Власниця закладу запевняє — у них все законно та надала журналістам 20 хвилин документи. А що кажуть у міськраді?
Мешканка будинку на вул. Чорновола, 2, який внесений до переліку пам’яток архітектури, потерпає від сусідства із баром, який півтора місяці тому відкрили у будівлі. За допомогою жінка звернулася до журналістів, бо, каже, пише до всіх інстанцій, а ті не реагують.
«У під’їзді — як у паровій кухні»
Заклад, за словами мешканки, працює з численними порушеннями — витяжку з кухні вивели просто у їхній під’їзд, коридори постійно затоплені конденсатом і смердять харчовими відходами. До того ж через під’їзд виносять сміття та продукти, стоять велосипеди кур’єрів, а вихід до укриття фактично заблокували. Люди оббивають пороги інстанцій, та чиновники відмовчуються. Тому і звернулася за допомогою до журналістів.
Будинок на Чорновола, 2 — архітектурна пам’ятка України від 1988 року, розповіла місцева мешканка пані Ольга (просила не називати її прізвища в публікації, проте всі дані є в редакції — прим. авт.). Через сусідство із баром, запевняє жінка, мешканці цього будинку почуваються заручниками ситуації.
— Вже більше місяця ми живемо у постійному смороді, — розповідає пані Ольга. — Бар, який відкрився в нашому будинку, вивів кухонну витяжку прямо у наш під’їзд. Від тієї витяжки — пара, волога, неприємний запах, спеції, жир. Стіни мокрі, у квартирах важко дихати, бо повітря насичене випарами.
Ситуація ускладнилася ще й тим, що орендарі фактично відібрали частину підвалів, де з початком повномасштабного вторгнення мешканці облаштували собі укриття. Тепер, щойно люди хочуть зайти у підвал, працівники бару відмовляють, заявляючи, що це їхня територія.
— Я особисто пробувала зайти, але мене не пустили, — пригадує пані Ольга.
Продукти привозять і виносять теж через під’їзд. Біля дверей часто можна побачити ящики, відра з залишками їжі, лотки від яєць. Працівники залишають велосипеди прямо у під’їзді, перетворивши його на стоянку для двоколісних.
— Наш дім перетворили на склад і на кухню, — обурюється мешканка. — А ми маємо терпіти.
Тернополянка наголошує: будинок є архітектурною пам’яткою, будь-які перепланування та капітальні ремонти мали б узгоджуватись із Міністерством культури та профільними органами. Але, за її словами, бар працює без цих дозволів.
Хто дозволив?
Мешканці намагалися з’ясувати, хто дав «зелене світло» підприємцям. Кажуть, що ще кілька років тому у цьому приміщенні працювала піцерія, але комісія заборонила її роботу саме через неможливість провести правильну витяжку. Приміщення пустувало донедавна.
— А тепер, під час війни, його здали в оренду і дозволили відкрити бар, — каже мешканка. — У нас питання: хто дозволив і чому, якщо раніше це було заборонено?
За словами пані Ольги, коли люди звернулися до голови ОСББ, голова відмовився допомагати. «Я йому заплатив, і роблю що хочу», — процитувала слова керівника бару мешканка.
Пані Ольга запевняє, що писали скарги в різні інстанції — у міську раду, архітектурний відділ та поліцію. Відповіді були здебільшого формальними, або їх не було взагалі. Зверталися і до столиці, бо будинок охороняється як пам’ятка. І дозволи на капремонт та добудову потрібно отримувати саме там.
— Коли нас запросили на засідання в Київ, де мали розглядати нашу проблему, саме почалися сильні обстріли столиці. Ми не могли ризикувати, — розповідають люди. — Але Закон «Про охорону культурної спадщини» прямо забороняє будь-які самовільні перепланування у пам’ятках архітектури без погодження з уповноваженими органами. Це кричуще порушення. Якщо приміщення перебуває в будинку-пам’ятці, то для будь-яких змін потрібна проектна документація, погодження Мінкульту і дозволи ДАБІ.
Мешканка викликала й поліцію, коли у барі валили стіни. Перший раз правоохоронці заборонили роботи. Проте вже за тиждень ремонт продовжився.
— Далі поліція просто приїжджала, дивилася і їхала, — кажуть у під’їзді. — Ніхто ніяких зауважень не робив.
Мешканка Чорновола, 2 вимагає, щоб міська рада та контролюючі органи звернули увагу на їхню проблему.
