160 гривень за кілограм масла, проте гречка подешевшала
Найвищий приріст продемонстрували яловичина, сало і сметана – від 1,20грн. до 1,3грн. за один кілограм або літр. Так, зокрема, яловичина й сало за місяць додали 1,3грн., що дорівнює 1% та 2% відповідно. Відтепер, за місяць до Нового року, вартість кілограму яловичини з кісткою в середньому в Україні становить 113грн., а сала – 68грн. Сметана подорожчала на 1,2грн. за кілограм, або на 3%. ЇЇ середня ціна – 48грн, повідомляє "Доба".
Необхідно зазначити, що за листопад майже на чверть гривні зросла вартість соціальних сортів хлібу. На сьогодні середня ціна найдешевшого білого хлібу становить 13 гривень за кілограм, а чорного – 12,8.
За поточний період суттєво знизилися ціни на свинину, курячу тушку і гречку. Свинина подешевшала більше, ніж 3 гривні, або на 3%, курка в тушці – на 1,5грн., або на 2,5% і крупа гречана – на 1,3грн., або на 7%. Середньостатистична ціна свинини – 98,5грн. за кілограм, курки – 53грн., а гречки – 19 грн.
Не може не радувати пересічного українця той факт, що у листопаді цього року гречка, вперше за два роки, перетнула межу нижче 20 гривень за один кілограм.
Але це все за державною за статистикою. Відпускні ціни виробників та на оптових ринках показують стабільні ціни на овочі та фрукти, в той час як Держстат фіксує зниження цін на картоплю, капусту, моркву та лук. Тому, чи дійсно подешевшало м'ясо в середньому по країні, також є спірним питанням.