Пампушки з ромовою глазур'ю від Євгена Клопотенка
Інгредієнти: 400-450 г пшеничного борошна, 250 мл молока, 100 г вершкового масла або соняшникової олії, 10 г сухих дріжджів, 1 столова ложка цукру, дрібка солі, 150 г цукру, 40 мл води, 40 мл коньяку, рому чи віскі.
У 450 г борошна додайте 10 г сухих дріжджів, пів чайної ложки солі і 1 столову ложку цукру по різних кутах миски, щоб не було прямого контакту. Ретельно перемішайте сухі інгредієнти. Додайте 250 г теплого молока і 100 г м'якого вершкового масла (або рослинної олії, якщо хочете отримати пісні пампушки).
Замісіть дуже еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Якщо є необхідність — злегка присипте стіл борошном. Але не забивайте тісто, щоб воно не було тугим. Залиште тісто в теплому місці під чистим рушником або харчовою плівкою на 40-45 хвилин для підйому. За цей час тісто має збільшитися в об'ємі у 2-3 рази.
Обімніть тісто і сформуйте 12 пампушок. Акуратно розкладіть їх у формі для запікання, попередньо змащеній рослинною олією або вершковим маслом відповідно.
Залиште для вистоювання на 30 хвилин. Потім випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 25-30 хвилин.
Тим часом приготуйте ромову глазур. Зваріть сироп з 40 мл води й 150 г цукру. Потім перелийте сироп в глибоку тарілку.
Додайте 40 мл міцного алкоголю за своїм вибором — коньяк, ром або віскі.
Ретельно перемішайте суміш до однорідності. Глазур повинна вийти в'язкою і густою.
Просочіть сиропом пампушки і можна куштувати.
Пампушки з апельсиновою цедрою від галицької майстрині Дарії Цвєк
Інгредієнти: 1 кг борошна, 10 жовтків, 200 г цукру, 200 г вершкового масла або маргарину, 120 г дріжджів, пів склянки молока, дрібка ложки солі, цедра з 1 апельсина.
Дріжджі розведіть в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і поставте в тепле місце. Коли почнуть бродити, влийте їх у розтерте з цукром і жовтками масло, додайте сіль, апельсинову цедру, всипте борошно і замісіть.
Тісто накрийте і поставте в тепле місце, щоб підійшло, а як збільшиться в об’ємі вдвічі, перемісіть. Дайте тісту ще раз підійти, а тоді ліпіть пампушки й смажте.
Пампушки з лимонною цедрою та маком
Інгредієнти:
600 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 100 г масла, 3 жовтки, 1 яйце, 100 г цукру, дрібка солі, цедра одного лимона, 2 столові ложки маку, густий лимонний крем або варення, цукрова пудра.
Приготування:
Дріжджі розведіть у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру та 2 ложками борошна. Дайте їм побродити. Жовтки, яйце та цукор розітріть до однорідності, додайте масло, цедру лимона та мак. Змішайте із дріжджами і борошном, додайте сіль та замісіть тісто.
Дайте тісту підійти в теплому місці, накривши рушником, приблизно на 1 годину. Розкачайте його до товщини 1 см, на одну частину викладіть ложкою начинку, накрийте другою частиною тіста, виріжте пампушки склянкою. Дайте їм підійти ще 20 хвилин.
Смажте у великій кількості олії до золотистої скоринки. Викладайте на паперовий рушник, щоб увібрався зайвий жир. Посипте цукровою пудрою.
Смачного Різдва!