— Ми не проти бізнесу, — каже жінка. — Але він не може працювати за рахунок нашого здоров’я і нашої безпеки. У під’їзді неможливо дихати. Ми виходимо з дому через сміття й склад та задихаємось від випарів.
Люди наполягають: бар має або усунути всі порушення, перенести витяжку на вулицю, відновити доступ до підвалів і укриття, або ж його діяльність слід зупинити.
Чому мовчить голова ОСББ
Журналісти звернулися за коментарем до голови ОСББ Чорновола, 2. За даними Youcontrol, керує ОСББ Валентин Сластіон.
Чоловік вислухав журналістку і тему, з приводу якої до нього звернулися та попросив підтверджуючі документи про особу журналістки. Коли документи надали, він послався на зайнятість та повідомив, що зможе спілкуватися не раніше ніж за кілька днів. Тому ми всі питання, які планували озвучити журналісти, надіслали йому. Ми готові оприлюднити його позицію.
Понад 10 викликів поліції
За цим номером чоловік, який назвався Романом, запевнив, що документи і дозволи є, вони в порядку, але надавати журналістам їх не будуть.
Невдовзі із журналісткою зв’язалася власниця. Вона відповіла на всі питання редакції та надала копії документів, які просили журналісти. Копії тих, що стосуються власника приміщення, нам лише показали, мотивуючи, що власник проти. Всі, що стосується орендарів — є у редакції.
— Ми підписали договір оренди в березні 2025 року, і одразу почалися виклики поліції — їх було понад 10, — розповіла власниця закладу Red Monkey Оксана Повх. — Мешканка, яка поскаржилася до редакції, зокрема і перешкоджала роботі будівельників. Було й таке, що ми оплачували транспорт, який мав вивезти будівельне сміття, але водій так і їхав, бо його не допустили. Завчасно припиняли роботу і майстри, коли їм не давали проводити ремонтні роботи.
Конфліктів з іншими мешканцями у них немає, запевнила Оксана Повх. Проте від початку ремонтних робіт у закладі побували мало не всі служби, які дотичні до роботи бару. Деякі — по кілька разів. Щоразу перевіряли документи — зауважень не було.
— Були також постійні скарги, що ми вносимо суттєві зміни і проводимо перепланування — цю інформацію також перевіряли і поліція, і міськрада та її структурні підрозділи — в жодному випадку не було підтвердження, — каже Оксана Повх. — Ми робили тільки косметичний ремонт — у будні та в робочий час, і змінили двері, на що маємо всі дозволи. Пані, яка скаржиться, відкрито заявляла: вижила попередні заклади, і тут не дозволить працювати. На жаль, порозумітися з нею нам не вдалося.
Орендарка показала редакції документи щодо власності приміщення, де зараз працює Red Monkey. Зокрема:
— Витяг про реєстрацію права власності,
— Свідоцтво про право власності,
— Акт державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництва об’єкту в експлуатацію.
Всі документи належать власнику приміщення, тому журналістам їх лише показали.
Заклад харчування — від 2001 року
— В Акті державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництва об’єкту в експлуатацію йдеться про переобладнання орендованих приміщень під заклад громадського харчування за адресою вул. Чорновола, 2, — показала документ Оксана Повх. — Акт датований березнем 2001 р. – на підставі рішення міськвиконкому від 24.05.2001 року №629 — за підписом тодішнього заступника міського голови Сергія Авдоніна. Є тут підписи 12 членів комісії.
Надала орендарка приміщення, де розташований заклад, договір оренди з власником від 11 березня 2025 року — строком до 28 лютого 2028 року.
Що будівля є пам’яткою архітектури, і будь-які роботи тут потребують окремих погоджень, знали, запевнила підприємиця. Тому отримали Охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини і її частини від 2 травня 2025 року – надав його Департамент архітектури, містобудування, ЖКГ та енергозбереження ТОВА.
— Ми змінювали лише двері – у нас є договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації та проєктна пропозиція заміни самих дверей, — каже Оксана Повх. — Є дозвіл на виконання робіт із заміни вхідних дверей у житловому будинку від 1956 року, який є пам’яткою архітектури місцевого значення. Документ виданий ТОВА, Департаментом архітектури, містобудування, ЖКГ та енергозбереження і дійсний до 31 грудня 2025 року. №01-09/657 від 18 квітня 2025 року. Більше втручань не було – лише косметичний ремонт.
В охоронному договорі є фотофіксація і технічний паспорт будинку – все можна перевірити, що зараз в такому ж стані, як і зазначене в документах.
Що не так із витяжкою?
