Це дійсно одна з найпростіших заготовок без стерилізації, що містить максимум різних овочів (капуста, огірки, помідори, солодкий перець, цибуля, морква). Якщо взяти солодкий перець різних кольорів, салат вийде ще яскравішим і апетитнішим. Хрумкі та яскраві овочі в баночці з пікантним маринадом, безумовно, сподобаються багатьом! Пропорцію овочів можна варіювати.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Вага овочів – в очищеному вигляді
- 3 кг капусти (зимової чи середньої)
- 2 кг помідорів (щільних)
- 1,5 кг огірків
- 1,5 кг солодкого перцю (будь-якого кольору)
- 1 кг цибулі
- 1 кг моркви
- 1 гострий перець (за бажанням)
- 3 ст. л. кам’яної солі (без великої гірки), яка призначена для консервування (не йодована)
- 200 гр. цукру
- 30-40 горошин чорного перцю (1 ч. л.)
- Лавровий лист (10-20 шт.)
- 300 мл олії без запаху
- 350 мл яблучного оцту 6%
ВИХІД: 19 банок об’ємом по 0,5 л
Капусту (3 кг) шаткуємо тонкою соломкою. Я скористалася блендером із насадкою. Подрібнену капусту перекладаємо у велику каструлю (у мене об’єм каструлі 16 л). Додаємо 1 ст. ложку кам’яної солі (із загальної кількості) і добре перемішуємо, щоб капуста трохи осіла. Сіль має бути призначена для консервування (не йодована).
Цибулю (1 кг) нарізаємо тонкою соломкою.
Солодкий болгарський перець (1,5 кг) наріжемо соломкою.
Моркву (1кг) натираємо на великій тертці.
Огірки (1,5 кг) ріжемо пів кружальцями (товщиною приблизно 5 мм).
У щільних помідорів (2 кг) зрізаємо все зайве і нарізаємо, як зазвичай на салат, ріжу великими кубиками (можна нарізати часточками).
За бажанням, 1 гострий перець дрібно нарізаємо разом із насінням та перегородками (можна не додавати). Гострий перець краще нарізати в рукавичках!
Усі нарізані овочі викладаємо в каструлю до капусти.
Далі висипаємо 200 гр. цукру, сіль, що залишилася (2 ст. ложки). Виливаємо 300 мл рослинної олії (рафінованої, без запаху) та 350 мл яблучного оцту. Додаємо промитий лавровий лист (10-20 шт.) та 1 ч. ложку чорного перцю горошком (30-40 шт.).
Ретельно перемішуємо, пробуємо на смак і за необхідності коригуємо. Накриваємо кришкою і залишаємо на 1-3 години, щоб виділився сік і салат трохи промаринувався.
За цей час стерилізуємо банки та кришки.
У мене минуло 3 години, виділилося багато соку. Ще раз перемішуємо і ставимо каструлю із салатом на плиту. Кип’ятимо з моменту закипання приблизно 15 хвилин.
Коли огірки поміняють свій колір, прибираємо лавровий лист і починаємо розкладати в заздалегідь простерилізовані банки. Закупорюємо простерилізованими кришками і перевертаємо догори дном. Укутуємо ковдрою або пледом і залишаємо до повного остигання банок. Потім переносимо банки у місце зберігання (я зберігаю у квартирі).