Меню на Великдень 2025: найкращі страви до святкового столу

17 квітня 2025 р. 16:11

Традиційно стіл на Паску повинен складатися із 40 різноманітних страв. Така кількість обумовлена кількістю днів Великого посту. Звичайно зараз так багато страв не готують, головними залишаються три страви: фарбовані яйця, паска, м’ясні страви, салати також не завадять.

Паска — це найважливіша святкова випічка. Щоб вона була смачною, потрібно ретельно дотримуватися рецепту її приготування.

Меню на Великдень. Рецепт класичної паски

Інгредієнти для приготування класичної паски.

Для опари:

  • 0,5 л молока, бажано 3.2%;

  • 50 г «живих» дріжджів пресованого типу;

  • 1 ст. л. цукру-піску;

  • 100 г пшеничного борошна.

Для тіста:

  • 4 яйця;

  • 2 яєчних жовтки;

  • 1 кг пшеничного борошна;

  • дві дрібки солі;

  • 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності;

  • 300 г цукру-піску;

  • 2 пакетики ванільного цукру;

  • 50 г сушених родзинок;

  • 50 г різноколірних цукатів;

  • натерта цедра з одного цитрусового.

Як приготувати класичну паску в духовці

  • Приготувати опару. Для цього молоко прогріти до 35° C. Розкришені, можна руками, дріжджі додати в молоко, мішати їх до повного розчинення в молоці. Засипати в молоко 1 ст. л. цукру та 100 г просіяного борошна. Добре перемішати опару та залишити її на пів години в теплі.

  • Коли опара збільшиться у 2-3 рази, додати решту борошна. Окремо змішати яйця, жовтки, цукор і сіль та акуратно ввести суміш яєць в підготовлену опару. Готове тісто повинно відстоятися мінімум 1 годину.

  • Добре розм’якшити масло, можна підтопити його на водяній бані. Влити розтоплене масло в тісто.

  • Додати в тісто заздалегідь намочені та набряклі родзинки, ванільний пісок, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.

  • Мішати тісто руками до тих пір, поки воно не стане м’яким, в’язким, але не липким.

  • Приготуйте заздалегідь місткість для тіста, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Покладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Воно повинно стояти в теплі, за годину маса вирости удвічі.

  • Коли тісто підніметься, знову треба його пом’яти. Змоченими олією долонями відокремте від маси кулю, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте тісто ще на 40 хвилин в тепло.

  • В попередню розігріту до 170 градусів духовку поставити тісто випікатися протягом 30-50 хвилин. Час залежить від діаметру форми, в якій випікається паска. ЇЇ готовність перевіряється дерев’яною шпажкою.

  • Після охолодження прикрасити верхівку паски глазур’ю та кондитерською посипкою.

Меню на Великдень. Рецепт м’яса, запеченого в духовці

Меню на Великдень 2025

Інгредієнти для приготування запеченого м’яса:

  • 2 кг свиної вирізки;

  • 1 столова ложка солі;

  • головка часнику середнього розміру;

  • три лаврових листочки;

  • найкраще, якщо є спеціальний набір спецій «Для м’яса».

Приготування запеченого м’яса в духовці

  • Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.

  • Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м’яса зверху.

  • Добре солимо м’ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.

  • М’ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м’ясо мало вигляд, як в паніруванні.

  • Перекладаємо м’ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.

  • Запікаємо м’ясо на нижніму рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.

  • Протикаємо м’ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина — воно готове, якщо м’ясо кровить — необхідно запікати далі.

Меню на Великдень. Рецепт кручеників із чорносливом

Інгредієнти для приготування кручеників із чорносливом

  • 500 г свинини;

  • 200 г чорносливу;

  • 200 г твердого сиру;

  • м’ясний бульйон;

  • сіль, перець на свій смак

Приготування кручеників із чорносливом

  • Як звичайно готуємо свинячі битки.

  • Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками.

  • Натираємо сир на терці.

  • На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир.

  • Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками.

  • Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном.

  • Ставимо місткість із кручениками в духовку на 30-35 хвилин

Меню на Великдень. Лаваш із червоною рибою

Інгредієнти для приготування лаваша із червоною рибою

  • один лаваш;

  • 180-200 г правленого вершкового сирку, можна замінити іншим;

  • 200 г малосольного філе лосося або сьомги;

  • зелень — петрушка, кінза, кріп;

  • 1 лимон.

Приготування рулету з лавашем та червоною рибою

  • Рибу порізати на шматочки.

  • Додати до неї різану зелень та сир, добре перемішати. Полити видавленим лимонним соком.

  • Розкласти рівномірно рибу з сиром та зеленню по всьому лавашу.

  • Завернути лаваш з рибою в рулет і загорнути в плівку. Поставити рулет в холодильник на 20 хвилин.

  • Порізати рулет на частини.

Меню на Великдень. Салат із пекінки та курки

Салат з пекінки та курки

Інгредієнти для приготування салату з пекінки та курки

  • 350-400 г курячої грудки;

  • 300 г шампіньйонів;

  • 300 г пекінської капусти;

  • одна головка ріпчастої цибулі;

  • 1 помідор середнього розміру;

  • 150 г твердого сиру;

  • майонез на смак;

  • сіль дрібка.

Приготування салату з пекінки та курки

  • Пекінську капусту пошинкувати.

  • Сир натираємо на тертці.

  • Порізати шампіньйони на шматочки середнього розміру;

  • Цибулю нарізаємо скибочками;

  • Помідори нарізаємо на шматочки середнього розміру;

  • З’єднуємо капусту з сиром, шампіньйонами, цибулею, помідорами, солимо та заправляємо майонезом.

Меню на Великдень. Салат із курячою печінкою та грибами

салат з курячою печінкою та грибами

Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою та грибами

  • 300 курячої печінки;

  • 300 г грибів;

  • 3 картоплини;

  • 3 яйця;

  • 150 г твердого сиру;

  • 1 цибулина;

  • 1 морквина;

  • сіль, перець до смаку

  • олія.

Приготування салату з курячою печінкою та грибами

  • Помиту картоплю та моркву відварити до готовності.

  • Відварити яйця.

  • Цибулю порізати кільцями.

  • Шампіньйони порізати на шматочки.

  • Обсмажити на олії шампіньйони з грибами;

  • Обсмажити на олії курячу печінку.

Викласти інгредієнти салату такий шарами:

Перший шар — натерта на терці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;

Другий шар — натерта на терці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;

Третій шар — натертий сир із майонезом;

Зверху посипати натертими на терці яйцями.

Джерело

Читайте також