Як і в будь-яке інше свято, 6 і 7 липня господині готували особливі обрядові страви за традиційними рецептами. Дізнайтеся, чим пригощалися наші предки на Івана Купала.
Дні 6 і 7 липня – Купальська ніч і свято Купала – пов’язані з багатьма обрядами, традиціями, прикметами і забобонами.
Топ-7 страв для свята Івана Купала
Кулага
Кисло-солодка каша, яку варили з гречаної або ячної крупи чи борошна, іноді додавали квас, часто – ягоди.
Галушки
Картопляні або просто борошняні галушки подавали з підсмаженою цибулею, м’ясом або сметаною.
Млинці
Млинці з різними начинками – чарівна страва Купайла. Якщо дівчина в це свято пригощала ними молодого хлопця, то судилося їм бути разом, хоча б тільки в цю Купальську ніч.
Вареники
Вареники з вишнями, картоплею, сиром, варенням, капустою – традиційна страва нашої кухні, без неї не обходилися і купальські дні.
Пироги і короваї
Пироги з овочами, ягодами, зеленню, пишні короваї – традиційна випічка до свята Купала.
Трав’яні чаї
Трави в Купальську ніч володіли особливою силою і мaгiєю, тому і чай вважався особливим і чарівним. Для чаю збирали листя різних садових дерев (липи, вишні, смородини, яблуні) і трави (чебрець, материнку, календулу).
Квас
Квас – традиційний напій, без якого не обходилося жодне літо і жоден святковий стіл у наших предків. У кожної родини був свій особливий рецепт приготування домашнього квасу.