Як правильно вибрати мандарини?

25 листопада 2019 р. 09:14

Це питання стає особливо актуальним з наближенням головного зимового свята – зустрічі Нового року.

 Традиція подавати мандарини до святкового столу склалася в радянські часи, коли єдиною зимовою екзотикою були саме вони – абхазькі мандарини. Сьогодні ситуація зовсім інша: виробників багато, сортів ще більше, та і продавці частенько не говорять усієї правди про свій товар. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та вибрати найсмачніші, стиглі та корисні фрукти.

Передусім, зверніть увагу на якість плодів:

  • Не повинно бути ніякої гнилизни та плісняви. Це не просто несмачно, а небезпечно для здоров’я.
  • Шкірка має рівне забарвлення, від жовто-помаранчевої до червонястої, без плям та ушкоджень.
  • Сухість або зайва м’якість мандаринів свідчить про порушення умов зберігання і транспортування.
  • Самими екологічними вважаються саме “класичні” мандарини з Абхазії: їх не треба везти здалека і, отже, відпадає необхідність обробки плодів хімікатами для збереження.

Дуже важливе значення має стиглість. І тут не варто керуватися кольором, тому що він говорить, швидше, про вміст цукру. Абхазькі мандарини завжди виглядають набагато блідіше за своїх марокканських червоно-помаранчевих побратимів. Мандарин дозрів, якщо:

  • Він легко чиститься.
  • При невеликому стискуванні з шкірки виділяється сік.

Вирішальним чинником при виборі є індивідуальні смакові пристрасті. Хтось віддає перевагу мандаринам кислуватим, а хтось – виключно солодким. Найхарактернішою ознакою є інтенсивність фарбування шкірки плодів: чим яскравіше, тим солодше. Можна, також спробувати зважити мандарин в руці: кисло-солодкі сорти зазвичай здаються легшими.

Для багатьох покупців принципове значення має відсутність в мандаринах кісточок, але визначити цю ознаку можна тільки знаючи країну-виробника. Так що читайте інформацію на упаковці, запитуйте продавця і вибирайте:

  • У абхазьких мандаринах кісточок мало, смак мають кисло-солодкий. Плоди дрібні, жовто-помаранчевого кольору.
  • Турецькі, як правило, досить “кістляві”. У іншому схожі на попередні, але більші за розміром.
  • Для іспанських мандаринів характерна різноманітність: кісточок може бути багато, мало, а іноді зустрічаються сорти абсолютно без них. Смак мають, як правило, солодкий, колір шкірки – яскраво-помаранчевий.
  • Марокканські мандарини хороші не лише малою кількістю насіння, але і прекрасним солодким смаком. За кольором теж виділяються серед інших – насичено-помаранчеві, майже червоні.
  • Ізраїльські, також великою кількістю кісточок не відрізняються, смак у них солодкий, колір шкірки – помаранчевий. Достигають, до речі, пізніше за усіх, тому на прилавках з’являються тільки в середині зими.

Джерело

Читайте також