«Секретна паска» від Дарії Цвек: рецепт, який заходить на ура

28 квітня 2024 р. 14:10

Колись, у радянські часи, Дарію Цвек називали «чарівницею кулінарії» і «художником кулінарного жанру». Будучи впевненою у власних силах і здібностях, вона частенько казала про себе: «Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу». Випічка у неї і справді чудова, повітряна, пишна.

Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. Господиня молилася при замісі і на замішаному тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом борошно повинно бути загрітим біля печі, його два рази просівали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. Усе робила тільки з молитвою.

Рецепт паски від Дарії Цвек

Інгредієнти

1 кг борошна

400 г молока
10 жовтків
100 г мокрих дріжджів
200 г масла або маргарину
300 г цукру
100 г родзинок
1/2 ч. лож. солі
потерта цедра з 1 лимона.
Приготування:

 

1. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

2. Після того, як суміш підросте — додати решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

3. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі.

4. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

З такої порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.

Велика кулінарна мольфарка Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, то паска буде тугою, якщо менше, то паска опаде.

джерело 

Читайте також