На акуратно розставлених палетах ростуть різні види салатів, мікрозелені, квітів. У горщиках підростає м’ята, розмарин, чебрець. Побувати тут у похмурі зимові дні – справжній антистрес, пише Тернопіль Наживо
«На вулиці мороз, а у нас все прокидається. Сходить насіння, підростають саджанці, розквітають квіти», – з усмішкою розпaовідає Яна Гарига. Разом з чоловіком Семеном після закінчення Національного університету біоресурсів і природокористування із столиці переїхали у Деренівку, що в Теребовлянському районі. Батьки Семена вже 15 років займалися вирощуванням овочів у теплицях. Молоді агрономи взялися впроваджувати новації у господарстві. Вони перші та досі єдині на Тернопільщині вирощують вітамінну зелень та мікрозелень методом гідропоніки. Ця техніка передбачає вирощування рослин без грунту. Всі необхідні поживні речовини вони отримують через воду.
– У спеціальні палети засипаємо чистий пропарений торф, густо сіємо насіння, рясно поливаємо його водою і накриваємо пінопластом або плівкою, – розповідає Яна. – Коли трішки підростуть, пересаджуємо їх в інші – з більшим розміром комірок. Далі саджаємо у спеціальні контейнери, які вставляємо в отвори, зроблені у блоках пінопласту. Рослини плавають на поверхні ємкостей з поживним розчином та їхнє коріння безпосередньо занурене в нього. Родина вирощує шість видів салату – такого асортименту немає у жодному магазині. Фрізе, маш-салат, зелена і червона саланова, мангольд, кейл, рукола… Від посіву насіння до отримання готової продукції в середньому минає 50 днів, передає tenews.org.ua. З кожним роком все популярнішими стають різноманітні пряні рослини. У теплиці підростають м’ята, зелений, червоний та лимонний базилік, чебрець, розмарин і майоран. Минулого року в асортименті деренівської теплиці з’явилася мікрозелень.
– Ідею нам подали самі ресторатори, яким ми постачали продукцію, – розповідає Яна. – Минулого року все більшої популярності набула мікрозелень. Це смачно, корисно і чудово підходить для декору страв. Однак тернопільським закладам доводилося замовляти мікрозелень у сусідніх областях. Це і дорого, і транспортувати незручно. Тому ми вирішили спробувати вирощувати цей продукт. Спершу посіяли найрізноманітніші культури, а вже потім відібрали ті, на які є попит. Горошок, соняшник, крес-салат, амарант замовляють найбільше. Щоправда амарант вирощуємо, коли потеплішає, бо він дуже теплолюбний. – Лише насіння, субстрат, вода і світло необхідні, аби смакувати мікрозеленню, – розповідає Яна. – У палети ми засипаємо чистий, пропарений торф, густо сіємо насіння, рясно поливаємо його водою і накриваємо пінопластом або плівкою. Через один-три дні насіння починає сходити, тоді накриття знімаємо. Якщо дуже тепло, то поливаємо водою 4-5 разів на день. Збираємо врожай, коли на рослині з’являється два листочки, тобто через 7-14 днів. Все залежить від сорту культури. Мікрозелень можна успішно вирощувати і в домашніх умовах. Головне, щоб в оселі була температура 20-25 градусів. Замість ґрунту підійде кокосовий субстрат, мінеральна вата або ж звичайнісінька марля, яку постійно потрібно зволожувати.
У родині не лише вирощують, а й самі смакують мікрозеленню. – Мікрогріни настільки універсальні, що є суперпродуктом і справжньою скарбницею вітамінів, – розповідає Яна. – Їх можна і треба додавати в салати, сендвічі, смузі і фреші. Ними можна посипати суп замість зелені (або разом з нею) при подачі. Врешті-решт, паростками можна прикрасити будь-яку страву. Оскільки процес пророщування насіння зв’язаний з вологою і теплом, сприятливими для бактерій, дуже важливо ретельно мити паростки перед тим, як додавати в страву. Також у теплиці вирощують їстівні квіти – настурцію, квіти кабачка, богаро (огіркову траву). Щоправда, вони дозрівають довше, ніж мікрогрін, близько двох місяців. За день з одного стебла можна зібрати 3-4 квітки.