Відповідну пряму закупівлю медустанова оголосила на Prozorro 18 березня. В лікарні зазначили ZAXID.NET, що соєвий соус закупили згідно з рекомендаціями їхнього лікаря-дієтолога й наказом Міноборони і щодня на кожного пацієнта виділяють по 25 мл цієї приправи
Початкова вартість соєвого соусу, яку пропонувала обласна лікарня, становила понад 197 тис. грн. Документи на участь в закупівлі подали двоє підприємців – це місцевий бізнесмен Василь Яхван з пропозицією поставити соус за ціною 195 тис. грн та спеціалізоване підприємство з виробництва прянощів ТОВ «Козацький шлях» зі Львова з ціною у 105 тис. грн.
Пропозицію львівського підприємства керівництво Тернопільської обласної клінічної лікарні відхилило, пояснюючи це необґрунтовано низькою вартістю соєвого соусу. З переможцем Василем Яхваном 3 квітня медустанова уклала договір на постачання соєвого соусу.
За умовами закупівлі, підприємець до кінця 2025 року повинен поставити в лікарню 1900 кг соєвого соусу. В Тернопільській обласній клінічній лікарні в коментарі ZAXID.NET зазначили, що таку кількість соєвого соусу вони закупили згідно з одним із наказів Міністерства оборони, який регламентує харчування військовослужбовців в лікарнях.
«Нам дійсно необхідна така кількість соєвого соусу. В нас на лікуванні перебувають військові, яких ми теж харчуємо. При закупівлі соєвого соусу ми керувалися наказом Міністерства оборони України та рекомендаціями дієтлікаря. В документі, наскільки я знаю, є розписане харчування і потреби для пацієнтів. І згідно з цим, нам потрібно на військових, якщо я не помиляюся, по 25 мл на день на одну людину. Тому така кількість – 1900 кг була закуплена. Це річна потреба і це з розрахунку на 250 ліжкомісць», – розповіла ZAXID.NET відповідальна за закупівлю Тернопільської обллікарні Оксана Щур.
Наказ Міністерства оборони України щодо харчування військових в медустановах, про який згадала Оксана Щур, оприлюднений 17 квітня 2024 року. Згідно з цим документом внесли зміни до Каталогу необхідних продуктів для харчування пацієнтів-військовослужбовців. За визначеною нормою, яка затверджена також Кабміном, є список продуктів для приготування страв в медустановах. Однак там немає «соєвого соусу», а є вказані «соєві продукти» з розрахунку по 25 г на одну людину на добу.