Традиційні великодні паски
Незалежно від того, який рецепт ви виберете, є загальні правила приготування пасок, перевірені століттями.
Для пасок беруть борошно вищого ґатунку і обов’язково просіюють. Дріжджі можна використовувати як сухі, так і пресовані. Але останні все ж кращі. Цукор має бути дрібним, а яєчні жовтки – яскравими. Все це потрібно для того, щоб паска вийшла здобною, м’якою, красивого жовтого кольору.
Іноді до тіста додають ванілін або ванільний цукор, мускатний горіх, цедру цитрусових або корицю. З ними випічка буде ще більш ароматною.
Паски випікають в спеціальних високих формах. Їх потрібно рясно змастити розігрітим, але не рідким вершковим маслом або рослинною олією. Краї або дно можна застелити пергаментним папером. Форми заповнюються тістом наполовину або на третину.
Випікають паски в добре розігрітій духовці, зазвичай 1,5-2 години (в залежності від розміру). Іноді перед випічкою в центр паски кладуть дерев’яну паличку, щоб тісто піднімалося і пропікалося рівномірно. Через годину її виймають: якщо паличка залишилась сухою, паска готова. Якщо ні, кладуть до духовки ще на 30-40 хвилин.
Готові паски прикрашають білковою глазур’ю, фарбованим пшоном і різними кондитерськими прикрасами.
Щоб приготувати білкову глазур, охолоджені яєчні білки (вони зазвичай залишаються при приготуванні тіста) збийте на великій швидкості з цукровою пудрою: на 1 білок візьміть 1/2 склянки пудри. В кінці додайте чайну ложку лимонного соку.
1. Сирні паски
Інгредієнти:
- 200 г сиру;
- 2 яйця;
- 200 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- 2 чайні ложки сухих дріжджів;
- 100-150 г цукру;
- 1/2 чайної ложки солі;
- 550-600 г борошна;
- 100 г родзинок.
Приготування
1. Розчиніть дріжджі в теплому молоці. Змішайте в мисці сир, яйця, сіль, цукор і розтоплене вершкове масло. Додайте цю суміш до молока з дріжджами. Змішайте борошно з промитими і обсушеними родзинками, поступово додайте до рідких інгредієнтів та замісіть тісто.
2. Вимішуйте тісто на присипаній борошном поверхні. Перекладіть в миску, накрийте рушником і дайте підійти в теплому місці. На це ви витратите приблизно 1,5 години. Потім примніть тісто і знову залиште його на 40 хвилин.
3. Розділіть тісто на частини і викладіть у змащені маслом форми. Залиште їх на столі, щоб тісто піднялося. Випікайте сирні паски в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці близько 20 хвилин.
4. Коли паски охолонуть, покрийте їх глазур’ю і посипкою.
2. Смачні паски з рідкого тіста
Інгредієнти:
- 500 мл молока;
- 200 г розтопленого вершкового масла;
- 10 жовтків;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 100 г цукру;
- дрібка солі;
- 1 кг пшеничного борошна;
- ваніль на кінчик ножа.
Приготування
1. Підігрійте молоко до 40 градусів. Розкришіть і розведіть в ньому дріжджі. Додайте половину цукру. Просійте борошно, щоб воно наситилося киснем. Додайте половину борошна до дріжджів і ретельно розмішайте, щоб не було грудок. Накрийте миску рушником і дайте опарі піднятися в теплому місці близько 40-60 хвилин.
2. На маленькому вогні розтопіть вершкове масло. Розітріть жовтки до білого кольору з рештою цукром. У готову опару долийте розтерті жовтки і розтоплене тепле масло. Перемішайте і додайте борошно, що залишилося. Замісіть рідке тісто: воно має бути трохи густішим, ніж для оладок.
3. Тісто влийте в форми, змащені маслом. Залиште в теплому місці на 30-40 хвилин. У цей час розігрійте духовку до 180 градусів. Коли тісто підніметься, поставте форми в гарячу духовку на середню полицю приблизно на 1 годину.
4. Готові паски прикрасьте за бажанням.
3. Пишні паски з родзинками
Інгредієнти:
- 500 мл молока;
- 300 г розм’якшеного вершкового масла;
- 10 жовтків;
- 1,5 пачки сухих дріжджів;
- 300 г цукру;
- 1 кг борошна;
- 300 г родзинок;
- 10 г ванільного цукру;
- цедра лимона – за бажанням.
Приготування
1. Розчиніть дріжджі в склянці молока, що розігріте до 40 градусів. Додайте 150 г просіяного борошна, перемішайте. Залиште на 30-40 хвилин в теплому місці, щоб опара піднялася і почала опадати.
