Сьогодні підібрали для вас прості рецепти пасок на Великдень, приготувати які зможуть навіть ті, хто звик проводити мінімум часу на кухні.
Шоколадна паска на Великдень
Шоколадна паска
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
Для опари:
- 200 мл молока
- 1 ст.л. цукру
- 7 г сухих дріжджів
Для тіста:
- 2 яйця
- 200 г цукру
- 120 мл рослинної олії
- 100 мл вершків
- дрібка солі
- 500-600 г борошна
- 50 г какао
- 150 г сушеної журавлини
- 50 мл рому
Для глазурі:
- 1 білок
- 250-300 г цукрової пудри
- 1 ст.л. лимонного соку
- 30 г какао
Спосіб приготування:
- За день до приготування паски залийте журавлину ромом.
- Підігрійте молоко (воно має стати теплим, але не гарячим). Додайте 1 ст. л. цукру і дріжджі. Перемішайте. Накрийте опару рушником і залиште на 20-30 хвилин, щоб дріжджі активізувалися.
- Збийте яйця з цукром до пишності. Додайте сіль, масло, вершки і опару. Перемішайте.
- Борошно просійте разом з какао і всипте в молочну суміш. Місіть тісто 15-20 хвилин, в кінці додайте журавлину. Перемішайте. Має вийти м'яке, злегка липке до рук тісто.
- Накрийте його рушником і поставте в тепло на 1,5-2 години, поки воно не збільшиться в об'ємі вдвічі. Тісто, що підійшло потрібно обім'яти і дати вдруге підійти.
- Після цього розкладіть готове тісто в підготовлені форми, заповнюючи їх на 1/3 висоти. Дайте паскам підійти майже до краю форми. Випікайте паски в гарячій духовці при 180 ºC 40-50 хвилин. Готові паски вийміть з форми і повністю остудіть.
- Для глазурі з'єднайте білок з цукровою пудрою, збийте вінчиком. Додайте какао і лимонний сік і ще раз збийте. Покрийте остиглі паски глазур'ю і прикрасьте за смаком.
Сирна паска на Великдень
Паска на Великдень з вишнею
Час приготування:
- понад 3-х годин
Складові:
- 120 г цукатів з вишні
- 3 ст.л. коньяку
- 330 г борошна
- 7 г (1 ч.л.) сухих активних дріжджів (або 25 г свіжих)
- 60 мл молока
- 150 г цукру
- 250 г сиру
- 2 яйця
- 50 г вершкового масла
- 1 ч.л. ванілі
- 1/2 ч.л. солі
Спосіб приготування:
- Цукати з вишні нарізати дрібними шматочками і залити коньяком у мисці. Дати постояти впродовж години, час від часу перемішуючи.
- Приготувати опару. Для цього розчинити в теплому молоці дріжджі і 1 ч.л. цукру, додати 30 г борошна і перемішати до однорідності. Накрити і поставити в тепле місце приблизно на 30-40 хвилин, поки опара не збільшиться в об'ємі майже вдвічі.
- Покласти в миску сир, додати опару, яйця, цукор, розтоплене масло, ваніль і сіль. Збити вінчиком до однорідності. В кінці додати вишню.
- Поступово всипати просіяне борошно і замісити дуже густе липке тісто. Накрити плівкою і поставити в тепле місце підходити на півтори години.
- Тісто, що підійшло об'імяти, розділити на частини і покласти в форми, наповнюючи не більше ніж на дві третини.
- Поставити форми в тепле місце і дати тісту підійти впродовж ще 45 хвилин.
- Переставити в духовку, розігріту до 180 °С. Випікати до сухої зубочистки, близько 40-50 хвилин. Готові паски прикрасити глазур'ю або посипати цукровою пудрою.
Рецепт паски на Великдень без дріжджів
Паска на Великдень: рецепт з фото
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 450 г борошна
- 300 г вершкового масла
- 6 яєць середнього розміру
- 200-250 г цукру
- 100 г родзинок
- 100 г цукатів
- 50 г гіркого шоколаду
- цедра 2 апельсинів
- розпушувач тіста – 1 пакетик
- дрібка солі
- по 1/2 ч.л. меленого кардамону і кориці
- ванілін або ванільна есенція
Спосіб приготування:
- Змішати у мисці всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, розпушувач, сіль, кардамон, корицю і ванілін.
