«Найбільша розкіш – це розкіш людського спілкування» ©

Найбільша спільнота Тернополя в соціальних мережах

Авторизація

Авторизуйтеся

13 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим

Горіхи і насіння завжди користувалися популярністю в багатьох культурах – у вигляді повноцінних перекусів, або як інгредієнти страв. Наукові дослідження підтверджують, що ці продукти – важлива складова здорового харчування. Регулярне присутність в раціоні хоча б деяких з них дає відчутну користь організму.

Пропонуємо вашій увазі найпопулярніші корисні горіхи і насіння, які показують свою ефективність в боротьбі з хворобами та їхній профілактиці.

1. Насіння льону

© pixabay.com

Судячи з результатів досліджень, лляне насіння – справжня бомба здоров’я, оскільки їхній хімічний склад працює відразу в декількох напрямках.

Лляні лігнани – це натуральні гормони-фітоестрогени, вони ефективні проти зростання ракових пухлин, зокрема, раку молочної залози і простати.

Клітковина, яка міститься в насінні льону, огортаючи стінки шлунку, перешкоджає розвитку запальних процесів.

Одна столова ложка розмеленого насіння містить майже 2 грами омега-3 жирів, які мають лікувальну дію на роботу серця і судин.

2. Насіння кунжуту

© pixabay.com

Корисний склад насіння знижує артеріальний тиск, що служить профілактикою інфаркту міокарда, інсульту та ниркової недостатності.

Сезамол, сезамінол – антиоксиданти, які містяться в значній кількості в насінні кунжуту і практично ніде в природі більше не зустрічаються. Ці речовини значно знижують показники холестерину.

Високий вміст жирних олій в складі насіння покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

3. Насіння гарбуза

© pixabay.com

Містять величезну кількість аргініну. В організмі ця амінокислота сприяє розширенню судин, покращує потік крові по них, що служить профілактикою гіпертонічної хвороби.

Незважаючи на високу калорійність насіння, в них міститься багато білка, який легко засвоюється організмом і нормалізує рівень цукру в крові.

Високий вміст вітамінів А і Е, які відповідають за пружність і гладкість шкіри, пояснює популярність застосування насіння гарбуза і олії в косметичних цілях.

4. Мигдаль

© pixabay.com

Мигдаль нормалізує рівень ліпідів в крові, зменшує ризик серцево-судинних захворювань у пацієнтів з цукровим діабетом.

Мигдаль в якості перекусу або перед основними прийомами їжі знижує рівень жиру в загальній масі тіла. Оскільки продукт – альтернатива тваринного білка, він дає тривале почуття насичення, отже, переїдання під час прийомів їжі виключається.

5. Волоський горіх

© pixabay.com

Популярні в усьому світі волоські горіхи мають значний список корисних для здоров’я властивостей. Вони знижують ризик серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця.

Ефективні для зменшення симптомів, пов’язаних з віковими і неврологічними розладами.

Вміщені в складі горіхів токофероли захищають чоловіків від раку передміхурової залози.

6. Соняшникове насіння

© pixabay.com

Соняшникове насіння корисне для розвитку м’язових тканин і поновлення кісткової.

Крім того, вони цінні своїми антиоксидантними, антибактеріальними і протизапальними властивостями.

Успішно застосовуються для лікування і профілактики бронхіальних, гортанних і легеневих інфекцій.

7. Фісташки

© pixabay.com

У порівнянні з іншими горіхами фісташки містять менше жиру і калорій, але при цьому мають найвищий рівен ненасичених жирних кислот, калію і каротиноїдів – речовин, відомих своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями.

При вживанні в якості перекусу фісташки можуть допомогти контролювати вагу завдяки ефекту насичення.

8. Кешью

© pixabay.com

Горіхи кешью містять багато заліза, яке необхідно для профілактики анемії. Діабетикам вони корисні для нормалізації рівня глюкози в крові.

Працівникам розумової праці багатий тіаміном і фосфором продукт допоможе уникнути швидкої стомлюваності.

Бактерицидні та протизапальні властивості кешью дозволяють захистити організм від грипу і сезонних застуд, а також підвищити імунітет.

9. Фундук

© pixabay.com

Багатий вітамінами групи B, він зміцнює м’язи і кістки, налагоджує роботу нервової системи.

Органічні кислоти в складі – стеаринова, пальмітинова і олеїнова – блокують зростання кількості холестерину в крові, перешкоджаючи виникненню і розвитку серцево-судинних захворювань.

10. Арахіс

© pixabay.com

Один з найпопулярніших горіхів в нашому списку. Поліфенол в його складі захищає клітини організму від впливу шкідливих вільних радикалів, допомагаючи зберегти молодість.

Лінолева кислота знижує рівень холестерину крові і служить для профілактики склерозу.

Препарат ефективний у дієтичному харчуванні. Він надовго втамовує голод і може замінити один повноцінний прийом їжі.

11. Бразильський горіх

© pixabay.com

Завдяки високому вмісту клітковини і її очисному впливу на кишечник вживання цього горіха покращує травлення.

Селен у складі продукту сприяє виробленню клітин, що відповідають за імунний захист організму.

Ненасичені жирні кислоти в бразильських горіхах значно знижують рівень цукру в крові, тим самим захищаючи організм від атеросклерозу і діабету.

12. Горіх пекан

© pixabay.com

Висока калорійність горіха робить його справжньою коморою енергії. Вітамін E в його складі допомагає захистити організм від негативного впливу навколишнього середовища і сонячного випромінювання.

Вітаміни групи B, що містяться в ньому у великій кількості, покращують стан нігтів, шкіри і волосся.

Хімічний склад горіха дозволяє регулювати рівень тестостерону в крові і благотворно впливає на статеву систему.

13. Насіння Чіа

© pixabay.com

Крихітні на вигляд насіння Чіа зберігають в собі величезну користь для людського організму.

Вміщені в них жирні кислоти омега-6 і омега-3, необхідні для правильного функціонування серця і судин, знижують рівень холестерину, не дають утворюватися тромбам в судинах.

Насіння корисні для жіночого здоров’я, особливо в період клімаксу. Вітаміни групи B в складі насіння захищають організм від шкірних захворювань.

Виходить, що при вживанні будь-яких продуктів з цього списку користь для організму буде безумовною. Залишається лише вибрати ті, що підійдуть вам за смаковими властивостями.

Не забувайте також, що в більшості своїй горіхи і насіння мають високу калорійність і важливо дотримуватися норм їх вживання – не більше 30 г на добу.

За матеріалами brightside.me
Переклад: Coma – Stop for Smile

Від Тарнополя до Тернополя
Коментарі (0)
Авторизація
Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі