Під час посту не вживають м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу і п’ятницю Різдвяного посту за церковним уставом не дозволяється риба, олія й вино. У вівторок, четвер, суботу і неділю можна готувати з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята.
Тернопільський дієтолог Мар’яна Лебідь радить розумно підходити до посту. У жодному разі не ставити собі за ціль – схуднення. А відмова від білків тваринного походження може, навпаки, покращити здоров’я, пише "МедіаТор".
– М’ясо понижає pH активність вуглеводів в нашому організмі, це закислюючий продукт. Якщо забрати його з нашого раціону на певний час, робота кишково-шлункового тракту може покращитися. Це саме стосується продуктів, які мають лактозу, молоко і молочні продукти, – каже Мар’яна Лебідь.
Важливо, наголошує дієтолог, продукти від яких відмовилися, замінювати іншими. Лише так зможемо збалансувати наш раціон і не завдати шкоди здоров’ю.
– Найбільше під час посту не вистачає білків, їх можна брати з круп твердого помолу й обов’язково поєднувати з овочами. Окрім квашеного огірка, помідори чи капусти, вживати цвітну капусту, броколі, кабачок, баклажан, – розповідає дієтолог.
Але піст, за словами лікаря, показаний не всім. Вагітним жінкам, дітям, підліткам, людям, які готуються або перенесли операції, після інфекційних захворювання не варто виключати тваринні білки із раціону.