Грибний сезон у розпалі: що робити при отруєнні
Зазвичай люди надходять у лікарню з скаргами на отруєння блідою поганкою. Недосвідчені грибники часто плутає її з печерицями та сироїжками, пише Знай.юа
Втім, отруїтися можна і їстівними грибами, якщо вони не пройшли належну термічну обробку або росли на забрудненому середовищі.
Перші симптоми отруєння виникають через 5-7 годин. У їх числі судоми, гострий біль у животі, рясне слиновиділення, нудота, блювання, пронос, уповільнений пульс, загальна слабкість. Іноді інтоксикація супроводжується візуальними і слуховими галюцинаціями.
Що робити, якщо отруївся грибами
В першу чергу звернутися за допомогою до медичних фахівців, а до їхнього приїзду спробувати промити шлунок 1,5 літрами звичайної води.
Також медики рекомендують прийняти сольове проносне і активоване вугілля.
Як не отруїтися грибами
Краще всього відмовитися від вживання у їжу дикорослих грибів та не купувати їх з рук.
При зборі грибів утримайтеся від старих, перезрілих або надто молодих грибів. Не збирайте гриби після посухи, так як з-за високих температур продукт втрачає рідину і накопичує токсини.
Зібрані гриби краще промити і відварити протягом 30 хвилин у звичайній воді.