— Є у нас від Держпродспоживслужби погодження і дозвіл на роботу – документ датований 3 квітня 2025 року – надала його Державна служба України з безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, — показала Оксана Повх. — А також погодження режиму роботи закладу торгівлі – датоване 12 травня 2025 р.
Щодо сміття, про складування якого повідомляла мешканка, підприємиця показала договір на його вивіз – від 13.03.2025 р.
— Ми придбали контейнер, встановили його, не залишаємо в під’їзді, викидаємо сміття суто в контейнер — звідти вивозять, згідно із договором, — запевнила Оксана Повх.
Витяжка, виведена у під’їзд, на яку скаржилася мешканка, не викидає туди відпрацьоване повітря, а втягує його.
— Технічно облаштовано так, що в під’їзд виходить труба поточної вентиляції – приток повітря, — запевнила Оксана Повх. — Відпрацьоване викидає вентиляційна труба, виведена назовні, фактично в двір. Ця, що в під’їзді — стягує. Нам її, бувало, пошкоджували. Напхали цегли і ганчірок, через що вона вийшла з ладу і довелося її ремонтувати, замінювати двигун, через що переносили дату відкриття. На початку отримали єдину скаргу, про занадто голосну роботу двигуна — ми запросили майстрів і поставили глушник. Тепер немає голосного звуку. Жодна служба не дозволила би нам працювати, якби ви викидали відпрацьоване повітря у під’їзд.
Закривають запасний вихід
Сирості й вологості теж через трубу у під’їзді не може бути, адже комунікації бару не сполучені із комунікаціями мешканців будинку, пояснила керівниця закладу. Відповідно, й сторонніх запахів з кухні саме Red Monkey не може бути. У будівлі є ще два заклади харчування, можливо, запах спецій та смаження йде звідти.
— Щодо укриття — так, колись, ще до 2000 року, до придбання приміщення власником, там було бомбосховище, — каже Оксана Повх. — Зараз це приміщення має статус закладу харчування. Хоча кому з мешканців під час тривоги потрібно туди зайти — пускаємо, без проблем. Неподалік, На пошті, теж є укриття, мешканці здебільшого ходять туди.
У кожному закладі має бути щонайменше два входи-виходи, це передбачене правилами протипожежної безпеки.
— У нас один вихід, центральний, виходить на вул. Чорновола, до колишнього пам’ятника Пушкіну. Інший вхід — виходить у під’їзд, а звідти у внутрішній двір, — каже пані Оксана. — У мешканців там ще є вхід в підвал. Встановлена решітка, яку вони закривають на замок. Але такий спосіб блокує цей вихід. Не дай Бог пожежа, і персонал, відвідувачі, не зможуть евакуюватися.
Мешканка також скаржилася, що продукти та сміття виносять через під’їзд, а часом і складують їх. Керівниця закладу запевняє, що саме після конфліктів з мешканкою здебільшого змушені заносити продукти через головний вхід, проносячи їх попри гостей закладу. Хоча заплатили за ключі від шлагбауму та домофону, які отримали від голови ОСББ. Проте, після кількох інцидентів між мешканкою та торговими представниками, від користування службовим входом для доправки продуктів відмовилися.
З мешканкою, яка поскаржилася до редакції, намагалися порозумітися, каже Оксана Повх. Але поки що дійти згоди не змогли. Більше конфліктів чи непорозумінь — ані з мешканцями, ані з головою ОСББ чи будь-якою службою, дотичною до роботи закладу, — немає.
Що кажуть у міськраді?
У квітні 2025 року щодо вказаного приміщення надійшла одна колективна скарга, повідомила журналістів речниця міськради Мар’яна Зварич.
— Відповідно до наданих власником документів на приміщення №25 за адресою вул.В'ячеслава Чорновола, 2, вказаний об’єкт, що знаходиться на першому поверсі та у підвальному приміщенні житлового будинку, — у приватній власності та переобладнаний під заклад громадського харчування, згідно з актом державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію, затвердженого рішенням МВК №629 від 24.05.2001 р., — повідомила Мар’яна Зварич.
Орендар запевнив міськраду, що у приміщенні проводили виключно ремонтні роботи без зміни функціонального призначення приміщення та втручання в несучу конструкцію будинку.
— Додатково інформуємо, що правовою підставою призупинення господарської діяльності закладу ресторанного господарства може бути виключно судове рішення, — наголосила Мар’яна Зварич. — Спірні питання щодо порушених, на думку окремих мешканців, прав та інтересів можливо вирішити із власником/орендарем нежитлового приміщення шляхом переговорів або в судовому порядку.