дуже свіжим. Перед тим як додавати масло в тісто, його необхідно розтопити.
Коли будете відокремлювати жовтки від білків, робіть це дуже акуратно — в білках не повинно залишитися ні краплі жовтка (інакше не вийде глазур).
Вимішувати тісто для паски краще руками, в крайньому випадку — спочатку блендером або міксером, але в кінці все одно руками (так, як робили наші бабусі).
Щоб надати тісту колір, використовують шафран або куркуму.
Форми для запікання потрібно добре змастити маслом, або використовувати промаслений пергаментний папір.
Заливати тісто в форму потрібно на третину або наполовину. Якщо на третину, то паска вийде пишнішою.
Випікати паску потрібно в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-200 градусів.
Остуджувати паску краще на боці, накривши попередньо рушником. Для того, щоб паска добре охолола, потрібно мінімум 4 години.
Покривати паску глазур'ю потрібно після того, як воно охолола.
Традиційно, паски випікали в четвер, а їли в пасхальну неділю. Першу добу після випікання можна зберігати паски просто під рушником, потім — в холодильнику, упакованими в пакети.

Рецепт приготування паски
1 кг борошна
300 мл молока
7 яєць (одне для змащування верху)
1,3-1,5 склянки цукру
250 грамів м'якого вершкового масла
Жменя родзинок та інші сухофрукти (наприклад, сушена журавлина)
50 грамів свіжих дріжджів
3/4 чайної ложки солі
1/2 чайної ложки ваніліну
Мелений мускатний горіх (за бажанням)
50 грамів мигдалю (за бажанням)
50 грамів цукатів (за бажанням)

Перше, що потрібно зробити — це приготувати опару. Для цього, молоко підігрійте до теплого (не гарячого) стану, розчиніть у ньому дріжджі, 1 столову ложку цукру, додайте половину борошна і добре перемішайте. Поставте тісто підходити, щоб воно збільшилося вдвічі та покрилося бульбашками (зазвичай на це потрібно півгодини).

Тепер, на основі опари можна готувати тісто. Візьміть 3 жовтки і 3 цілих яйця, розітріть з цукром і сіллю (3 білки залишаються для глазурі). Обережно додайте яєчну суміш в тісто, додайте другу частину борошна і добре перемішайте. Потім розтопіть на водяній бані масло і додайте його в тісто, знову перемішайте. Тепер в тісто можна додати родзинки, сухофрукти, ваніль, мускатний горіх та ін. Вимішувати тісто потрібно близько 20 хвилин — так, щоб воно добре відокремлювався від рук.

Після того як тісто вимішане, накрийте його рушником і залиште в теплому місці настоюватися в середньому на 2 години. При цьому, за тістом для паски потрібно доглядати. Як тільки тісто підніметься перший раз, акуратно руками за годинниковою стрілкою опустіть його (сильно не вимішуючи), знову накрийте рушником і залиште настоюватися. Якщо хочете, можете повторити ще один раз.

Збийте 1 яйце з 1 столовою ложкою води (для того, щоб змастити верх паски).

Тепер прийшов час розподіляти тісто по формах (попередньо змазаних маслом). Заливати тісто потрібно не більше ніж наполовину (можна навіть на третину — так паски вийдуть пишніші). Коли тісто збільшиться в об'ємі до 3/4 формочки, змастіть його збитим яйцем.

Поставте тісто в формочках в розігріту духовку в середньому на 60 хвилин. Щоб верх паски не підгорів, після того як він підрум'яниться, потрібно накрити його кружечком паперу, змоченим водою.

Поки паска випікається, приготуйте глазур. Для цього візьміть 3 білка і 120-150 грамів цукру. Білки добре збийте, потім поступово додайте цукор. Коли паска буде готова, змастіть її білкової сумішшю і посипте цукатами, шоколадом, горіхами або спеціальної присипкою для паски (продається в магазинах).

Доброго та світлого Вам Великодня!

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (1)
Allison Howell
04 квітня 2018 р. 01:38
Зара6отoк от 20000 ру6лей в дeнь!! Вaм нyжен готoвый, уже настрoенный метoд 3ара6oтка? - Бeз слoжных кyрсов, в кoторых вы не мoжете разо6раться. - Бeз рyтиннoй рaботы. - Бeз oбмaна и чтобы дeньги были дoстойные. Именнo готoвый зара6оток, а не 6еспoлезный курс! Пoдро6ности на http://blagodelo.info (blagodelo.info)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі