(Вихід з пів порції – 3 паски (форма діаметром 13 см) приблизно 300-350 грам)
Вам залишаю рецепт на цілу порцію:
▫️борошно – 1 кг;
▫️молоко – 400 г;
▫️жовтки – 10 шт;
▫️дріжджі пресовані – 100 г;
▫️масло (або маргарин) – 200 г;
▫️цукор – 300 г;
▫️родзинки – 100 г;
▫️сіль- 1/2 ч.л;
▫️лимон (цедра) – 1 шт.
Приготування:
Готуємо опару: розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості). Перемішуємо та залишаємо в теплому місці на 15 – 20хв.(маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі та утворитися так звана «шапка»).
Додаємо в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово усе борошно. Вимішуємо тісто і в процесі (наприкінці) додаємо розтоплене або кімнатної температури масло (/маргарин). Вимішуємо тісто (не менше 15 хв) поки почне відставати від рук (у мене завжди всеодно трохи липне, але я борошна більше не додаю). Ставимо (накривши) в тепле місце щоб збільшилося удвічі. Далі потрібно його обім‘яти і знову ставимо щоб підросло.
Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. Ставимо ще раз на підйом (знов накритими). Перед випіканням змащуємо збитим яйцем з краплею молока. Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку температура 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати ще близько 30-40-50 хв.(час залежить від величини паски, чим менша форма тим менше часу знадобиться, і навпаки)
Дарія Цвек зауважувала, що борошна має бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска впаде), та жир потрібно додавати обов’язково наприкінці.
P.s: перед тим як поставити в духовку завжди накриваю фольгою щоб не підгорів верх.
Печемо з гарним настроєм та чистими думками. Хай вдається