«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

Фестиваль у розпалі: тернополяни ліплять горщики і переймають гончарне мистецтво

26 гончарів з усіх куточків України  та гості з Білорусії і Америки завітали на фестиваль «Не святі горшки ліплять», який відбувається в Тернополі.

Варто відвідати IV відбірковий етап "Караоке Без Кордонів Live" Безліч майстер-класів з гончарства, розпису кераміки, дряпанки, конкурси серед гончарів, майстер-шоу і це не тільки половина того, що відбувається на цьому заході.

Тернополяни уважно роздивляються вироби, які пропонують гончарі різних регіонів, стають в черги на майстер-класи, купують глеки, тарілки, чашки і ще багато інших виробів з глини.. Харків’янка Женя приїхала вперше на цей фестиваль разом зі своїм чоловіком-гончарем. Чотири роки тому друг їхньої сім’ї прив’язав їм любов до гончарства. Самі вони за професією спеліологи. - Ми приїхали в ліс на експедицію, туди ж завітав майстер з гончарства. Цілий день він проводив майстер-класи, дітлахи не підпускали до гончарського круга і мій чоловік вночі пробував робити щось з глини. Після цього ми приїхали додому, він зробив сам круг, піч, купили глину і почали займатися гончарством,- каже жінка.

Настя з Бережан завітала на фестиваль зі своїм татом. - Всі оці вироби, які ви бачите, виготовляє мій тато. Він вчився на гончара і з тих пір не лишає цієї роботи.  Я лишень допомагаю оздоблювати. Своїми руками зробила тільки шкатулки. Найчастіше у нас купують кружечки. Ми мали дуже багато дзвоників з підписом «Тернопіль», їх одразу розібрали. Пані Настя представляє вироби тернопільської гончарівни Уляни Андрійчук. - У нас є тарілочки, кружечки і намисто. Але цього року тернополяни найчастіше купують тарілочки. Багато людей підходять, роздивляються, цікавляться виробами. Завітав на фестиваль уродженець з України Іван Братко, який уже більше 20-років проживає в Америці. Там він більше займається скульптурою, а вироби з глини робить тільки на замовлення. Чоловік розповідає, що гончарство користується популярністю в Америці, але не так широко, як у нас. - Дуже важко там гончарам заробити на хліб самим тільки гончаством. Вони вимушені когось вчити, викладати це мистецтво і за це отримувати додаткові кошти. Чоловік розповідає, що велику роль у гончарстві відіграє глина. - Кожен майстер звикає до своєї глини. Я зовсім не звик до української глини і мені тяжко з нею працювати, в неї зовсім інша консистенція. Між американською і українською дуже велика різниця, але для роботи краща звичайно що українська, пише 20 хвилин.

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі