Другий Святий Вечір: що готувати і як святкувати
Про його традиції та особливості «голодної вечері» — далі у матеріалі Файного міста.
Називається кутя «голодною» тому, що у цей день заведено постити. З самого ранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну Святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.
З настанням темряви розпочинався ще один цікавий ритуал. Родина виносила з дому «дідуха» й вщент спалювала його десь у саду чи на городі, адже попіл вважали корисним для майбутнього урожаю. Ця традиція — своєрідний ритуал прощання з зимою та закликання весни, адже проминула вже добра половина холодної пори.
Що готувати на другий Святий вечір
Вечеря складалась лише зі скромних пісних страв — простої куті, вареників, узвару. Сідали вечеряти усією родиною, як зійде на небі перша зірка. Моляться, та починають і закінчують трапезу із ложки куті. Якщо залишки страви не з’їли під час вечері — їх відносять курям чи іншій худобі, щоб ті були здорові і краще плодились. В пусту ж миску від куті кладуть ложки кожного, хто їв за столом та шматочок хліба, щоб був урожай.
У центрі столу – як і на Різдво – кутя та узвар. Однак кутя на Водохреще має бути голодною, тобто приготовленою із зерен пшениці, без масла та вершків, лише з додаванням маку або родзинок та цукру без безлічі додаткових інгредієнтів (сухофруктів, горіхів, цукатів, меду).
Узвар – тобто відвар із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок – символізує живу воду, яка очищує душу та тіло. Такий напій має не тільки неповторний смак, але й неймовірну користь. Крім традиційних сухофруктів, до нього можна додати заморожені ягоди – щоб отримати гарний колір напою, сушену шипшину, цукор або мед.
Також на стіл подають пісний борщ – приготовлений без бульйону та м’яса. Деякі господині додають до нього квасолю, гриби або так звані грибні вушка – невеликі пельмені із тіста з грибною начинкою.
Ще одна традиційна страва на Водохресний Святвечір – вареники. Найчастіше роблять їх із картоплею та грибами, капустою або солодкі варіанти (з фруктами та ягодами).
Однією з основних страв на Водохреще здавна вважалися голубці з овочами та рисом. На сьогоднішній день можна приготувати різні варіації пісних голубців, наприклад, з листя савойської капусти та начинкою з філе судака.
Так як на столі повинні бути тільки пісні страви, замінити м’ясо можна на різні ситні страви з грибів, овочів і бобових. Це може бути грибна підлива, запечена картопля або горохова каша.
Також за старих часів на стіл ставили багато різних видів випічки: різноманітні пироги, оладки, млинці та обрядове печиво “Хрести” – сьогодні можна обмежитися одним або двома видами. До речі, з цим печивом пов’язано безліч прикмет. Наприклад, якщо “хрести” недопеклися або пригоріли, то вони принесуть смуток, душевні травми, хвороби – тому таке печиво не можна подавати до столу, а краще згодувати птахам. Якщо – навпаки, добре пропечені, жовто-рожеві, то найближчий рік у сім’ї пануватимуть добробут, а її члени будуть здорові та щасливі. А якщо людині попався “хрест” з надломами та тріщинами, то він пророкує зміни у долі, труднощі.
Деякі господині також ставлять на стіл у Другий Святвечір рибні страви, а вже на саме Хрещення – 6 січня – пригощати гостей можна різними закусками та основними стравами з м’яса та птиці, зокрема, запеченим поросям та домашніми ковбасами.
Не можна подавати на стіл парну кількість страв, краще відмовитися в цей день від алкоголю. Різні екзотичні страви та тропічні фрукти також під забороною.
Заборони Другого Святвечора
На Другий Святвечір християнам заборонено вживати їжу протягом усього дня. Однак, крім цього, є ще ряд речей, які заборонено робити на Голодну кутю:
- У цей день заборонено прати будь-які речі. Це пов’язано з тим, що раніше господині полоскали білизну у ріці. Саме на Голодну Кутю вода у річці ставала свяченою, як і будь-яка вода у домі чи надворі.
- Не можна лаятися з родиною та близькими людьми. Якщо в домі на Святий вечір будуть пролиті сльози, то варто чекати нещастя на весь рік.
- На Другий Святий вечір заборонено запрошувати померлих до столу. На перший Святвечір на стіл кладуть додаткове столове приладдя для тих, хто вже помер, а також дмухають своє місце, щоб не сісти на гостя з потойбіччя. На Голодну кутю цього робити не можна, щоб померлі не залишались на весь рік і не шкодили живим.
- Також не можна класти ложку на стіл, не закінчивши вечері, і вставати з-за столу раніше за інших членів родини. Якщо порушити заборону, то весь рік проведете далеко від дому і ніяк не знайдете собі місця в цьому світі.
Також, в цей день не можна кликати курей надто голосно. Бо як почує це сусідка, то може наврочити й птахи не будуть нестись. Хоча походження подібних забобонів саме у цей день — не відоме.