За результатами соціально гігієнічного моніторингу, проведеного фахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», приблизно четверта частина досліджених проб води криниць області не відповідає гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними та кожна п’ята проба – за мікробіологічними показниками. 17,2 % взірців води мали перевищений вміст нітратів. Відомо, що вживання питної води, або приготування їжі на питній воді, що містить понад 50,0 мг/дм3 нітратів є життєво небезпечним особливо для вагітних жінок та дітей до 3 років, повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі, пише сайт "Тернополяни".
Чому вода в колодязі може зіпсуватися? Ворогів у чистої колодязної води безліч. Це і стічні води, що просочилися в грунт, і різні хімікати, вживані в сільському господарстві, і весняний паводок, який може затопити колодязь, і навіть трупи тварин, які випадково потрапили всередину.
На якості води позначається і плин часу. Поступово всередину потрапляє різне дрібне сміття, комахи, листя пил, бруд і т. п. Дно і стіни споруди замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій і виділення токсичних речовин.
Поряд з основними забруднювачами ґрунту та підземних вод найбільш розповсюдженим та загрозливим є побутове садибне забруднення, головним чинником якого є недотримання санітарно-технічних вимог та відстаней санітарних розривів від потенційних джерел забруднення при будівництві та облаштуванні колодязів.
В зв’язку з цим, окремої уваги заслуговує питання правильного місця розміщення та облаштування криниць. Перш за все, потрібно звернути увагу на місце розміщення криниці, яке повинно бути на підвищеній місцевості, на відстані не менше 50 м від вигрібних ям, гноярок, ферм, інших джерел забруднення ґрунту. Стінки криниць повинні бути щільними без тріщин, висота криниці над землею – не менше 0,8 м, дно бажано вкрити шаром піску, гравію чи щебеню товщиною 20-30 см..
Кринична вода повинна бути прозора, без запаху, смаку й кольору. Якщо хоча б один критерій не відповідає нормі, терміново потрібно приступати до очищення (санації) колодязя. Очищати його потрібно не рідше одного разу на два роки, якщо ж колодязь довгий час не використовується, то щороку. Воду при цьому використовувати не можна, особливо якщо вона призначена для питва.
Як очистити колодязь?
Спочатку колодязь повністю звільняють від води за допомогою насоса або відер. Перед тим як спуститись у колодязь, необхідно з’ясувати наявність у ньому вмісту вуглекислого газу. Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.
Опісля видаляють забруднення, сторонні предмети, намул, інші відкладення на стінах колодязя і з його дна. Стінки очищують від обростання, за потреби - ремонтують. Після чого здійснюють дезінфекцію - розчин наносять на стінки колодязя будь-яким підходящим способом: за допомогою розпилювача, пензлем, валиком. З цією метою можна застосовувати дозволені Міністерством охорони здоров’я України препарати, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, попередньо уважно вивчивши інструкцію (регламент) застосування препарату. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, серед них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», та інші.
Завершивши дезінфекцію зрубу, необхідно почекати, доки не набереться колодязь водою. Після чого рекомендовано дезінфікувати водну частину колодязя.
Після проведених робіт відкачування води з криниці доведеться повторити кілька разів, поки запах дез.засобу вивітриться або хоча б не послабшає до прийнятного рівня. Однак протягом наступних одного-двох тижнів воду перед вживанням рекомендується все ж прокип'ятити.
Варто також дослідити пробу води у лабораторії на визначення фізико-хімічних та мікробіологічних показників. Обов'язково слід переконатися, що очищення колодязя привело до бажаного результату і в розпорядженні власників будинку з'явилася чиста колодязна вода.