- пшеничне борошно в/г - 300 г
- маргарин вершковий - 200 г
- яєчні жовтки - 2 шт.
- цукор або цукрова пудра - 80 г
- сметана - 40 г (2 ст. л.)
- розпушувач тіста - 10 г (2 ч. л. з гіркою)
Інгредієнти для яблучної маси:
- яблука - 1 кг чистої ваги
- цукор - 100 г
- лимонне желе - 180 г (2 п. по 90 г)
Інгредієнти для горіхової маси:
- горіх волоський (ядра) - 200 г
- вершки (в мене 15 %) - 150 мл
- вершкове масло - 250 г
- яйця курячі - 2 шт.
- цукор - 150 г
- коньяк - 1 ст. л. або за смаком
Інгредієнти для шоколадної глазурі:
- чорний шоколад - 200 г
- соняшникова рафінована олія - 50 г (5 ст. л.)
Приготування пляцка «Небесні ласощі».
Хочу познайомити вас із чудовим, справді вартісним рецептом польського пляцка «Небесні ласощі», що гармонійно поєднює в собі пісочні коржі, соковиту яблучну галяретку, насичений горіховий крем і шоколадну поливку. Одним словом, – рекомендую, бо це справжні ласощі … небесні :)
Пляцок я випікала у формі розміром 22х29 см.
Готуємо тісто. У велику миску просіяти борошно з розпушувачем, додати порізаний маргарин і цукор. Все перетерти рукою до утворення крихти.
Потім додати жовтки, сметану…
… і замісити ніжне та м’яке тісто. Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на 20 - 30 хв.
Тісто розділити на 2 рівні частини. Одну частину тіста рівномірно викласти на застелене папером для випічки деко і помістити у заздалегідь розігріту до 180 °С духовку на 20 хв.
Поки печеться перший корж, готуємо яблучну масу, яку ще гарячою потрібно буде викласти на щойно спечений корж. Яблука очистити від шкірки і натерти на терці з великими отворами (це краще зробити заздалегідь). Натерті яблука викласти в каструлю, додати цукор і на середньому вогні, помішуючи варити їх приблизно 20 хв., щоб випарувався сік.
До варених яблук додати лимонне желе, перемішати і, як тільки желе розчиниться, відставити з вогню.
Гарячу яблучну масу товстим шаром викласти на щойно спечений корж і залишити при кімнатній температурі охолоджуватись. Потім корж з яблуками помістити в холодильник на 1 год., щоб яблучна маса добре схопилась. Тим часом спекти ще один корж.
Тепер готуємо горіховий крем. Горіхи пропустити через м’ясорубку.
Яйця збити з цукром до однорідного стану.
В каструлю помістити горіхи і збиті з цукром яйця, додати вершки. Все перемішати, довести до кипіння…
…і на малому вогні, помішуючи, варити приблизно 5 хв. до загустіння маси. Після цього горіхову масу повністю вистудити.
Розм’якле масло збити міксером, щоб воно стало трохи пухкішим.
По 1 ст. л. до масла додати всю горіхову масу, щоразу ретельно збиваючи міксером.
В кінці додати конь’як, перемішати.
Горіховий крем викласти товстим шаром на застиглу яблучну масу.
Накрити другим спеченим коржем і злегка його притиснути. Чорний шоколад помістити в невелику каструльку, додати олію, поставити на маленький вогонь і, помішуючи, повністю його розтопити. Пляцок покрити гарячою шоколадною глазуррю і через 1-2 год. покласти на ніч в холодильник.
Пляцок «Небесні ласощі» готовий.