Найбільше говорять про шкідливість вживання шліфованого білого рису, адже він піддається посиленій обробці, яка позбавляє його багатьох корисних властивостей.
Водночас лікарі відзначають, що практично будь-який вид цієї злакової культури має деякі побічні дії і може мати протипоказаннями.
Так, рис шкідливо їсти у великих кількостях, адже це швидко призводить до розвитку запорів та інших вкрай неприємних проблем.
У ряді випадків ненормоване поїдання рису, провокує запори, сприяє виникненню геморою, анальних тріщин. При вродженій схильності до запорів рис потрібно їсти з обережністю. Нешліфований рис може викликати метеоризм,
– зауважили медпрацівники.
За їхніми словами, рис не можна їсти і при наявності серйозних захворювань шлунка та кишечника, при травмах слизової оболонки внутрішніх органів. Недоварений продукт категорично протипоказаний для вживання людям, у яких органи шлунково-кишкового тракту відрізняються підвищеною чутливістю до будь-яких змін і нововведень в раціоні.
Окрім того, лікарі додали, що білий рис не варто їсти діабетикам, адже він містить велику кількість швидких вуглеводів, що провокує різкі коливання рівня цукру в крові і негативно впливає на виробництво інсуліну в організмі.