Нікому з вас не варто нагадувати про те, скільки користі для людського організму приносять фрукти і овочі.
З’їдаючи в сезон певну кількість цих ласощів, наш організм накопичує потрібну кількість енергії, яка так необхідна йому, особливо в осінньо-зимовий період.
Але об’їдатися фруктами і овочами в сезон недостатньо. Треба знати, як правильно і коли краще їсти овочі та фрукти.
Зараз спробуємо у всьому цьому розібратися, бо, як правильне харчування дозволить вилучити з цих продуктів максимальна кількість користі і не нашкодити своєму здоров’ю.
Треба враховувати індивідуальні характеристики кожної людини при вживанні фруктів та овочів. Бо як одному дозволено їсти все, а іншому треба дотримуватися певні обмеження, які дозволять підтримувати здоров’я в нормі.
Перш за все треба знати міру в усьому. Адже коли достигає той чи інший фрукт (овоч), то не варто накидатися на нього і наїдатися від пуза. Якщо цього не дотримуватися, можна отруїтися, причому досить серйозно.
ваш Раціон повинен бути збалансований. Також не треба їсти одночасно кілька видів фруктів і овочів. Деякі з них можуть бути погано поєднувані між собою і це призведе до розладу шлунка.
Взагалі є загальноприйнята добова норма, яка не повинна перевищувати півкілограма. Триста грам з яких можна відвести на фрукти, а двісті – на овочіЯк правильно їсти овочі і фрукти.
Але дотримуватися тільки вагову характеристику мало. Треба ще вміти правильно їсти овочі та фрукти. Адже є такі категорії та різновиди цих продуктів, вживати щодня не рекомендується.
Наприклад, щодо фруктів, щодня можна їсти яблука, груші, персики і абрикоси. А ось ананас, виноград, дині, манго краще вживати не більше ніж два рази на тиждень.
Що стосується овочів, то огірки, помідори, капусту, різні салати можна їсти буквально кожен день.
Бо як сирі овочі дуже корисні, а ось ті овочі, які піддаються термічній обробці – буряк, морква, картопля, кабачки та інші, в процесі обробки втрачають певну кількість корисних речовин.
Так і калорійність мають чималу. У такому випадку їх вживання краще обмежити.
Дослідники давно довели, що будь-які овочі і фрукти краще їсти до обіду. Межею є чотири години дня. Після цього часу краще утриматися від вживання подібних продуктів. Інакше вони і користі не принесуть, і можуть нашкодити здоров’ю.
Це тільки три головні характеристики для даної категорії продуктів. Але кожній з цієї категорії властиві свої правила вживання.
Щодо фруктів можна виділити наступні рекомендації:
1) Фрукти найбільш корисні в сирому вигляді і стиглими, бо від консервації, термічно оброблених соків і компотів, варто відмовитися.
2) В перевазі повинні бути у вас свіжі продукти. Також добре пити свіжовичавлені соки.
3) Закордонні, до блиску натерті воском (для презентабельності і більш тривалого зберігання), фрукти не приносять користі практично ніякої.
4) Пальму першості слід віддати власне вирощених продуктів. Якщо немає своєї грядки або саду, то краще купувати на ринку у садівників і городників, які цим займаються.
5) Фрукти мають властивість швидко засвоюватися, тому їх краще їсти незадовго до прийому більш істотною їжі або через певний час після нього.
6) Добре вживати фрукти в ранковий час, натщесерце. Вже з самого ранку ви таким чином заряджайте свій організм бадьорістю, енергією, силою.
7) З’їдати фрукти в якості десерту (як це часто робиться у нас) наполегливо не рекомендується. Якщо заїсти фруктами основну їжу, то в шлунку почнуться процеси бродіння, що призведе до дискомфорту і здуття живота.
8) Деякі різновиди фруктів велику користь приносять тоді коли з’їдають їх разом з шкіркою. Саме в ній зберігаються потрібні вітаміни.
9) Фруктові джеми і варення гарні в лікувальних цілях. Але в них міститься величезна кількість цукру, що зашкодить фігурі. Тому їсти ложками та ще і щодня їх не варто.
Озброїтеся цими нормами вживання фруктів з овочами. Але варто також знати і особливості кожного з цих продуктів. Наведемо кілька прикладів. Є категорії людей, яким протипоказані солодкі фрукти – це діабетики.
Яблука не варто їсти перед прийомом більш істотною їжі. Ось груші відмінно підвищують апетит. Тому їх слід вживати перед прийомом основної їжі. Груша також має сечогінну ефектом. Не наїдайтеся нею, якщо збираєтеся в далеку дорогу.
Цей фрукт потрібно виключити зі списку своїх продуктів харчування у випадку якщо у вас є розлади шлунка. А ось при запорі навпаки, треба з’їсти кілька плодів.
Давно улюблений в наших краях закордонний ківі допоможе добре після бурхливого застілля – позбавить від печії і тяжкості в шлунку. Але ніколи не поєднуйте його з молочними продуктами.
Банани дуже калорійні. Тому не треба їх їсти на голодний шлунок. Часте їх вживання теж не призведе ні до чого хорошого. Цей продукт можна використовувати замість перекусу. Він добре втамовує голод і наповнить шлунок.
Виноград бажано їсти свежесорванным і не варто його запивати водою. Інакше в шлунку почнеться все той же процес бродіння.
Мандарини і апельсини, з’їдені в множині, швидше за все викличуть алергію. Крім того, з-за своєї кислотності, вони руйнують зубну емаль.
Вживати ці фрукти найкраще мінімум за годину після основної їжі. А після їжі не зайвим було б прополоскати ротову порожнину. Цим допоможете вашим зубам довше залишатися цілими.
Деякі види фруктів шкідливі не тільки при певних видах захворювань, але і протипоказані годуючим матерям.
Молодим мамам варто забути про таких ласощів, як виноград, диня, мандарини, апельсини, груші, персики, нектарин, вишні. Ці продукти можуть підвищити газоутворення у дитини і навіть викликати алергічну реакцію.
Щодо овочів теж існує кілька правил.
1. Лише небагато кількість овочів можна їсти в сирому вигляді – моркву, буряк, капусту, салати, огірки, помідори, редиска. Тому, треба правильно готувати овочі. Не варто перетравлювати їх, так вони втрачають всі корисні властивості. Краще трошки не доварити, щоб овочі хрустіли;
2. Печені і занадто засмажені овочі не несуть жодної користі організму, навпаки, можуть навіть зашкодити;
3. Заправлені соусами, майонезом, сметаною, пересолені, перченные завдають шкоди здоров’ю;
4. По можливості готуйте овочі на пару. Цей спосіб обробки продуктів дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів і потрібних людському організму елементів;
5. В якості заправки краще використовувати натуральні продукти – лимон, часник, цибуля;
6. Їжте побільше свіжозірваного овочів – редиску, цибулю, огірки, помідори.
Фрукти і овочі в свіжому вигляді дуже корисні і потрібні людському організму. Навчитеся правильно їх їсти, щоб отримати тільки користь для організму!