Уже шостий рік не розлучаюся з цим рецептом! Вологі і дуже смачні паски

27 квітня 2024 р. 21:24

Привіт, друзі! Сьогодні ділюся рецептом дуже смачних пасок. Паски виходять вологі, і не кришаться. Приблизно шість років тому, я вирішила приготувати перші свої паски, знайшла цей рецепт в інтернеті, результат дуже сподобався, і звичайно ж, я записала рецепт в свою записну книжку, з тих пір не розлучаюся з цим рецептом.

Необхідні продукти на 4 паски:
 

 

  • Дріжджі сухі – 8 грам (1,5 ч.л.) або 25 г свіжих.
  • Цукор – 200 грам
  • Борошно – 700 грам
  • Молоко – 300 мл.
  • Яйця – 3 шт.
  • Масло вершкове – 100 грам
  • Сіль – 1/4 ч.л.
  • Ванілін за смаком
  • Сухофрукти – 100 грам (за бажанням)

Рецепт на 7-8 пасок.

  • Борошно – 1,5 кг. (+ – 100 грам)
  • Молоко – 600 мл.
  • Цукор – 400 грам
  • Яйця – 6 шт.
  • Дріжджі сухі – 16 грам (3 ч.л.) або 50 г свіжих
  • Масло вершкове – 200 грам
  • Сіль – 0,5 чайної ложки
  • Ванілін за смаком
  • Сухофрукти – 100 грам

Покроковий процес приготування:

1) Приготую опару. У миску всипаю сухі дріжджі (8 грам), цукор (1,5 ст.л), цукор беру із загальної кількості, вливаю тепле молоко, молоко повинно бути теплим але не гарячим, допустима температура 36-38 градусів. Можна опустити палець в молоко, якщо вам приємно тепло, не жарко, можна сміливо вливати молоко в дріжджі. Якщо залити дріжджі гарячим молоком, вони загинуть і випічка не вийде.

Далі додаю просіяне борошно, роблю густе тісто і розбиваю всі грудочки. Борошно також беру із загальної кількості.

Опру накриваю рушником або затягую миску харчовою плівкою. Якщо ви будете використовувати плівку, зробіть зверху отвір.
 

Залишаю опару в теплому місці без протягів на 30-40 хвилин.

2) Сухофрукти я заливаю звичайною водою кімнатної температури і залишаю на 20 – 30 хвилин.

Далі сухофрукти добре промиваю і залишаю на рушнику, щоб сухофрукти підсохли.

3) Коли опара буде на підході, я ділю яйця на жовтки і білки.

4) У жовтки всипаю цукор, що залишився і добре перетираю, маса повинна посвітліти.

5) В яєчні білки додаю сіль і збиваю до м’яких піків. Якщо у вас є міксер можна все збивати міксером.

Минув час, опара ось так добре піднімається, вона вся пронизана бульбашками. Якщо ваша опара не піднялася, значить дріжджі поганої якості (або молоко було гарячим) і випічка не вийде.

6) Тепер в опару я додаю жовтки з цукром, добре перемішую, і слідом додаю збиті білки.

Тісто я буду вимішувати в планетарному міксері, якщо у вас немає такого міксера, нічого страшного, тісто руками теж можна вимісити.

З додаванням жовтків і білків, маса буде рідкувата.

7) Далі я починаю додавати борошно. Борошно додаю поступово, невеликими порціями. Коли тісто стане густим, я вливаю розтоплене вершкове масло кімнатної температури.

Продовжую все вимішувати і додаю борошно. Тісто борошном забивати не можна, тісто виходить дуже липким і м’яким. Загалом в тісто йде близько 700 грам борошна, але борошно буває різне, різного помелу і різної вологості, також розмір яєць може відрізнятися, від цього і кількість борошна може змінюватися.

Тісто потрібно вимішувати близько 15 хвилин (може більше). Тісто я вимішую до тих пір поки не з’являється “плівочка”, коли тісто я розтягую, між пальців утворюється така цільна плівочка і в загальному тісто саме виходить тягуче.

Готове тісто перекладаю в посуду змащену олією, і залишаю на 30-40 хвилин в теплому місці, без протягів.

Після того як тісто піднялося, додаю сухофрукти. У мене це журавлина і родзинки. Для того щоб сухофрукти добре вмішалися в тісто, я додам трохи борошна і обвалюю сухофрукти в борошні.

Сухофрукти я вмішую прям в посуді, якщо вам це не зручно, робіть це на столі.

Ось таким тягучим виходить тісто.

9) Для того щоб тісту було легше підніматися, я руки змастила олією і обмазала тісто. Можна тісто перекласти в іншу посудину, змащену олією.

10) Накриваю тісто плівкою і рушником, залишаю на 1,5 – 2 години в теплому місці, без протягів.

Тісто збільшується в три рази.

11) Далі тісто перекладаю на стіл змащений олією. І буду ділити на порції.

Відщипую потрібну кількість тіста, наповнюю форми наполовину.

Перед тим як наповнювати форми тістом, я їх змастила олією. У мене виходить три маленькі форми діаметром 8 см. Вага кожної паски 270 грам, і одна велика форма діаметром 13 см. Вагою 580 грам.

12) Тепер паски також накриваю рушником або плівкою, залишаю в теплому місці, для того щоб вони піднялися перед випічкою. На це йде 40-60 хвилин (час залежить від температури в приміщенні).

13) Після того як паски добре піднялися, відправляю їх в добре розігріту духовку до 180 градусів, режим верх – низ, без конвертації.

Маленькі паски випікалися у мене 35 хвилин, велика паска випікався 45 хвилин. Час випічки залежить також від вашої духовки, готовність перевіряю дерев’яною паличкою або зубочисткою, перевіряти паску потрібно в середині. Я зазвичай протикаю паперову форму збоку.

Якщо зубочистки на виході суха, і на ній не залишилось залишків сирого тіста, паски готові. Не пересушуйте випічку в духовці, через 35 хвилин вже можна перевіряти готовність. Маленькі випікаються швидше. І якщо так сталося, що паски добре подрумянились зверху, а всередині ще сирі, накрийте їх фольгою і продовжуйте випікати.

Коли паски охололи, змащую їх глазур’ю і посипаю посипкою.

14) Для того щоб приготувати глазур, я беру 1 яєчний білок (30 грам), додаю в нього 60 грам цукрової пудри і все добре збиваю.

Коли отримала густу глянсову стійку масу, додаю чайну ложку лимонного соку, добре перемішую і намазую глазур на остиглі паски.

Я відразу зняла папір з пасок, але цього можна не робити, так паски довше залишаються м’якими. Після того як глазур висохла, паски зберігайте в пакеті, так вони будуть м’якими ще два три дня. Паски виходять дуже м’якими, вологими і дуже смачними, тісто тягнеться “ниточками”, і абсолютно не кришиться. Спробуйте приготувати! Дуже сподіваюся що вам сподобається цей рецепт! Готуйте з задоволенням, готуйте з любов’ю, в гарному настрої і тоді все обов’язково вийде!

джерело

Читайте також