Сметанний соус
Для салатів з печених або варених овочів
- 100 г сметани,
- 2 ч. ложки гірчиці,
- 1 ч. ложка лимонного соку,
- 0,5 великого кислого яблука,
- 100 г кореня селери.
Селеру та яблуко дуже дрібно потерти, збризнути лимонний соком, додати решту продуктів, реткльно перемішати.
Огірковий соус
До салатів із м’ясом, картоплею, листям салату, сиром, морепродуктами
- 2 свіжих огірка,
- 100 г м’якого вершкового сиру,
- 2 ст. ложки сметани,
- 1-2 зубці часнику,
- пучок зелені.
Огірок дрібно потерти, злегка зцідити соус в окрему ємкість, додати решту продуктів, перемішати, посолити, поперчити. Регулювати густину соусу можна за допомогою огіркового соку.
Імбирний соус
До “Шуби” та інших салатів з солоною рибою, грибами, теплими овочами
- 200 г нежирної сметани,
- 2 ч. ложки діжонської гірчиці,
- 1 ч. ложка меленого імбиру або 2 см. свіжого тертого кореня,
- 1 п. кропу.
Кріп дрібно посікти, додати решту продуктів, перемішати.
Журавлинний соус
До салатів із крабовими паличками, рисом, огірками, рибою, сиром, оливками, листям салату
- 100 мл кефіру,
- жменя журавлини,
- 1 ст. ложка лимонного соку,
- 2 с. ложки оливкової олії,
- червоний мелений перець. Не солити!
Усе збити блендером, витримати 15-20 хв.
Горіховий соус
До “Мімози”, салатам з картоплею, яловичиною, солоною та консервованою рибою, листям салату, морепродуктами
- 200 г нежирного сиру,
- 0,25 скл. горіхів,
- 0,5 ч. ложки тертого хрону,
- 1 ч. ложка лимонного соку,
- мелений перець.
Усе збити блендером, густину регулювати кефіром.
Йогуртова заправка
До овочевих та салатів із м’ясом
- 150 мл йогурту,
- 1 зубець часнику,
- 1 ст. ложка яблучного оцту,
- 1 ч. ложка меду,
- сіль, перець.
Усе змішати, додати вичавлений часник.
Гірчично-медовий соус
До овочевих салатів
- 1 ст. ложка меду,
- 1 ст. ложка гірчиці із зернами,
- 1 ч. ложка діжонської гірчиці,
- 2 ст. ложки олії,
- 1 ст. ложка винного оцту,
- 1 зубець часнику,
- сіль, перець.
Змішати мед, гірчиці із зернами та діжонську, оцет, вичавлений часник, збити блендером. Не припиняючи збивати, вливати тонкою цівкою олію, додати сіль і перець.
Джерело: Сім’я і дім