2. Тим часом розітріть жовтки з цукром. Додайте до них розм’якшене вершкове масло. Все ще раз збийте до однорідності. Додайте суміш до опари, ретельно перемішайте і залиште до збільшення об’єму вдвічі приблизно на годину. Коли тісто підніметься, примніть його і залиште ще на 30-40 хвилин.
3. Додайте до тіста ванільний цукор, терту цедру і просіяне борошно, залишивши 1-2 ложки для родзинок. Не забудьте про молоко. Вимішайте ложкою тісто і залиште на годину.
4. Ізюм ретельно промийте, висушіть і пересипте борошном, щоб він не осідав на дно. Вмішайте родзинки в тісто для паски і залиште на 20-30 хвилин. Наповніть форми тістом трохи більше, ніж на третину.
5. Поставте форми на нижній рівень розігрітої до 190 градусів духовки і випікайте 35-40 хвилин. Готовність пасок перевіряйте дерев’яною паличкою або зубочисткою: вона повинна залишатися сухою.
4. Паски з сухофруктами і горіхами
Інгредієнти:
- 175 мл молока;
- 175 мл 12% вершків;
- 10 г сухих дріжджів;
- 900 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 60 г рослинної олії;
- 3 яйця;
- 2 жовтки;
- 200 г цукру;
- ваніль на кінчик ножа;
- дрібка солі;
- 60 г горіхів;
- 125 г сухофруктів.
Приготування
1. Сухофрукти залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Подрібніть горіхи. Підігрійте молоко з вершками до 35-40 градусів. Змішайте дріжджі з цукром і влийте трохи молока. Додайте 2 ложки борошна і перемішайте. Накрийте харчовою плівкою і залиште на 15-20 хвилин. Наріжте великі сухофрукти на шматочки розміром як родзинки.
2. В окремій мисці збийте 3 яйця і 2 жовтки. Всипте цукор, ваніль і дрібку солі. Збивайте ще 5-6 хвилин.
3. Змішайте дріжджі, що підійшли, з рештою молока. Додайте туди 400 г просіяного борошна і перемішайте. Коли тісто почне збиватися в грудочку, додайте збиті яйця і розтоплене вершкове масло. Знову все перемішайте.
4. Тепер додайте решту муки, щоб тісто вийшло трохи густішим, ніж для оладок. Долийте рослинної олії, перемішайте і залиште тісто в теплому місці.
5. Коли тісто збільшиться в кілька разів, викладіть його на стіл та вимішуйте кілька хвилин, змастивши руки олією.
6. Змастіть велику глибоку ємність олією і викладіть туди тісто. Висипте горіхи і сухофрукти та перемішайте. Залиште тісто в теплому місці на 30-60 хвилин.
7. Форми для пасок заповніть тістом наполовину і покладіть на 15 хвилин в духовку, розігріту до 50 градусів. Потім розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте паски 30 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою: вона повинна залишитися сухою.
8. Змастіть паски білковою глазур’ю і посипте подрібненими горіхами і сухофруктами.
5. Ніжні заварні паски з хрусткою скоринкою
Інгредієнти:
- 900 г борошна;
- 40 г свіжих дріжджів;
- 200 мл 10-20-% вершків;
- 250 мл молока;
- 300 г цукру;
- 1 чайна ложка солі;
- 1 столова ложка ванільного цукру;
- 150 г вершкового масла;
- 50 мл рослинної олії;
- 5 яєць;
- 100 г кураги;
- 50 г мармеладу;
- 50 г зефіру
Приготування
1. Молоко налийте в каструлю і злегка підігрійте. В окрему високу чашку або невелику миску налийте 50 мл теплого молока, додайте 1 столову ложку цукру і перемішайте. Розкришіть в молоко дріжджі, розмішайте і залишіть у теплому місці на 15-20 хвилин. Дріжджова суміш повинна запінитися і піднятися.
2. Решту молока закип’ятіть, поступово всипаючи просіяне борошно і безперервно помішуючи масу дерев’яною ложкою. В окремій каструлі підігрійте вершки і влийте до завареної молочно-борошняної суміші. Перемішайте масу до однорідності. Заберіть з вогню.
3. Влийте дріжджі до вершкової суміші, яка охолола до температури тіла, і добре перемішайте. Поставте масу в тепле місце, щоб вона піднялася.
4. Розтопіть вершкове масло і трохи остудіть. Обережно відокремте білки від жовтків. Жовтки розітріть з цукровим піском і ванільним цукром. У тісто, яке підійшло, додайте жовтки, розтерті з цукром, олію, сіль і перемішайте.
5. Потім збийте білки в густу піну, додайте їх до тіста і ретельно все перемішайте. Поступово додайте просіяне борошно і вимісіть м’яке еластичне тісто.
