А ви знали, що гарбуз може стати основою для смачних і повноцінних страв? А не лиш кашок та десертів?
Ми в Тутка сьогодні пропонуємо вам 7 смачних і цікавих страв, які своїм смаком зможуть справді здивувати.
1. Вареники з гарбузом
Цікаве
Інгредієнти:
- 200 гр м’якоті гарбуза
- 1 склянка борошна
- 50 гр сметани
- 100 мо води
- соняшникова олія
- сіль за смаком
Приготування:
1. Замішуємо тісто: до борошна додаємо воду, солимо, чайну ложку олії і вимішуємо до ніжної структури. На кілька годин залишаємо в холодильнику.
2. Гарбуз очищуємо від насіння й шкірки, загортаємо у фольгу й на 10-15 хвилин кладемо до духовки.
3. Заліплюємо вареники начинкою із гарбуза. Якщо не хочете варити їх одразу, можна покласти до морозильника.
4. Варимо гарбузові вареники не більше 3 хвилин.
2. Фарширований гарбуз
Інгредієнти:
- 1 невеликий гарбуз
- 3 картоплини
- 1 кг курячого філе
- 1 великий помідор
- 1 велика морквина
- 2-3 невеликі цибулини
- 1 солодкий болгарський перець
- пучок зелені
- соняшникова олія
- перець, сіль за смаком
Приготування:
1. Зрізуємо верхівку гарбуза, виймаємо м’якоть. Стінки плоду обираємо не тонкими, натираємо гарбуз всередині олією й сіллю.
2. Обсмажуємо куряче філе на сковорідці.
3. Картоплю, цибулю і моркву очищуємо, нарізуємо соломкою, тушкуємо разом з куркою.
4. Опісля до них додаємо перець і помідори, нарізані шматочками.
5. До м’яса додаємо нарізану зелень та м’якоть гарбуза, перемішуємо. Начиняємо плід цією сумішшю.
6. Запікаємо гарбуз в духовці 1,5 години.
3. Крем-суп з шампіньйонами і гарбузом
Інгредієнти:
- 1 невеликий гарбуз
- 250 гр шампіньйонів
- 50 гр сиру
- 1 солодкий болгарський перець
- 3 ст.л. сметани
- 1 цибулина
- 3 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Приготування:
1. Гарбуз очищуємо, м’якоть варимо до напівготовності.
2. Цибулю нарізуємо напівкільцями, перець соломкою. Обсмажуємо. До них додаємо нарізаний часник.
3. До овочів додаємо шматки гарбуза і сметану.
4. Заливаємо овочі бульйоном, в якому варився гарбуз. Все подрібнюємо блендером.
4. Запіканка з гарбузом і сиром
Інгредієнти:
- 800 гр гарбуза
- 5 яєць
- 500 гр сиру
- 200 гр цукру
- 25 гр маку
- 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю
- 100 гр сметани
- цедра одного апельсина
Приготування:
1. М’якоть гарбуза виймаємо і кладемо запікатися до духовки. 100 гр гарбуза залишаємо, решту відтискаємо через марлю.
2. Збиваємо гарбуз в блендері, додаємо 2 яйця, 1 ложку крохмалю, 70 гр цукру, цедру і все перемішуємо.
3. На 15 хвилин на невеликий вогонь кладемо варити мак, опісля воду зливаємо і просушуємо його.
4. В блендері змішуємо сир, 2 яйця, 100 гр цукру. Додаємо сюди ложку крохмалю і готовий мак.
5. Дно форми застелюємо папером для випічки, змащуємо його олією, присипаємо невеликою кількістю борошна. По черзі викладаємо сирну і гарбузову маси — по одній ложці.
6. Запіканку випікати 40 хвилин при температурі 170 градусів.
7. Поки запіканка “сидить” в духовці, приготуйте глазур: змішайте сметану, 30 гр цукру, 1 яйце, 100 гр пюре гарбуза.
8. Готову запіканку полийте глазур’ю і залиште в духовці ще на 10 хвилин.
5. Гарбузові булочки
Інгредієнти:
- 120 гр гарбузового пюре
- 1 яйце
- 2 ст.л. цукру
- 2 склянка борошна
- 0,5 склянки молока
- 50 гр вершкового масла
- 1 ч.л. сухих дріжджів
- сіль за смаком
Приготування
1. Борошно, цукор і сіль змішуємо у глибокій посудині. До підігрітого молока додаємо дріжджі, доливаємо до борошна.
2. Додаємо до суміші гарбузове пюре, яйце і розтоплене вершкове масло.
3. Змішуємо всі інгредієнти, замішуємо тісто і залишаємо його на трохи, щоб підійшло.
4. Коли тісто настоїться, сформуємо булочки і викладемо їх на деко, змащене маслом або вистелене формою для запікання.
5. Жовтком покриваємо булочки і випікаємо їх 40 хвилин.
6. Гарбузові оладки
Інгредієнти:
- 1 невеликий гарбуз
- 2 курячі яйця
- 1 склянка молока
- 1 склянка борошна
- олія для смаження
- сіль, перець за смаком
Приготування:
1. Гарбуз очищуємо від шкірки, ріжемо на шматочки й збиваємо блендером.
2. Готову “кашу” змішуємо з яйцями, сметаною і молоком, солимо, перчимо.
3. Тісто перемішуємо до однорідності та даємо йому трохи настоятися.
4. Тепер розігріваємо сковорідку і обсмажуємо оладки з обох боків.
7. Плов з гарбузом і морквою
Інгредієнти:
- 0,5 кг рису
- 1 невеликий гарбуз
- 2 великих морквини
- 2 цибулини
- соняшникова олія
- сіль за смаком
Приготування:
1. Рис варимо, цибулю ріжемо кубиками.
2. Моркву натираємо на великій тертці.
3. Гарбуз очищуємо від шкірки та насіння, ріжемо на великі шматки й додаємо до води з рисом.
4. Через 5 хвилин виймаємо гарбуз, розрізуємо на менші шматочки і підсмажуємо з морквою і цибулею.
5. Через 10 хвилин додайте до суміші зварений рис, посоліть, перемішайте й тушкуйте ще 5-10 хвилин.