Готується просфора з дріжджового тіста, та складається з пшеничного борошна, води та солі, пише сайт "Тернополяни".
В українській традиції зустрічі Різдва є звичай ділитися з усіма присутніми за столом на Святвечір цим літургійним хлібом.
Зазвичай, його роздроблює і вручає домашнім найстарший член родини. При цьому він благословляє кожного та зичить миру, добра й достатку.
Богослови кажуть, що, святкуючи Різдво, в кожному місці, де те святкування відбувається, ми переживаємо маленький Вифлеєм – там, де народжується Христос. «Вифлеєм» означає «місто хліба». І коли ми хочемо поділитися різдвяною радістю, ми ділимося благословенним різдвяним хлібом і тим самим ділимося різдвяною радістю з усіма, до кого Господь Бог нас посилає.