6. Готове, добре вимішане тісто змастіть рослинною олією, покладіть у велику миску, накрийте рушником або серветкою і поставте в тепле місце.
7. Наріжте кубиками мармелад і зефір. Курагу помийте, обсушіть і наріжте кубиками або тонкими смужками. Засипте все це до тіста, яке вже підійшло, і трохи вимішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися. Знову накрийте тісто серветкою і поставте підходити в тепле місце.
8. Викладіть тісто в форми, дайте йому ще раз піднятися і змастіть верх яйцем. Випікайте паски 40-70 хвилин при температурі близько 180 градусів.
9. Нанесіть на паски білкову глазур та прикрасьте мармеладом і зефіром.
Оригінальні паски
У суворому сенсі слова це не паски, але вони урізноманітнюють великодній стіл.
1. Ароматні горіхово-шоколадні паски
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 100 г цукрової пудри;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 125 г пшеничного борошна;
- 50 г кукурудзяного борошна;
- 1/2 чайної ложки розпушувача;
- 200 г горіхово-шоколадної пасти;
- тертий шоколад, кавові зерна або горіхи – за смаком.
Приготування
1. Міксером збийте яйця з 3-4 столовими ложками гарячої води до утворення густої пінистої маси. В окремій мисці перемішайте цукрову пудру і ванільний цукор. Постійно помішуючи, додайте цукор до яєчної суміш і збивайте ще 2 хвилини.
2. В окремому посуді змішайте пшеничне і кукурудзяне борошно та розпушувач. Просійте половину в яєчну суміш і обережно розмішайте. Повторіть процедуру з рештою борошна.
3. Наповніть формочки цією сумішшю і випікайте в розігрітій до 180-200 градусів духовці. Остудіть.
4. Безперервно помішуючи, розтопіть горіхово-шоколадну пасту на водяній бані. Наповніть нею кондитерський шприц і прикрасьте випічку. Посипте паски тертим шоколадом, горіхами або кавовими зернами.
2. Паски з начинкою з курки і овочів
Інгредієнти:
Для тіста:
- 200 мл молока;
- 1 кг борошна;
- 2 яйця;
- 4 столові ложки сметани;
- 200 г вершкового масла або маргарину;
- 7 г сухих дріжджів;
- 1/2 чайної ложки солі;
- 1 столова ложка цукру.
Для начинки:
- 800 г курячого філе;
- 1 болгарський перець;
- 1 цибулина;
- пучок зелені;
- сіль, перець – за смаком.
Для глазурі:
- 100 г 20-% сметани;
- дрібка рубаної зелені;
- сіль за смаком;
- 1 болгарський перець.
Приготування
1. Для приготування опари візьміть 100 мл теплого молока, 100 г просіяного борошна, 1 столову ложку цукру і дріжджі. Все перемішайте і поставте в тепле місце на півгодини.
2. Змішайте яйця, сметану і молоко, що залишилося. Розтопіть масло, остудіть і влийте до суміші.
3. У опару, що збільшилася вдвічі, додайте готову суміш. Просійте решту борошно, що залишилося і домісіть до тіста. Змастіть руки рослинною олією і вимішуйте тісто доти, поки воно не перестане липнути до рук і посуду. Потім покладіть тісто в тепле місце, а коли воно підніметься, примніть його. І так двічі.
4. Філе курки наріжте шматочками, трохи відбийте, посоліть і поперчіть. Ледь обсмажте на сковороді. Наріжте цибулю кубиками або півкільцями. Дрібно наріжте болгарський перець. Все перемішайте, додайте рубану зелень і сіль.
5. Тісто, яке підійшло втретє, покладіть у форми, постарайтеся тонким шаром. Всередину покладіть готову начинку і накрийте її тістом.
6. Випікайте паски в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин. За цей час приготуйте глазур: збийте міксером 100 мл сметани, посоліть і додайте зелень.
7. Коли паски охолонуть, змастіть їх сметаною із зеленню та посипте нарізаним болгарським перцем.
3. Супершвидка вівсяна паска в мікрохвильовці
Інгредієнти:
- 70 г вівсяних пластівців;
- 50 мл молока;
- 1 яйце;
- 40 г меду;
- 50 г сухофруктів;
- 50 г горіхів;
- 50 г цукатів;
- 50 г вареного згущеного молока
Приготування
1. До вівсяних пластівців налийте молоко. Розбийте яйце. Додайте подрібнені сухофрукти, горіхи і мед. Все ретельно перемішайте і викладіть у форму. Випікайте паску в мікрохвильовці приблизно 2-3 хвилини.
2. Готову паску остудіть, змастіть зверху вареним згущеним молоком, прикрасьте нарізаними цукатами. Можна використовувати традиційний білковий крем і присипку.
А які паски на Великдень печете ви?