- Ізюм залити окропом на 15 хвилин, потім ретельно промити. Потім родзинки обсушити і змішати з невеликою жменею борошна.
- Цукати нарізати невеликими кубиками. Шоколад дрібно порубати.
- У посуді, в якій ви будете замішувати тісто, з'єднати цукор і цедру апельсинів. Добре перетерти ложкою, щоб цедра віддала більше ефірних олій.
- Додати до суміші розм'якшене вершкове масло, добре збити.
- По одному ввести в суміш яйця, не припиняючи збивати.
- Поступово ввести муку, ретельно перемішуючи тісто. Воно вийде досить густим.
- Додати до тіста цукати, горіхи, родзинки і шоколад. Добре перемішати, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті.
- Розкласти тісто по формах (вийде дві середніх паски або чотири маленьких).
- Випікати близько години. Готовність перевірити дерев'яною шпажкою. Перекласти паски на решітку і прикрасити на свій смак.
Простий рецепт паски на Великдень з фото
Паска на Великдень
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 700 г пшеничного борошна
- 200 г молока
- 150 г цукру
- 150 г вершкового масла або маргарину
- 3 яєчних жовтки
- 10 г сухих дріжджів
- 20 г горілки
- 8 г солі
- 2 ваніліну
- 100 г родзинок
- 200 г цукатів
Спосіб приготування:
- Підігріти молоко, додати цукор, дріжджі, перемішати віночком, додати жовтки, перемішати.
- Ізюм обдати окропом, борошно змішати з сіллю і ваніллю. У молочну суміш покласти родзинки, цукати, горілку, борошно і замісити тісто.
- Розтопити масло (воно не повинно бути гарячим), влити в тісто, вимішувати його 10-20 хвилин, при закритих вікнах і ввімкнутій плиті. Накрити тісто рушником, дати йому підійти в теплому місці.
- Змастити руки олією, обім'яти тісто, розкласти по формах і знову залишити, щоб воно підійшло в 2-3 рази.
- Дно форм попередньо покрити пергаментом, а стінки змастити соняшниковою олією.
- Духовку розігріти до 200-220 °С (для маленьких пасок) або до 160 °С (для великих). Випікати перші 20-30 хвилин, другі – 40 хвилин.
- Після випікання треба дати пасці постояти деякий час у формі.
Рецепт паски на Великдень на кефірі
Паска: рецепт з фото
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 1 л кефіру
- 3 ст.л. сухих дріжджів
- 200 г вершкового маргарину
- 200 г вершкового масла
- 200 г сметани
- 4 склянки цукру
- 1 ч.л. солі
- 2 ст.л. рослинної олії
- 2-2,5 кг борошна
- ванільний цукор або ванільний екстракт
- 6-8 яєць
- ізюм – за смаком
Спосіб приготування:
- Зробити опару. Підігріти кефір до температури 37-38 ºС. Додати 1/2 склянки цукру, 2 склянки просіяного борошна і дріжджі. Добре перемішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на півгодини. Опара повинна піднятися і вкритися бульбашками.
- Білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром, а білки збити з сіллю в пишну піну.
- В опару додати сметану, м'яке масло і маргарин, перемішуючи все рукою.
- Додати жовтки з цукром, потім білки з сіллю і ванільний екстракт.
- Поступово додати просіяне борошно і місити тісто до тих пір, поки воно не почне липнути до рук. Руки змастити олією.
- Додати родзинки. Їх необхідно попередньо промити, обсушити і обваляти в борошні.
- Накрити тісто рушником і поставити підходити, поки воно не збільшиться вдвічі. Після цього обережно обім'яти. Тісто опуститься для нового підйому.
- Після другого підйому тісто ще раз обім'яти і розкласти по підготовлених формочках, заповнюючи їх на третину. Зверху змастити паски холодною водою за допомогою пензлика і накрити плівкою або рушником.
- Після того, як тісто в формочках підніметься на три чверті, поставити паски в духовку, розігріту до 180 °С. Випікати паску до золотистого кольору: невеликі паски – близько 30 хвилин, великі – близько 45-50.
- Покрити паски улюбленої глазур'ю.