Кутя на Різдво: найкращі українські рецепти куті на Святвечір

02 січня 2022 р. 10:06

Кутя на Різдво – одна з 12 традиційних страв. Рецептів куті на Святвечір існує невичерпна кількість.

Кутя – це головна страва Святої Вечері, з неї заведено починати вечерю. Кутя настільки живильна і багата на мікроелементи та вітаміни, що її можна сміливо використовувати як самостійну страву для щоденного раціону, і до того ж вона дуже смачна!

Традиційна кутя з родзинками та маком

Інгредієнти:

  • Пшениця – 350 г
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Родзинки – 50 г
  • Запарений мак – 50 г
  • Лимонна цедра – 1 ч. л.
  • Лимонний сік – 2 ч. л.
  • Мед – на смак

Спосіб приготування:

  • Промийте 350 г пшениці, аби позбавитися зайвого лушпиння. Залийте холодною водою та залиште замочуватися на ніч. Якщо ви купили спеціальну готову пшеницю для куті, тоді замочувати її не потрібно.
  • Наступного дня злийте воду та промийте пшеницю. Залийте новою водою та варіть 1,5-2 години. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4.
  • Викладіть у миску 50 г маку та залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці.
  • Подрібніть 50 г волоських горіхів. Треба просто скласти горіхи до пакета та відбити скалкою.
  • У велику миску викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте 50 г родзинок та додайте мед до смаку.
  • Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік до смаку.
  • Добре все перемішайте і додайте теплої води до бажаної консистенції готової страви.

Кутя з пшениці

Інгредієнти:

  • Пшениця – 1 склянка
  • Вода – 4 склянки
  • Вершкове масло – 50 г (або 2 ст. л. соняшникової олії)
  • Мед – 2-3 ст. л.
  • Мак – 2 ст. л.
  • Волоські горіхи – 1 жменя
  • Курага – 100 г
  • Родзинки – 1 жменя
  • Лимон (цедра та сік) – 1 шт
  • Корінь імбиру – 1 см

Спосіб приготування:

  • Пшеницю залийте 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злийте воду і залийте новими 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.
  • Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, так смак пшениці вийде більш насиченим. Вершкове масло – варіант для Щедрої куті. Якщо готуєте пісну, то візьміть 2 ст. л. соняшникової олії.
  • Курагу наріжте невеликими кубиками. Якщо у вас дуже тверда курага, можете її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.
  • Додайте в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.
  • Потім додайте мак і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.
  • Додайте жменю рубаних волоських горіхів і перемішайте кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
  • Лимон добре помийте та обсушіть. Натріть цедру лимона на дрібній тертці.
  • Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.
  • Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.

Кутя з пшениці з горіхами

Смачна кутя з пшениці / Сітіпарк

Інгредієнти:

  • Пшениця, волоські горіхи, мак – у пропорціях 2:1:1
  • Родзинки – 50 г
  • Мед – 100 г

Спосіб приготування:

  • Промити пшеницю та замочити на кілька годин. Після цього варити на невеликому вогні до повної готовності.
  • Промити мак, залити коропом на пів години, перемолоти кілька разів у блендері чи у м'ясорубці.
  • Подрібнити та підсмажити горіхи.
  • Родзинки залити окропом, а мед розбавити водою чи вершками.
  • Змішати всі компоненти та смакувати :)

Рисова кутя

Смачна рисова кутя / Клуб кулинаров

Інгредієнти:

  • Рис – 1 склянка
  • Мак – 100 г
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Мед – 1-3 ст. ложки
  • Цукор, кориця – на смак

Спосіб приготування:

  • Склянку рису залити 1,5 склянки окропу, накрити кришкою та варити кілька хвилин на сильному вогні. Після цього дати крупі настоятись.
  • Подрібнити горіхи та потовкти мак. Змішати всі компоненти.

Кутя з шоколадом і халвою

Смачна кутя з шоколадом і халвою / cookorama

Інгредієнти:

  • Пшениця – 200 г
  • Родзинки – 50 г
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Мак – 20 г
  • Халва – 50 г
  • Чорний шоколад – 50 г
  • Узвар та мед – на смак

Спосіб приготування:

  • Добре промити пшеницю, залити окропом та варити до повної готовності.
  • Шоколад, горіхи та халву нарізати дрібними шматочками
  • Охолодити крупу та додати до неї всі інгредієнти. Можна додати узвар, щоб створити потрібну вам консистенцію.

Джерело

Читайте також