5 ознак небезпечного кавуна! Не купуйте такі навіть у вересні! (ФОТО)
Але останнім часом кавуни все частіше підгодовують нітратами . Особливо небезпечні в цьому плані ранні кавуни, які продають в червні і липні . Їм роблять уколи селітри, щоб швидше дозрівали.
Звичайно, цей жартівливий виріб з кавуна не має нічого спільного зі справжньою небезпекою всіма улюбленого продукту. А ось «шкідливий» нітратний кавун на смак і на око визначити досить складно. Але є певні ознаки , знаючи про які можна підвищити свої шанси на збереження здоров’я в цій кавуновій лотереї.
Ознаки кавуна, який має нітрати
1. Не спокушайтеся покупкою раніше серпня (виняток – кавуни, привезені з екзотичних країн, де вони достигають круглий рік). У кавунів передчасна стиглість досягається за рахунок підгодівлі шкідливими хімікатами.
2. Щоб довідатися, чи не напханий кавун «хімією», розріжте його навпіл. Якщо зріз гладкий і крупинки на ньому не виділяються – відсоток вмісту нітратів досить високий. Надто червоний колір м’якоті кавуна і жовто-помаранчеві прожилки в ній також служать застереженням.
Проведіть наступний тест . Опустіть маленький шматочок червоної часточки в стакан з теплою кип’яченою водою. Якщо вода не просто помутніє, а порожевіє, а м’якоть розвалиться – без жалю викидайте таке придбання.
Кавун №1 – безпечний кавун. Кавун №2 – нітратний (на фото)
3. Купуйте кавуни не біля дороги , а в магазинах або ринках. Справа в тому, що побоюватися варто не тільки нітратів . Шкірка плоду добре вбирає свинець та інші шкідливі речовини з вихлопних газів.
4. Принісши кавун додому, ретельно його помийте, а потім сполосніть окропом. Найбільше нітратів знаходиться в трьох сантиметрах у шкірки , тому про всяк випадок їжте те, що ближче до серцевини – воно і смачніше. І знайте міру. Пару шматочків – і досить. Особливо дітям, яким для отруєння багато не треба. Дорослим небезпечна доза 400-500 міліграмів нітратів в день. Для важкого отруєння маленької дитини достатньо 40-50 міліграмів.
5. У розрізаних кавунах швидко розмножуються бактерії . Щоб убезпечити себе від гострої кишкової інфекції, зберігайте плоди тільки в холодильнику, покривши харчовою плівкою. І дуже недовго, максимум 12-15 годин.